korona idején

2020.11.23. 15:54

Időszerűvé vált régi mondások

Sajnos már hosszú ideje bármilyen szintű beszélgetés megkerülhetetlen témája a vírusválság. Erre gondolva született meg az ötlet, hogy gyűjtsek össze néhány olyan mondást, amelyek ugyan nem a járvány folyományai, mégis olyan igazságokat fogalmaznak meg, amelyek a jelen helyzetre is értelmezhetők.

Herczeg Mária

Elsőként egy ír mondást említek. Így hangzik: „Kerüld a veszélyt és az is el fog kerülni téged.” Érdekes, hogy ez az ajánlás mennyire megegyezik a világszerte érvényes szigorításokkal, amelyek a veszély elkerülését, a védekezést szolgálják. Egy holland mondás következik: „A veszély közvetlen szomszédja a biztonság.” – vagyis a rendelkezések betartása bizonyos mértékű biztonságot nyújt. Egy latinul fennmaradt mondást is találtam: „A közös veszély együttérzést szül.” Szép példa erre több is akad: vannak országok amelyek kórházai más népek betegeit is befogadják. Egyik szomszédos országban szokássá vált, hogy az éttermek rendszeresen szállítanak ebédet az orvosoknak, ápolóknak. Szállodák is vannak, amelyek ingyenes szállást és étkezést biztosítanak a más városokból odarendelt kórházi dolgozóknak. Példaértékű az a tény is, hogy odaát a vírus fronton sok az önkéntes orvostanhallgató. Negatív példa is akad: a tehetős európai országok elszipkázzák Bulgária és Románia orvosait, ápolóit holott itthon is égető szükség lenne rájuk.

A következő három közmondást – kommentár nélkül – a kormány és különös tekintettel igen (nem) tisztelt miniszterelnökünk figyelmébe ajánlom: 1. „Légy lassú ígéretet tenni és gyors a teljesítésben.” 2. „Feleljen meg a cselekedet a szónak.” 3. „Aki habozik, elvész.”

A vírusválság hőseire az orvosokra, ápolókra gondolva, akik kimerültek ugyan – de életveszélyben is kitartanak – egyetlen bátorító latin mondást találtam: „Az istenek az erősek oldalán vannak.”

Úgy gondolom, azok számára akik megküzdöttek a vírussal és meggyógyultak – kedvesnek bizonyulhat a következő katalán mondás: „A betegség keserűségéből megtanuljuk az egészség édességét.”

Végül nem hagyhatom ki kedvenc kétarcú mondásomat: „Nem lesz ez mindig így.” Bár eredete ismeretlen, de érdekessége az, hogy két különböző értelmezést hordoz, vagyis két arca van akárcsak Janusnak a kezdet és a vég római védőistenének. Az ábrázolás szerint a két arc egymással ellentétes irányba néz, épp úgy mint a fenti örökérvényű mondás kétféle magyarázata. Mert ha jól megy a sorunk és mindennel meg vagyunk elégedve a mondás arra int: vigyázzunk mert „nem lesz ez mindig így” rosszabb idők is szakadhatnak ránk, ne bízzuk el magunkat. Viszont ha minden összeborul körülöttünk, ha kilátástalannak tűnik a jövőnk, gondoljunk arra: „nem lesz ez mindig így” – és akkor felragyog egy reménysugár azzal az ígérettel, hogy hamarosan minden jóra fordul. Úgy legyen.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában