Jöhet a tél

2020.11.16. 11:19

„Jobban fel vagyunk készülve a téli időszakra, mint eddig bármikor”

Szezon eleji szemlét tartott pénteken a nagyváradi köztisztasági szolgáltatást ellátó RER Vest vállalatnál Marcel Dragoș, a város alpolgármestere, hogy megállapítsa, mennyire van felkészülve a cég a téli időszakra.

Fotó: Alexandru Nitescu

Pap István

A helyi sajtóval közösen tartott szemle után Marcel Dragoș alpolgármester elmondta, hogy Nagyváradon 935 utca van, amelyeket négy sürgősségi csoportba osztottak. A hóeltakarítást az értesítéstől számított egy órán belül el kell végezni az 1. számú sürgősségi csoportba tartozó részeken, ahol jobbára a fő sugárutak, illetve azok az utcák találhatók, amelyeken kórházak, közintézmények, tanintézmények vannak. Ezt követően jöhet a 2. számú sürgősségi csoport, azaz a lakónegyedek, a 3. számú sürgősségi csoportba sorolták a többi aszfaltozott utcát, és végül a 4. számú sürgősségi csoportba az aszfaltozatlan utcák tartoznak. A RER Moreni utcai telephelyén Marcel Dragoș kiemelte azt, hogy az idén megkötött új keretszerződés értelmében a vállalatnak eleget kellett tennie bizonyos környezetvédelmi elvárásoknak. Ennek megfelelően a RER-nek most huszonöt kizárólag Euró 4, Euró 5 és Euró 6 környezetvédelmi besorolású járműve van, hárommal több, mint a tavaly, és kivonják a forgalomból a leginkább szennyező járműveket. „A múlt szezonban használt gépparknak több mint a felét, tizenhat járművet kicseréltünk, mert nem tettek eleget a környezetvédelmi előírásoknak, így most már mind a huszonöt jármű megfelel az elvárásoknak” – folytatta Florin Gontariu, a RER Vest műszaki és befektetési igazgatója. Mint mondta, a járművek egy részét vásárolta a vállalat, egy másik részét pedig kölcsönözte. Mindegyik jármű multifunkcionális, tehát képesek csúszásgátló anyagok leszórására, illetve hóeltakarításra is.

Gyors beavatkozás

Egy további kötelezettsége a vállalatnak, hogy a járműveknek legalább a tíz százaléka négykerék-meghajtású legyen, amelyekkel a domboldalon lévő, nehezen megközelíthető utcákról is el lehet takarítani a havat. Florin Gontariu elmondta, hogy a szerződés értelmében három négykerék-meghajtású járművük kell legyen, de a cégnek hat ilyen van. A huszonöt jármű közül hét nagy kapacitású, azaz egyenként nyolc köbméternyi csúszásgátlót tudnak szállítani, ezeket használják majd a város négysávos közlekedési útvonalain, ahol tandemben tudják takarítani az utakat. Összesítve a RER járműveinek 182,5 tonna szállító kapacitása van, ez tizenhat százalékkal több, mint egy évvel korábban. „A jelenlegi kapacitásunk lehetővé teszi azt, hogy egyetlen kiszállással lefedjük az 1-es sürgősségi övezet nyolcvan százalékát, ami azt jelenti, hogy nagyon lerövidül a reakcióidő, hiszen nem lesz szükség másodszor, harmadszor visszatérni a telephelyre egyetlen kiszállás során” – magyarázta Gontariu. A RER beszerezte a téli időszakra szükséges alapanyagokat is: 2000 tonna sót, 300 tonna homokot, 8000 kilogramm magnézium-kloridot, ez utóbbit a főtér csúszásgátlására használják majd. A vállalatnak van továbbá 37.000 liter kalcium-klorid oldata is, amit a kövezett területeken használ majd fel csúszásgátlásra.

Újságírói kérdésre válaszolva Florin Gontariu elmondta: „az idén sokkal jobban fel vagyunk készülve, mint korábban bármikor, hogy mennyire, azt még be kell bizonyítsuk”. Kifejtette azt is, hogy a korábbi évek tapasztalataiból okulva az idén nem akkor fognak kiszállni terepre, amikor már leesett a hó, és az autók jegesre taposták azt, hanem akkor, amikor elkezdődik a havazás, hogy a hónak ne is legyen ideje az útra fagyni. A RER 235 dolgozója fog részt venni a hóeltakarítási munkálatokban, közülük 41 sofőr, 194 pedig takarító munkás, utóbbiak főként a busz- és villamosmegállókban, az útkereszteződésekben és a gyalogátkelőknél fognak tevékenykedni, tudtuk meg végül Gontariutól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában