Jegyzet

2020.12.28. 19:39

Csigaposta-szolgálat

Forrás: Pixabay

Tóth Ágnes

Ó, Jézus urunk, – akár így is kezdhetném a jegyzetemet – ó, hogyan engedhetted meg, hogy eljöveteledre ne kapják kézhez a karácsonyi ajándékkönyvemet a kisgyerekek Bihar megye néhány településén, ahová már a karácsonyi ünnepek előtt 15 nappal feladtam a nagyváradi főpostahivatalban, de sem Margittán, sem Szántón, sem Fugyivásárhelyen nem kézbesítették azokat mai napig? És miközben Váradtól a 15–40 km-re levő címzettekhez a román csigaposta-szolgálat nem volt képes eljuttatni egy borítékot, addig a 250 km-re lévő Budapestre, a határon túlra 5 nap alatt hogyan jutott el a könyv? Szent egek, és még szentebb Kleofás, hogyan történhet ez meg a 21. században? Talán a román postai szolgáltatás lemaradt az évszázados fejlődésekről és még mindig valahol csigaháton araszol a sárban?

Lehet, el kellett volna olvasnom hamarabb azt a cikket, ami 2019-ben felmérést végzett arról, hogy egy csomag gyorsabban körbemegy a fél világon, mint ahogy az országon belül célba ér, ami miatt egyre kevesebben veszik igénybe a szolgáltatásokat, sőt folyamatosan csökken a posta bevétele, és romlik a versenyképessége is. Hogy miért? Mert miközben az Európai Unióban minden 10 ezer polgárra 42 postás, futár, kézbesítő jut, addig Romániában alig 28,1 – derül ki az EU-statisztika 2019-ben nyilvánosságra hozott adataiból. A Román Postának közel 24 ezer alkalmazottja van. Ám a megyékben és falvakban még mindig nagy a postai kézbesítők hiánya, az alacsony fizetések miatt. Így a legnagyobb gondok vidéken vannak, mert kevés a kézbesítő. Emiatt sok a panasz a postai szolgáltatásokra. S mert alig jár ki házhoz a postás, ha küldeményt várnak a lakosok, a postán érdeklődnek, és ha megérkezett, ott veszik át, de olyan eset is volt, amikor postás üzent nekik, hogy menjenek a csomagért, vagy a kocsmában adta le a levelet és a kocsmáros üzent a címzettnek, menjen érte. Tehát mint tapasztalható, a román posta nem látja el rendesen állami feladatát, pedig az állampolgárok joga, hogy hozzáférjenek a nekik címzett küldeményekhez. Nagyon nehezményezem és fájlalom a történteket, sőt szégyellem is, hiszen bánatot okoztam 2020 karácsony szentestéjén sok kisgyereknek, a posta hibájából.

Már régen orvosolniuk kellett volna az illetékeseknek ezt a szégyenletes állapotot! Talán egyszer sor kerül rá, csak ki kell várjuk, amíg egy miniszterhez is két-háromhetes késéssel érkezik majd meg egy levél fontos felhívással, aminek tartalma az idő, illetve a hosszas kézbesítés folyamán érvényét veszti, és milliónyi kárt okoz a miniszter úrnak. No, akkor azonnal intézkedések fognak történni a román postai szolgáltatások korszerűsítése és „megjavítása” ügyében! Addig pedig a küldemények feladói üljenek biciklire és karikázzanak el a címzettig, így biztosan hamarabb ér el a küldeményük a címzetthez, mintha a román csigaposta-szolgálatra bíznák!

Nyitókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában