Beruházás

2020.11.03. 10:04

Új kórház épül Nagyváradon

Új kórházat építtet Nagyváradon, a Vlădeasa utcán az önkormányzat, a megyei és a városi kórházzal közösen. Ezt jelentette be tegnap Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Florin Birta, Nagyvárad polgármestere és dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója.

Pap István

Ilie Bolojan elmondta, hogy a megyei tanács következő ülésén átadja a nagyváradi önkormányzatnak azt a Vlădeasa utca közepén lévő 2,5 hektáros telket, amely jelenleg a megyei tanács tulajdonában van, és amely egykor katonai egységeknek adott helyet. Florin Birta tudatta, hogy a terület átvétele után a város lebontja az ott álló régi, romos épületeket, majd a megyei és a városi kórházzal közösen kidolgozzák az előzetes megvalósíthatósági tervet, a nemzetközi finanszírozású projektek igazgatósága pedig keresni fogja a kivitelezéshez szükséges finanszírozási lehetőségeket.

Gheorghe Carp a maga során azt emelte ki: a mostani világjárvány megmutatta azt, hogy milyen nagy szükség van kórházakra, ezért is született meg mintegy két hónappal ezelőtt az a döntés, hogy új egészségügyi intézmény épüljön a városban. Az új létesítményben lesz két fertőző osztály összesen száz ággyal, és ötven pótágy is. Lesz továbbá tüdőgyógyászat szintén száz ággyal, ezen az osztályon belül külön részleget alakítanak ki a tuberkulózisos betegek számára. Illetve lesz külön intenzív osztály és külön imagisztika és radiológia is. Carp hozzátette, hogy a kórházban kétágyas kórtermek lesznek, biztosítják a negatív nyomást, hogy a kórokozók ne tudjanak a levegőben terjedni, a létesítmény minden szempontból teljesíteni fogja a 21. századi követelményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában