Megyei tanács

2020.11.25. 13:46

„Leleplezi” a Bolojan-modellt a Bihar megyei PSD elnöke

Úgy építi le Ilie Bolojan a Bihar Megyei Tanács állományát, hogy közben hamarosan fel fog venni liberális elköteleződésű embereket – jelentette ki Ioan Mang, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei elnöke.

Pap István

Ugyanaz fog történni a Bihar Megyei Tanácsban is, mint a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban, azaz a kezdeti kirúgási hullám után ismét feltöltik majd az intézmény létszámát, fejtette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Ioan Mang, a PSD Bihar megyei elnöke. A politikus felidézte, hogy 2008-ban, amikor a liberális Ilie Bolojan Nagyvárad polgármesterjelöltje volt, szintén arról beszélt, hogy csökkenteni kell a hivatalban dolgozók létszámát, mert nagyon sok közpénzt emészt fel az apparátus működtetése. 2008-ban 402 poszt volt a polgármesteri hivatalban, igaz, nem volt mind betöltve. Bolojan polgármesterré választása után szinte azonnal csökkentette a létszámot: 2008 decemberében 358, 2009 decemberében pedig már csak 322 alkalmazottja volt a polgármesteri hivatalnak. Ezt követően egy-két évi stagnálás után elkezdődött a létszámnövelés: 2013-ban 334, 2018-ban 564, 2020 áprilisában pedig 581 poszt szerepel a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal szerkezeti felépítésében, mondta Mang, hozzátéve, hogy Bolojan most ugyanezt a játékot játssza el a megyei tanácsnál is. „Ez a híres bolojani modell: úgy csökkenti a létszámot, hogy közben növeli. Gyakorlatilag kicseréli azokat a közhivatalnokokat, akik nem eléggé engedelmesek, olyanokra, akik a saját liberális csapatából származnak, és akik a végsőkig engedelmeskednek neki. Meggyőződésem, hogy a Bihar Megyei Tanácsban jövőre már más szerkezeti felépítés lesz, és nőni fog az alkalmazottak száma, mert nagyon sokaknak megígérték a mostani önkormányzati választások kampányában azt, hogy Bolojan fel fogja őket venni. A megyei tanács a jelenlegi állapotában működésképtelen” – fogalmazott Mang.

Bajban a főépítészi hivatal

A politikus működésképtelenségre említette példaként a megyei főépítészi hivatalt. Etekinteben is párhuzamot vont a megye és a megyeszékhely között, mondván, hogy a nagyváradi főépítészi hivatalban harminc állás van, az ott dolgozók Nagyvárad területére adnak ki építkezési engedélyeket, jóváhagyásokat stb. A megyei tanács főépítészi hivatala ugyanezt a munkát végzi el az egész megye területén, sőt, azoknak a közigazgatási egységeknek a belterületén is, ahol nincs főépítészi hivatal. A munka tehát sokkal több, és sokkal nagyobb területet kell lefedniük, ennek ellenére Ilie Bolojan huszonkettőről tizennyolcra csökkentette a főépítészi hivatal létszámát, holott itt nemhogy csökkenteni, de növelni kellene azt, hiszen a munkatársak amúgy sem győzték a rengeteg munkát. „Az ottani dolgozók folyamatosan járják a megyét, hogy megállapítsák azt, hogy a kivitelezők az építkezési engedély előírásainak megfelelően építenek-e, a különböző bejelentéseket vizsgálják meg, erre az eddigi négy autó helyett kettőt hagyott meg Bolojan a hivatalnak” – fogalmazott a politikus, ki egy további súlyos vádat is hangoztatott. Mint mondta, „azokat, akiket eltávolítanak a megyei tanácstól, de akik liberális polgármesterek vagy vezetők szeretői, feleségei, fiai, lányai, azokat tulajdonképpen nem rúgják ki, hanem keresnek nekik állást a liberális vezetésű polgármesteri hivatalokban, vagy a prefektúra hívogatja az állami intézményeket, hogy helyezzék át ezeket az embereket szintén állami alkalmazásba. Így nem beszélhetünk az állami szektorban történő létszámcsökkentésről, ez csak hazugság és szemforgatás, hogy behülyítsék az embereket.”

Arra a kérdésünkre, hogy van-e tudomása konkrét esetről, amikor politikai okokból tettek ki valakit a megyei tanácstól, illetve, hogy szerinte politikai tisztogatás zajlik-e a megyénél, Ioan Mang így válaszolt: a politikai tisztogatás azt jelentené, hogy Bolojan kiteszi a korábbi liberális megyei tanácselnökök, Radu Țîrle és Cornel Popa által felvett embereket, és odaülteti a saját elkötelezettjeit, „én ugyanis nem alkalmaztam embereket a megyei tanácsba”. További kérdésünkre válaszolva Mang elmondta, hogy nagyon sok törvénytelenség volt a megyei tanács átalakításakor, az egyik ilyen Kiss Juditnak, a szakszervezeti vezetőnek a kirúgása is. Mang azt javasolta az érintetteknek, hogy indítsanak pert, védjék meg jogaikat.

Politika

„A PNL-kormány sokkal gyilkosabb az ország számára, mint a COVID-vírus, ezért sokkal rosszabb a román népnek az, ha december 6-án otthon maradnak, mint az, ha elmennek szavazni” – tért át a választási kampány témakörére Ioan Mang, hozzátéve, hogy „december 6-án a választók karanténba küldhetik a PNL-t, úgy, ahogy a PNL zárta vesztegzárba a román népet”. Újságírói kérdésre válaszolva Mang elmondta, hogy Bihar megyében a párt három mandátum megszerzését tűzte ki célul, ezek közül egy szenátori és két képviselői hely, de elképzelhetőnek tart egy meglepetést, azaz, hogy több mandátumot szerez a párt, mint amennyire számít. Arra a kérdésünkre, hogy a PSD kínál-e valamit a magyar választópolgároknak is, vagy őket úgymond hagyják az RMDSZ-nek, Ioan Mang azt válaszolta, hogy a PSD, mint mindig, most is megszólítja a magyar választópolgárokat. A párt a továbbiakban is kardoskodik azért, hogy a kisebbségi jogok maradéktalanul érvényesüljenek, jelentette ki. A magyar közösségért való cselekvés összefüggésében példaként említette a székelyhídi körgyűrű elkészültét, amelynek építését a Közúti Infrastruktúra Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) 2018-ban félkész állapotban le akarta állítani, ekkor azonban Ioan Mang meghívta a munkálat helyszínére a CNAIR akkori vezérigazgatóját, és meggyőzte arról, hogy azt a munkálatot folytatni kell. „A PSD a jövőben is támogatni fog minden, a megye és az ország számára hasznos projektet, nem fogunk úgy viselkedni, mint a liberálisok a Bihar Megyei Tanácsban, akik három éven át blokkolták a Nagyszalonta–Tenke út felújítását, amelynek megvalósítását csak tavaly nyáron lehetett megkezdeni, miután kijött az új közigazgatási kódex, és már nem volt szükség kétharmados többségre a tanácsban az ilyen jellegű projektek elfogadásához” – zárta szavait Mang.

Borítóképünkön: a modellt „leleplező” politikusok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában