Közlekedés

2020.11.10. 10:59

Jobb úton közlekedhetünk majd Bihar és Szalárd között

Megújul a 19E országút Újfegyvernek és Bihar közötti része, illetve december 1-ig befejeződnek az útfelújítási munkálatok a 76-os országút Nagyvárad és Robogány, valamint Belényes közötti szakaszán.

Fotó: Pap István

Pap István

Több, mint tíz éve dolgoznak a 76-os országút Bihar megyei szakaszán, ezért is fontos az a bejelentés, amit tegnap tett a Bihar Megyei Prefektúrán Dumitru Țiplea prefektus és Eugen Cecan, a Romániai Országos Országút és Autópálya Társaság kolozsvári regionális igazgatóságának a vezetője. Cecan elmondta, hogy az általa képviselt vállalat december 1-ig befejezi a munkálatokat a Nagyvárad–Margitta 19E jelzésű országút 14,4 kilométernyi szakaszán, továbbá 48 kilométeren Nagyvárad és a Bitii domb között a 76-os országúton, illetve befejezik a székelyhídi körgyűrűt is. Cecan felidézte, hogy utóbbi országút felújítását még 2007-ben megkezdték, de mivel újra kellett készíteni földtani tanulmányokat, mert az eredetiek nem voltak megfelelők, hosszú ideig álltak a munkálatok. Miután elkészültek az új tanulmányok, idén nyáron ismét elkezdődhetett a munka mindhárom szakaszon, és olyan jól haladtak, hogy december 1-re el is készülnek.

Szakaszok

A 76-os országút Nagyváradról kiinduló 48 kilométeres szakaszát három részre osztották, melyeken három különböző cég dolgozik. A Bitii domb és a Dusafalva közötti 17,33 kilométeres szakaszon júniusban még csak a munkálatok 16 százalékával álltak készen, most pedig már 64 százalékon áll a kivitelező Porr Construct. Itt nyolc kilométeren már aszfaltcsík van, és a legnehezebb munkálatokon túlvannak, egyes részeken ugyanis 1,2 méterre is le kellett ásni. A Dusafalva és Harangmező közötti 16 kilométeres szakaszon a ARL Cluj cég dolgozik, és nyár óta nagyon sokat haladtak, itt a munkálatok már 76 százalékban elkészültek. A harmadik, 14,8 kilométeres szakasz Harangmező és Nagyvárad között húzódik, és a Drum Asfalt cég a kivitelező. Itt is számottevő a haladás, hiszen míg nyáron a munkálatoknak a 49 százaléka volt készen, addig mára már 79 százalékig jutottak el. Ezt a szakaszt úgy alakították ki, hogy később járdát és bicikliutat is ki lehessen építeni az út mellett Nagyvárad és Szentmárton között. Elhangzott, hogy egy körforgalmat is kiépítettek az országút és a félixfürdői üdülőtelep bejáratának kereszteződésében, ami nagyban megkönnyíti majd a forgalmat abban az övezetben, és elkerülhetők lesznek a hétvégi torlódások. A három említett szakasz felújításának összköltségvetése több mint 160 millió lej, és a kivitelezési munkálatok több mint ötven százaléka készült el. Cecan felhívta a figyelmet arra, hogy december 1-ig az aszfaltozások ugyan befejeződnek, de az utak mentén még lesznek kisebb tennivalók – járdák, vízelvezetők kialakítása, felfestések stb. Újságírói kérdésre válaszolva Țiplea és Cecan elmondták azt is, hogy folyik a munka az országúton a Bitii domb és a megyehatár közötti szakaszon is, de itt nem állnak ilyen jól a kivitelezéssel, mindazonáltal a Drum Asfalt cégnek jövő év júliusáig szól a szerződése, addigra minden bizonnyal teljesen befejezi a munkát.

Érmellék

A kolozsvári regionális igazgatóság saját hatáskörben újítja fel a 19E országút Bihar és Szalárd közötti szakaszát. Újfegyvernek és Szalárd között már 85 százalékban elvégezték a munkálatot, míg a Szalárd és Bihar közötti részen csak mostanában kezdték a kivitelezést. Cecan elmagyarázta, hogy ezen az országúton helyben újrahasznosították a meglevő aszfaltot, amelyre egy új réteget húztak, amitől növekedik az út teherbíró képessége. Szintén december 1-ig fejezik be a székelyhídi körgyűrűt, melynek építése 42,8 millió lejbe kerül. A 7,2 kilométernyi út munkálatai 85 százalékban készültek már el, és itt is már lényegében csak a sáncok és a vízelvezetők kiépítése maradt hátra.

Karbantartások

Az Országút és Autópálya Kezelő Társaság felújította az idén a nagyváradi körgyűrű több szakaszát is, említette meg Eugen Cecan, hozzátéve, hogy a kivitelezők hároméves garanciát vállaltak a munkálatokra, azaz minden esetleges hibát, megrongálódást saját költségvetésből fedeznek majd. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy a közeljövőben felújítják a közvilágítást a váradi körgyűrűn, azaz ledes világításra állnak rá, és kicserélik a földben lévő hálózatot is. Erre a beruházásra mintegy kétmillió lejt fordít majd a társaság. Az idei évi karbantartási munkálatok között említette Cecan az 1. számú országút Báródsomos (Cornițel) és Kisősi (Aușeu) közötti szakaszán végzett aszfaltozást, melyet 3,5 millió lejből végeztek el.

Tiszta utak

A napokban Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke bejelentette, hogy egy szabályzatot dolgoz ki az általa vezetett intézmény, melynek lényege a megye összes útjának a tisztán tartása. Ennek kapcsán Dumitru Țiplea újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy valóban több helyen gondok vannak az utak környékének a tisztaságával, példaként említve a váradi körgyűrű déli szakaszát, ahol a zajvédő falak elemeit sosem mosták még le, illetve sok szakaszon már ránőtt az útra a gaz. Hozzátette, hogy jövőre kidolgoznak egy karbantartási programot, illetve megvizsgálják azt is, hogyan lehetne növelni az ilyen jellegű kapacitást, egyelőre ugyanis nincs elég munkaerő ennek a feladatnak az ellátására. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy az önkormányzatok ezzel kapcsolatos kötelezettségeit is pontosan rögzíteni fogják. Az utak mentén a tisztaság biztosítása sok esetben az országút-kezelő társaság feladata – Eugen Cecan fogadkozott is, hogy jövőre el is végzi ezt a munkát a társaság saját hatáskörben, de ehhez kérte azt, hogy a szállításügyi minisztérium egészítse ki kétszáz fővel a kolozsvári regionális igazgatóság állományát, a jelenleg foglalkoztatott dolgozók ugyanis túl kevesen vannak ahhoz, hogy ezt a nagy munkát el tudják végezni. A regionális igazgatóság nagyváradi részlegén jelenleg 103 személy van alkalmazásban, de ebbe beleértendő mindenki, tehát a vezető beosztásban lévők, valamint a sofőrök, a szerelők stb., és mindössze hetvenen útkarbantartó munkások. Az országutakat körzetekre osztják, egy körzet 30–35 kilométernyi útból áll, és normális esetben legalább tizenegy útkarbantartó kellene jusson egy körzetre. A Bihar megyei utakra azonban körzetenként átlagban négy ember jut, akiknek az is bőven elég feladat, hogy tisztán tartsák az országutak mentén lévő parkolóhelyeket.

Borítóképünkön: (középen) Dumitru Țiplea, (bal oldalon) Eugen Cecan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában