Bemutató

2020.12.05. 09:45

Bemutatkozott West, a Bonitas speciális iskola saját terápiás kutyája

Lezajlott az első nagy találkozás és bemutató a Bonitas udvarán Westtel, aki körülbelül egyéves korára válik majd teljes értékű terápiás kutyává, segítve a fogyatékkal élő gyermekek foglalkoztatását az intézmény keretein belül.

Pikó Stefánia

Szeptember közepén adtunk hírt először arról, hogy terápiás kutyákat vonnak be a fogyatékkal élő gyermekek foglalkoztatásába a nagyváradi Bonitas Magyar Speciális Oktatási Intézményben. Ekkor még csak néhány bemutatót tartottak a gyermekek és szülők számára, együtt a szatmári Angel Dog Egyesülettel. „A mi egyesületünk 2009-ben alakult, terápiás, vakvezető, és egyéb szolgálati kutyákat nevelünk és képezünk ki. Gyerekekkel is foglalkozunk, nagyon sok ilyen programunk van, sokszor voltunk már Nagyváradon is bemutatókat tartani, de felállítottunk már terápiás programokat is itt” – mondta Szabó Zoltán, az egyesület vezetője. A Bonitas pszichológusa és pedagógusa, Balogh Éva-Zita a projekt vezetője, és ő az, aki a szatmári szakemberek segítségével megkezdte az intézmény saját terápiás kutyájának kiképzését. West azóta már sokat tanult, és a csütörtöki nap folyamán először mutatta meg nagyközönség előtt, hogy mit tud.

West körülbelül egyéves korára válik majd teljes értékű terápiás kutyává

Miután két, már kiképzett, profi terápiás kutyával játszhattak a gyerekek, Balogh Éva-Zita rövid bemutatót tartott, mely során West különböző feladatokat hajtott végre, majd azt is láthattuk, hogyan zajlik a közös képzés, tehát a profi kiképzők hogyan tanítják a Bonitas pedagógusát. Megtudtuk, hogy minden nap legalább egy órát kell foglalkozni a kutyával, Zitának naponta el kell végeznie a „házi feladatát” a szakemberek útmutatása nyomán. A kutyust emberek közé kell vinni, idegenek közé, akiknek jutalomfalatkákat kell adniuk a kutyusnak, hogy az szokjon minden új impulzust, új embert. Bemutatkozása során, bár még látszott rajta, hogy izgul az első szereplés miatt, minden feladatot teljesített, és a profi kutyusokhoz hasonló türelemmel fogadta a gyerekek érdeklődését. A pedagógus a foglalkozások után elmondta, a szülők közül egyelőre nem elég sokan nyitottak a kutyás terápiára, mert tartanak a veszélyektől, a pedagógusok feladata azonban megmutatni, hogy nincs mitől tartani – ezt alátámasztják az eddigi közös tevékenységek is. Bár sokan kételkednek a módszer hatékonyságában, minden eddigi találkozó alatt egyértelműen látható volt, hogy a gyerekekre azonnali jó hatással van a kutya jelenléte. Az egyesület vezetője elmondta, hogy a kutyák nagyon szigorúan, alapos megfontolás után lesznek kiválasztva a feladatra, már nagyon kicsi korban. Az alomban meglátszik, melyik kutya az aktívabb, a „verekedősebb”, melyikben erősebb a vadászösztön. Közülük azt választják ki, amelyik a leglustább, legnyugodtabb – innentől kezdve ezt a viselkedést fogják jutalmazni. A kiképzés időigényes, a folyamat során pedig könnyen eldől, ha egy kutya mégsem lesz alkalmas a feladatra. A bemutatkozás alatt Szabó Zoltán megjegyezte, West nagyon jó választásnak bizonyult. Arról hangsúlyozottan biztosított, hogy a terápiás kutyák éppen arra vannak kiképezve, hogy abszolút mindent eltűrjenek.

Az egyesület kutyája, Mása

Az egyesület kutyája, Mása, akadályokon ugrott át, őt pedig szó nélkül követték még a legfélénkebb gyerekek is. Ezután körbeálltak, és Mása kártyákat vitt a gyerekeknek, melyeken illusztrációk voltak egy-egy egyszerű tevékenységgel, amit a gyerekek el kellett végezzenek. Egy kártyán például az állt, hogy tapsoljanak, egy másikon az, hogy álljanak fél lábon. A konkrét gyakorlatok között a gyerekek beszélgettek egymással, vagy épp a felnőtteknek meséltek arról, nekik milyen kutyájuk van otthon, és kérdezősködtek is. Ezek talán nem tűnnek akkora különlegességnek, de fogyatékkal élő gyerekekről van szó, autisztikus jellemzőkkel rendelkezőkről, vagy egyéb egészségügyi gondokkal küzdőkről, mozgás- vagy látássérültekről, akik esetenként jóval félénkebbek az átlagnál, illetve az oktatók, szülők számára is nagyobb kihívást jelent arra ösztönözni őket, hogy minél aktívabban vegyenek részt a játékokban, feladatokban. Egy terápiás kutya segítségével sokkal könnyebben működik a közös játék, a fejlesztést támogató feladatok végrehajtása.

Egy terápiás kutya segítségével sokkal könnyebben működik a közös játék, a fejlesztést támogató feladatok végrehajtása

Ahogyan arról már beszámoltunk, az intézmény oktatói képzéseken vettek részt ahhoz, hogy képesítésük legyen a kutyás terápiás módszer alkalmazásához. A Bonitas pedagógusainak képzését a magyarországi Csiga-Biga Mozgás- és Képességfejlesztő Alapítvány vezette a nyár folyamán, a projektet pedig, a Start ONG által, a Kaufland és az Act for tomorrow finanszírozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában