Érmihályfalva

2020.11.27. 20:00

Egymásra mutogatás a járványvédelmi intézkedések megszegése miatt

A járványvédelmi előírásoknak fittyet hányva gyülekeztek november 20-án az emberek az érmihályfalvi régi városháza épületében, hogy elintézzék ügyes-bajos ügyeiket. Egyes sajtótermékek az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatalt teszik felelőssé a kialakult helyzet miatt, Nyakó József polgármester szerint azonban, ha mulasztás történt, akkor az a prefektúrát terheli.

Pap István

A Bihoreanul hetilap a bukaresti Libertatea nevű román bulvárlapra hivatkozva azt írta, hogy az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatalban nem tartották be a járványvédelmi előírásokat, ugyanis nagy tömeg zsúfolódott össze a városházán azok után, hogy az Ara cipőgyár több tucatnyi elbocsátott dolgozója egyszerre csődült oda, hogy nyilvántartásba vegye őket a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) kirendelt munkatársa. A hetilap közli is a Libertatea fotóját, amelyen egy folyosón összezsúfolt emberek láthatók, többen még a maszkot sem viselik előírásszerűen. Az említett cikkben az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatalt teszik felelőssé azért, amiért nem tartották és nem tartatták be a járványvédelmi előírásokat.

A beszámoló szépséghibája az, hogy az eset nem az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal jelenlegi székhelyén, hanem a régi városháza épületében történt. Az az épület ugyan az önkormányzat tulajdona, de nem maga a hivatal van ott, hanem lényegében irodaházként működik, különböző intézmények – a szemétszolgáltató vállalat, nyugdíjas hivatal, pártirodák stb. – vannak most ott. Ebben az épületben biztosított a polgármesteri hivatal egy helyiséget az AJOFM munkatársának is. Nyakó József kifejtette: mivel az AJOFM-nek Érmihályfalván nincs kirendeltsége, ezért a margittai kirendeltség munkatársa szerdánként jár le Érmihályfalvára, hogy a helyiek ügyintézését elvégezze, majd pedig hozzátette: „a foglalkoztatási ügynökség felügyelő szervezete nem a helyi önkormányzat, hanem a Bihar Megyei Prefektúra. A tömeget felügyelni tehát a rendőrség és a csendőrség, nem pedig a polgármesteri hivatal dolga”.

Többen egy helyen

Megszólaltattuk az ügyben Békési Csabát, az AJOFM Bihar megyei igazgatóját, aki lapunknak elmondta, hogy az intézmény már egy hónapja végzi ezt az akcióját Érmihályfaláván. Az ottani Ara cipőgyár több mint négyszáz embert bocsátott el, és mivel az AJOFM-nek Margittán van kirendeltsége, Érmihályfalván nincs, ezért az ügynökség a munkáltatóval közösen összeállította a dossziét a munkanélküli segély kérelmezésére azoknak, akik elvesztették a munkahelyüket. Az érintetteknek nem kellett mást tenniük, csak aláírni az iratokat és kérelmezni a munkanélküli segélyt. „Ahhoz, hogy ne kelljen ezeknek az embereknek Margittára menni, mi mentünk el több alkalommal is Érmihályfalvára, ahol a polgármesteri hivatal egy irodát bocsátott a rendelkezésünkre a régi városházán. Mi órákra bontottuk le az ügyfélfogadást, óránként mintegy tizenöt embert rendeltünk be, de sajnos voltak, akik nem tartották be az időintervallumot, hiszen az Érmihályfalva környékén lévő falvakból gondolom busszal, tehát egyszerre jöttek be a városba.” Az igazgató azt is kiemelte, hogy az épületben azon a folyosórészen, ahol az AJOFM irodát kapott, más intézmények is működnek. „Például a hulladékgazdálkodó vállalat irodájában is sokaság van, ott mindenki most írja alá a hulladékelszállítási szerződést az új szolgáltatóval. A nyugdíjasok szervezetének irodájánál is volt pár ember, tehát emiatt keletkezett a zsúfoltság. A mi irodánkban mindenki maszkot viselt, egyszerre csak egy embert engedtünk be. Hogy az emberek nem álltak kint a hidegben, és esetleg többen bejöttek a folyosóra, az lehet, de a folyosót nem mi felügyeljük. Az pedig tudvalevő, hogy a távolságtartás betartása és a maszk viselése személyes kötelezettség” – fogalmazott. Az igazgatótól megtudtuk, hogy november 20-án reggel nyolc órától délután négy óráig összesen negyvennyolc ember írta alá a munkanélküliségi kérvényt.

Segítségnyújtás

Az igazgató a továbbiakban hangsúlyozta: „A fontos az, hogy ne az emberek ingázzanak Érmihályfalváról, Érkörtvélyesről, Érsemjénből és a többi településről Margittára, ami negyven-negyvenöt kilométerre van tőlük, hanem mi megyünk feléjük. Közelegnek az ünnepek, és ezeknek az embereknek biztosításuk sincs, ha mi nem menedzseljük helyesen a kérvényeiket. Azonfelül szükségük van arra a kis összegre is, ami a munkanélküli segély”. Még negyvennégy elbocsátott ember kell aláírja a papírokat, őket december 9-én és 10-én fogadja az AJOFM munkatársa Érmihályfalván, tudtuk meg, de mint Békési Csaba fogalmaz: „Ezek után nem tudom, hogy hol. Lehet, hogy kiviszünk egy sátrat és kint az utcán szervezzük meg. Ott leszek én is személyesen Érmihályfalván, mert ezek után sem hagyjuk magunkat, megyünk, és segítünk az embereknek.”

Fotók: libertatea.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában