Változás

2020.11.11. 10:23

Megszavazták a javaslatot, nyithatnak a zárt piacok

A zárt térben működő élelmiszerpiacok és vásárcsarnokok a veszélyhelyzet ideje alatt is nyitva tarthatnak – erről szóló módosító javaslatot fogadott el kedden a képviselőház.

Pikó Stefánia

Az indítványt a kormány mezőgazdasági intézkedésekről szóló, 2019/78-as sürgősségi rendeletét jóváhagyó törvényhez nyújtotta be a Szociáldemokrata Párt (PSD), és a plénum 173 támogató, egy ellenszavazattal, 93 tartózkodás mellett elfogadta. A plénumbeli vitán Daniel Suciu PSD-s képviselő rámutatott, alakulatának célja ezzel a javaslattal korrigálni a liberális kormány intézkedését, amellyel elrendelte a piacok bezárását, írja az Agerpres. Erre reagálva Florin Roman liberális képviselő azt mondta, a PSD-t csak a szavazatgyűjtés foglalkoztatja, nem érdekli őket az emberek egészsége. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőházi frakcióvezetője rámutatott, alakulata nem ért egyet a piacok bezárásával, a módosító javaslatot azonban alkotmányellenesnek véli, hiszen egy olyan törvényhez nyújtották be, amely más területet szabályoz. Az RMDSZ támogatta a kezdeményezést. A szövetség Szatmár megyei parlamenti képviselője, Magyar Lóránd plénumi felszólalásában kifejtette, hogy a piacok bezárása rendkívül nehéz helyzetbe hozza a kistermelőket, továbbá a fogyasztók sem juthatnak friss szezonális termékekhez. „Ma a kormány nincs tekintettel a kistermelőkre, de ugyanakkor a helyi gazdaságra sincs tekintettel, és a fogyasztókat is megfosztja a szezonális friss termékektől, amelyeket más úton nem tudnak értékesíteni a kistermelők. A ma elfogadott módosítás értelmében törvény írja elő, hogy ezentúl nem lehet bezárni a zárt térben működő élelmiszerpiacokat. A korábban elfogadott rendelkezés kettős mércét alkalmazott a kistermelőkkel szemben, hiszen míg a piacokat bezárta, a zárt térben működő szupermarketek továbbra is nyitva maradhattak” – idézi az RMDSZ közleménye a parlamenti képviselőt. A képviselőház döntő házként szavazott a javaslatról, mely azt követően lép érvénybe, hogy az államelnök kihirdette, és megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Az államfő múlt heti bejelentése miatt, mely szerint a zárt terű piacok működését ideiglenesen be kell szüntetni, a nyílt terű piacokon pedig a bazárokét, nagy lett a felháborodás. Hétfő reggel, az új rendelet életbe lépésének első napján az ellehetetlenített kereskedők, kiknek megélhetése függ a piacoktól, tüntetésbe kezdtek a nagypiac területén, melyet kedden kora reggel meg is ismételtek. Ahogyan hétfőn, úgy kedden is jelen volt Marius Tulvan, a nagypiac vezetője, valamint a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) igazgatója, Liviu Andrica, aki megígérte az árusoknak, hogy segíteni fog kérésüket eljuttatni a Bihar megyei Prefektúrára, ahol Dumitru Țiplea prefektust arra fogják megkérni, továbbítsa az ellenhangot a román kormánynak. A kereskedők hétfőn aláírásgyűjtésbe kezdtek, mely írásos dokumentummal a hivatalos szervekhez terveztek fordulni, arra kérve a kormányt, gondolja újra a határozatot, és engedje meg, hogy újra megnyissanak.

Felkészültek a nyitásra

Bár hétfőn a kereskedők 300 fős tüntetést szerveztek keddre, mely alatt a nagypiactól a városházáig vonultak volna 11 és 13 óra között, ebben az időintervallumban nyomuk sem volt, sőt, a reggeli tüntetésről is szétszéledtek, 10 óra környékén már véget is ért a gyülekezés, amely hétfőn délig tartott.

Liviu Andrica azt is kihangsúlyozta, hogy a bazárok működésének felfüggesztéséről nem az ADP és nem az önkormányzat döntött, hanem a román kormány – ezt azért emelte ki, mert tájékozatlanságból fakadóan sokan a közterület-fenntartókat és/vagy a városvezetést vádolják a történtekért. Kedd reggel megígérte a tüntetőknek, hogy a következő napokban találkozni fog a polgármesterrel és a prefektussal annak érdekében, hogy megoldást találjanak a problémára.

„Nekünk meg kell fizetnünk az alkalmazottainkat, és el kell látnunk a gyerekeinket” – mondták a tüntetők. Azt sem értik, tevékenységük miért jelent nagyobb veszélyt, mint a nagyáruházak üzleteié, illetve az élelmiszerárusoké, hiszen ők valójában inkább kint vannak, mintsem bent (főleg a nagypiac eladói). Ők már felkészültek téli áruval, a járványhelyzet miatt szükséges mindenféle fertőtlenítőszerrel a vevők számára, és a környezetük minél tisztábban tartásáért, azért, hogy az egyébként is megcsappant számú vevőik biztonságban érezzék magukat. Bár úgy tűnt, fölöslegesen fektették be pénzüket, reménykedtek abban, hogy újra megnyithatnak, és erre fel is vannak készülve.

„Még mindig várjuk, hogy legalább egy magyarázatot adjanak erre az egészre, miért zárattak be minket szinte egyik napról a másikra” – hangzott egy eladó panasza, mások pedig hozzátették, hogy eleve nem is szóltak nekik az illetékes hatóságok, csak a szóbeszédből lehetett sejteni, hogy mi lesz, illetve volt, akinek a piac portása szólt a változtatásokról.

Fotók: Dan Birta, Pikó Stefánia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában