online bemutató

2020.11.02. 15:14

Újabb kötet kalauzol a Ceaușescu-diktatúrába

A Holnap Kulturális Egyesület (HKE) kiadásában jelent meg Neumann Ottó újságíró Karrierkeringő című regénye, melynek online bemutatóját október 29-én tartották meg.

Pap István

A Karrierkeringő szerzőjével, az egykori nagyváradi újságíróval Szűcs László, a könyv szerkesztője, a Várad folyóirat főszerkesztője, valamint Simon Judit, a HKE elnöke beszélgetett. Az online dialógus elején Neumann Ottó saját karrierjének történetét elevenítette fel. A budapesti születésű szerző gyerekkorában került Nagyváradra, történelem szakon szerzett egyetemi diplomát 1966-ban Kolozsváron, majd évtizedeken át városi és falusi iskolákban tanított. A rendszerváltás után lépett az újságírói pályára lapunknál, a Bihari Naplónál, melynek egy ideig főszerkesztő-helyettese is volt. 1992-ben visszatért az anyaországba, ahol nyugdíjazásáig a Magyar Hírlap munkatársaként dolgozott. A Karrierkeringő című regény már a nyugdíjas korszak terméke, két fiatalember történetét meséli el, akik megpróbálnak a maguk módján érvényesülni a hetvenes évek Romániájában, azaz a Ceauşescu-féle diktatúrában.

Párhuzamok

Szűcs László párhuzamot vont a Karrierkeringő és a nemrégiben szintén online bemutatott Kőrössi P. József-kötet, a Zsákutca két irányból – Köszönjük neked, Kondukátor! című könyv között, kiemelve, hogy mindkettő a Ceaușescu-korszakot dolgozza fel, és mindkettőben fellelhető egyfajta sajátos humor. Ezzel szemben lényeges különbség, hogy míg Kőrössi könyve tényirodalom, addig Neumann Ottó fikcióba csomagolja két főhőse történetét, noha a mű önéletrajzi elemekben is bővelkedik. A szerző ennek kapcsán megjegyezte: „Azt a korszakot nem is lehetett humor nélkül kibírni”, majd elmondta: „Úgy látom, egyfajta Ceauşescu-nosztalgia kezd terjedni. Vannak idősebb emberek, akik azt mondják, hogy bezzeg az ő idejében mindenkinek volt munkája. De nemcsak az volt a gond, hogy nem lehetett például húst kapni, hanem az a személyiséget összezúzó nyomás, ami ezt a rendszert jellemezte, ez az, ami félelmetes volt, és ezt próbáltam érzékeltetni. Azt, hogy a nagy diktátor alatt felépül egy rendszer, amiben kis-, közepes és nagyobbacska diktátorok muzsikálnak, és arra kell az embernek keringőznie.” A továbbiakban kifejtette, hogy aki abban a rendszerben nem alkudott meg maximálisan, például ha egy szerző nem írt a diktátort és a rendszert dicsőítő műveket, akkor nem számíthatott arra, hogy előre léphet. A Karrierkeringő, mint ahogy azt maga a cím is jelzi, annak illusztrálása, miképpen, illetve milyen áron lehetett karriert befutni a kommunista Romániában.

Román–magyar viszony

A beszélgetés során szóba kerültek a könyvhöz közvetlenül nem kapcsolódó témák is, például a magyar–román viszony. Erről szólva Neumann Ottó kifejtette, hogy bár kétségtelenül vannak szélsőséges elemek, de azt semmiképpen sem mondaná, hogy a román nép intoleráns és képtelen a magyarok elfogadására. A román–magyar ellentéteket sokszor a szemléletmódbeli különbségek generálják, éppen ezért „Nem szabad elmérgesíteni ezt a dolgot. Vigyáznunk kell a saját jogainkra, de úgy, hogy a másik érzékenysége ne sérüljön” – tette hozzá. A beszélgetés során szóba került az is, miképpen igyekszik átvészelni a világjárványt, mi a munkamódszere, és milyen jövőben irodalmi tervei vannak, és elárulta azt is, hogy rendkívül boldog lenne, ha most megjelent regényéből film készülne. A könyv Nagyváradon több helyen is kapható: a Várad folyóirat szerkesztőségében, az Illyés Gyula könyvesboltban, továbbá a Székelyföldön, Kolozsváron és Budapesten is meg lehet vásárolni.

Borítóképünkön a könyv borítója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában