Halottak napja

2020.11.03. 09:23

Kevesen látogattak ki idén a nagyváradi temetőbe

Fotó: Alexandru Nițescu

Idén a halottak napja alkalmából sokkal kevesebben látogattak ki a nagyváradi Rulikowski temetőbe, mint az elmúlt években bármikor – mutatja az általános tapasztalat. A temető bejárata előtt állomásozó árusok szerint nagyjából feleannyi virágot, koszorút, mécsest sikerült eladjanak, mint az elmúlt években általában. Vannak, akik szerint ez a koronavírus-járvány miatt van, ahogyan az is, hogy ezen a napon nagyon sokan fizették ki az 50 lejes díjat azért, hogy autóval mehessenek be a temetőbe. Ezzel a nem túl olcsó „mulatsággal” leginkább azok éltek, akik idősebb rokonaikat, szüleiket vitték magukkal, és nem szerették volna kitenni őket a fertőzésveszélynek.

Egy, a román sajtónak nyilatkozó biztonsági őr is megerősítette, hogy soha nem voltak még olyan kevesen kint ilyenkor a temetőben, mint idén. Ez a fények mennyiségén is meglátszott sötétedéskor – máskor sokkal nagyobb fényárban úszik ilyenkor a temető.

A vasárnap esti órákban, hat után még annyian sem voltak már, mint délután, autóval is könnyen helyet lehetett volna találni, a zárás előtti órában pedig összesen körülbelül egy tucatnyi ember volt még benn, zseblámpákkal világítva, fél tízre pedig egészen ki is ürült a temető. A látványosan kevés vasárnapi látogató egyébként részben annak is betudható, hogy sokan már pénteken vagy szombaton elmentek elhunyt szeretteik sírjaihoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában