Rossz körülmények

2020.11.10. 10:12

Hidegben, huzatban árul, aki tud, aki nem, az tüntet

A nagyváradi piacok egyébként sem arról híresek, hogy télen is 25 fokban lehet a sorok között sétálgatni, a legújabb rendeletek miatt kialakult körülmények azonban rosszabbak, mint bármikor a rogériuszi piacon.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

Bár azt mondták, hogy falakat és ajtókat fognak lebontani, a rogériuszi piacon csak a fenti ablakokat nyitották ki, illetve minden ki- és bejárati ajtó mindkét szárnyát kinyitották, rögzítették, és egy-egy magas korlátot állítottak eléjük, tehát maradt egy kijárat és egy bejárat, bár hétfőn délben még az útvonalak sem voltak felrajzolva. A bazárrészleg bejáratát zárva találtuk. Az árusok kérdezés nélkül panaszkodni kezdtek nekünk, de az elviselhetetlen hideget és erős huzatot magunk is egyből észleltük. Az elmúlt évek téli vásárain nem volt annyi sálba, sapkába, több réteg ruhába beburkolózott, vacogó eladó, mint amennyit most látni lehet. A levegő jobban áramlik, mint bármely nagyáruházban, az eladóknak viszont nagyon elővigyázatosnak kell lenniük, ha nem akarnak megfázni. „Jó, hogy az nem baj, hogy itt fogunk mindannyian megbetegedni a huzattól”, „Nem értem, az miért elfogadhatóbb, hogy a plázák, nagyáruházak teljesen zártak” – sorolták panaszaikat az eladók.

Tüntettek

A bazári részlegek bezárása nagy port kavart, a kereskedők, akiknek legtöbbje ebből finanszírozza megélhetését, tüntetéssel kezdte a hétfő reggelt a nagypiacnál. Az eladók elmondták, a járvány miatt egyébként is drasztikusan csökkentek az eladások, ezzel a rendelettel pedig csak még jobban megnehezedik a dolguk, attól tartanak, hogy csődbe fognak menni. Minden pénzüket befektették a téli áruba, és ha mondjuk januárban újra ki is nyithatnak, akkor már nem igazán fogják megvenni a téli ruhacikkeket, hiszen addigra mindenki bevásárol az üzletekből. A ruhákat pedig hiába tartogatják a következő télre, addigra kimennek a divatból.

A tüntetők Bihar megye prefektusát kérik, segítsen nekik eljuttatni kérésüket a román kormányhoz, mely a rájuk vonatkozó rendelet újragondolását szorgalmazza. Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezetője is jelen volt a hétfői tüntetésen, kifejezve együttérzését és egyetértését a tüntetőkkel, megjegyezve azonban, hogy a szabályoknak mindenképp eleget kell tenni. Andrica elmondása szerint a nagyváradi bazárokban összesen körülbelül kétezer eladó tevékenykedik. Véleménye szerint semmivel sem veszélyesebb a bazárokból ruhákat vásárolni, mint bármely nagyáruházból. A kereskedők a tüntetést ma délelőtt is megismétlik.

Hasznos információk

Az ADP sajtóközleményben jelentette be hétfő délben, hogy az ócskapiacot harminc napra bezárják, ennek leteltével pedig a járványhelyzet függvényében fognak arról dönteni, hogy megnyitják-e újra, vagy zárva marad továbbra is. Nagyvárad összes többi piaca hétfőtől szombatig minden nap reggel 8-tól délután 17 óráig lesz nyitva, vasárnap pedig zárva lesznek annak érdekében, hogy fertőtlenítsék a helyszíneket. Kevésbé alapos, gyors fertőtlenítést naponta többször is elvégeznek majd nyitvatartás idején is. A vállalat vezetője hozzátette, hogy amennyiben árust vagy vásárlót egyaránt azon kapnak, hogy nem visel védőmaszkot, pénzbírságot szabnak ki, az eladók esetében pedig megszüntetik a bérleti szerződést. Azon kereskedők, akik már előre kifizették a bérleti díjakat (az ócskapiac árusai és a bazári eladók), visszakapják a pénzüket az ADP-től.

Borítóképünkön a hidegben árulók és vásárlók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában