Gratulálunk!

2020.11.27. 10:30

Kemenes Henriette a rangos irodalmi ösztöndíj esélyesei között

Odú című, nemrég bemutatott kötetével Kemenes Henriette nagyváradi költő is ott van a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjra esélyes három szerző között – adta hírül csütörtökön a Litera irodalmi portál.

Az ösztöndíj háromtagú zsűrije – Parti Nagy Lajos, Keresztury Tibor és Szilasi László – döntött a díjra esélyes három szerző kilétéről: Majmom, Vergilius című könyvével Bartók Imre, Odú című kötetével Kemenes Henriette és A lombhullásról egy júliusi tölggyel című könyvével Korpa Tamás indul esélyesként. A díjátadásra december 3-án 17 órától kerül sor, online. A top három másik két tagja 500 – 500 euró jutalomban részesül.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal, valamint a Stuttgarti Magyar Intézetben megrendezett szerzői esttel is. Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, majd Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter, Simon Márton és Harag Anita nyerte el.

A versek segítenek abban, hogy feldolgozza az olyan eseményeket, amelyekkel szemben egyébként tehetetlen – vallja Kemenes Henriette.

A kötetben nagyon fontos szerepet játszanak az állatok, az otthontalanságot és oltalmat jelentő Odú mint cím sem véletlen. Mindamellett, hogy egy bensőséges, intim hang érzékelhető, személyes témákat, megélt érzelmeket dolgozva fel, egy-egy versben mérsékelten közéleti kérdések is felbukkannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában