Határozattervezet

2020.11.25. 08:43

Lemondanak néhány helyi adó és illeték megemeléséről

A világjárványra vagy az országgyűlési választásokra, esetleg mindkettőre való tekintettel a nagyváradi városvezetés lemond néhány helyi adó és illeték megemeléséről a következő évben.

Fotó: Illusztráció, Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal október közepén bocsátotta közvitára a város jövő évi helyi adókra és illetékekre vonatkozó határozat-tervezetét, amelyben nagyon sok többletadó szerepel. Ezek közé tartozik az elhanyagolt állapotban lévő ingatlanok 500 százalékos többletadóztatása, az ötven százalékos többletadó azoknak a belvárosban lévő ingatlanoknak a tulajdonosai számára, akik több mint egy hónapja zárva tartják kereskedelmi tevékenységre alkalmas helyiségeiket stb. A város ugyancsak ötven százalékos többletadót akart kivetni arra a mintegy háromezer váradi ingatlanra, amelyek nincsenek rákötve sem a város által üzemeltetett távfűtési hálózatra, sem pedig a gázfűtéses hálózatra, noha ezek a hálózatok már be vannak vezetve a közelben. A polgármesteri hivatal bejelentette azt is, hogy a város belterületén lévő minden mezőgazdasági területet beépített kertté minősít át, ez utóbbiaknak ugyanis ötször nagyobb az adója – 1 lej/négyzetméter – mint a mezőgazdasági területeké.

Ellenzéki javaslatok

Az ellenzéki pártok politikusai, helyi tanácsosai egy sor javaslatot fogalmaztak meg a tervezettel kapcsolatban, természetesen mindegyik az adók és illetékek emelése ellen érvelt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt javasolta, hogy ne emeljék ötven százalékkal azoknak az adóját, akik nincsenek rácsatlakozva valamelyik fűtési rendszerre, és a mezőgazdasági területek beépített kertté való nyilvánítását is ellenezték. Az RMDSZ Szabó József frakcióvezető révén azt kérte, hogy az elkövetkező két évben fagyasszák be a helyi adókat és illetékeket a 2020. évi szinten, azaz csak az inflációs rátával növekedjen a helyi adó, továbbá azok a személyek, akik a járvány miatt önhibájukon kívül veszítették el munkahelyüket, mentesüljenek a büntetőkamatok kifizetése alól. Az USR-PLUS párt politikusa, Delia Ungur azt kérte, hogy a közterület-fenntartó ne emelje a temetői szolgáltatások díjszabásait.

A városvezetés a korábbi évek gyakorlatától eltérően ezúttal meghallgatta az ellenzék több javaslatát, ezt bizonyítja a végleges formájú tervezet. Kompromisszumos megoldásként nem minden mezőgazdasági belterületet, hanem csak a belvárosban lévő mezőgazdasági belterületeket sorolják át beépített kertté, hiszen nyilvánvaló, hogy a belvárosban nem is zajlik semmiféle mezőgazdasági tevékenység. A nagyváradi városvezetés 2022-re halasztja a fűtési rendszerre nem csatlakoztatott ingatlanok ötven százalékos többletadóztatását. Ennek a döntésnek a meghozatalában közrejátszott az is, hogy még mindig nincs konkrétan meghatározva az, hogy hol húzódik a távhőrendszer és a gázfűtéses hőszolgáltatás határa. Mint ismeretes, a város távhőszolgáltatási stratégiájának a része a párhuzamos rendszerek felszámolása, azaz azokon a helyeken, ahol mind a két szolgáltató jelen van, az egyiknek vissza kell vonulnia. Az alapelv az, hogy a tömbháznegyedekben a váradi Hőerőmű, a kertvárosi részekben pedig a Distrigaz lesz majd a szolgáltató, de mivel a területek még nincsenek pontosan felosztva a két szolgáltató között, ezért az említett többletadóztatást is halasztják.

Az eredeti előterjesztésben szerepelt a belépőjegyek árának a növelése is az állatkertbe, az őssi strandra és az akvaparkba, de a végső változatban már ezek sincsenek benne, mint ahogy a belvárosban zárva tartó kereskedelmi egységek tulajdonosaira sem vetnek ki többletadót jövőre. A városvezetés eredetileg azt is javasolta, hogy ne csak a minimum öt kiadó szobával rendelkező szálláshelyek, de minden szállásadó fizesse be a hotelilletéket, ami szobánként havi ötven lej, függetlenül attól, hogy hány kiadó szobája van. Ezt a kitétel azonban szintén kikerült az előterjesztett határozattervezetből.

Ezzel szemben elutasították az RMDSZ javaslatát a helyi adók kétéves befagyasztásáról, és a munkanélkülivé válók mentesítését a késedelmi kamatok kifizetése alól. Szintén elutasították a temetői szolgáltatásokra vonatkozó javaslatot azzal érvelve, hogy nőttek a munkadíjak, és marad a többletadó a beépítetlen telkek tulajdonosai számára.

Drágulás

Várhatóan nőni fognak a közterület-fenntartó tarifái is: a közvécék használata egy lejről két lejre emelkedik. A városvezetés a parkolást is drágítja, a belvárosban az eddigi három lej helyett négy lejt kell fizetni az egy órára elfoglalt fehér felfestésű parkolóhelyek után, a parkolási bérletek pedig havi száz lejről százhúsz lejre emelkednének a belvárosban a fehér felfestésű parkolóhelyeken. Jövőre a 3,8 százalékos inflációs ráta mértékével emelkednek Nagyváradon a helyi adók és illetékek. Eszerint egy 36 négyzetméteres garzonlakás adója 113 lejről 117 lejre, egy 66 négyzetméteres, kétszobás lakás adója 210 lejről 218 lejre, míg egy 77 négyzetméteres, háromszobás lakás adója 271 lejről 281-re emelkedik jövőre. Az 1400 köbcentis járművek adója 77 lejről 80 lejre, egy 1900 köbcentis autóé pedig 240 lejről 249 lejre nő. Azok, akik határidő előtt befizetik összes helyi adójukat és illetéküket, négyszázalékos adókedvezményben részesülnek, akik pedig az online befizetési módot választják, hogy határidő előtt befizessék helyi adójukat és illetéküket, nyolcszázalékos adókedvezményben részesülnek. A határozattervezetről holnapi, csütörtöki ülésén szavaz a Nagyváradi Helyi Tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában