BN-kalendárium

2020.12.10. 13:30

Egykori kollégáink emléke előtt tisztelgünk

Az idei év végén összeállított kalendáriumunkból nem maradhatott ki az egykori kollégáinkra való emlékezés, hiszen sajnos ebben az évben négy olyan újságíró is eltávozott az élők sorából, akik lapunk elmúlt három évtizedét is meghatározták. Gittai István, Szilágyi Aladár, Péter I. Zoltán és Rencz Csaba a rendszerváltás utáni nagyváradi, bihari magyar sajtó kiemelkedő újságírói voltak, akik előtt szomorú, egyben kegyeletteljes kötelességünk leróni tiszteletünket.

Gittai István többkötetes költőként érkezett az újságírói szakmába, először a Kelet-Nyugat hetilaphoz, majd a Bihari Naplóhoz. Szilágyi Aladár vérbeli újságíró volt, aki azonban csak a rendszerváltás után bontakoztathatta ki újságírói tehetségét. Péter I. Zoltán a Bihari Napló munkatársaként is tulajdonképpen helytörténész volt, lapunkban megjelent cikkei közül természetesen ezek az írásai jelentik a legnagyobb értéket. Rencz Csaba, aki fájdalmasan korán, mindössze 54 éves korában hagyott itt minket, a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégium elvégzése után vált szűkebb pátriájának, az Érmelléknek elkötelezett, igényes, komoly újságírójává.

Kalendáriumunkban emlékek felidézésével tisztelgünk, és egykori kollégáink írásaiból is válogattunk.

2021-es évkönyvünk ára 12 lej, és a következő helyszíneken lehet megvásárolni.

1. Nagyvárad és a megye azon bódéiban, ahol a Bihari Naplót is árusítják

2. A szerkesztőség (Dacia sugárút 34. szám) földszintjén lévő apróhirdetési osztálynál; a December 1 tér 2. szám alatti reklámirodánkban

3. Székelyhíd – Balog Emese (ajándékbolt)

4. Bihardiószeg – Bibor borászati szaküzlet (Livezilor 40.), Törő Gyula (Livezilor 156., papíráruüzlet)

5. Érmihályfalva – Tămăşdan Ibolya (Republicii utca, központbeli újságosbódé)

6. Nagyszántó – református lelkészi hivatal (Magyar u. 73. sz.)

7. Margitta – Kercsó Jutka (Republicii út 2.)

8. Nagyvárad – Illyés Gyula Könyvesbolt (Jean Calvin utca 2.), Dávid könyvüzlet (Városháza/Primăriei utca 4.), Libris Antica könyvüzlet (Aleea Gojdu 2. szám)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában