Terepszemle

2020.11.30. 18:03

Megnyitották a székelyhídi elkerülő utat

Bihar megyei közúti infrastrukturális munkálatok helyszínén tartott terepszemlét hétfőn Lucian Bode szállításügyi miniszter. A kampánycélú kiszállás során elhangzottak azért érdemi információk is.

Forrás: Alexandru Nițescu

Pap István

Lucian Bode szállításügyi miniszter legfontosabb közlései közé tartozott az, hogy december 1-jén megnyitják a forgalom előtt a Székelyhidat déli irányban elkerülő, 7,6 kilométernyi új utat. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az elkerülő út kivitelezésére még 2011-ben írtak alá szerződést, amelyet 2013-ban felbontottak, miután a kivitelező csak a munkának mindössze a felét végezte el. 2019-ben újra tendereztették a munkálatot, mely most készült el 42,9 millió lejből, a kivitelező a Strabag csoporthoz tartozó ARL cég volt. „Ennek a beruházásnak a története szinte megtévesztésig hasonlít a többi romániai közúti infrastrukturális beruházás történetére a határidő megszegése és a munkálatok félbe hagyása tekintetében. Ez azoknak a szégyene, akik kezelték a romániai közutakat” – fogalmazott Bode a székelyhídi elkerülő út hídján, mely a vasúti sínek fölött ível át. A minisztert elkísérte körútjára Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Dumitru Tiplea, a megye prefektusa és Eugen Cecan, az Országút és Autópálya-kezelő Társaság (CNAIR) kolozsvári kirendeltségének igazgatója is. Bode elmondta, hogy az elkerülő út megnyitása után még lesznek kisebb-nagyobb munkálatok az út mentén, például egyes helyeken a védőkorlátokat kell még kihelyezni, de ezeket a munkálatokat már forgalom alatt fogják elvégezni.

Látogatás

A miniszter a sajtó munkatársainak kíséretében kilátogatott a DN19 országútnak a Bihar-Bisztraterebes közötti szakaszára is, melynek felújítására 117 millió lejt költöttek. Itt 13,4 kilométernyi szakaszon Szalárd és Poklostelek között az útfelújítás teljesen elkészült, míg a Szalárd és Bihar közötti szakaszon még a kopóréteget kell leönteni. Ha az időjárás megengedi, akkor ezen a szakaszon még decemberben lehelyezik a kopóréteget. A harmadik helyszín, ahova ellátogatott a miniszter, a DN76 országú Nagyvárad és Belényes közötti szakasza volt. A terepszemlét követő, a Bihar Megyei Tanács székhelyén tartott sajtótájékoztatón Lucian Bode elmondta, hogy december végéig elkészül a DN76 országút felújítása a Nagyvárad és Belényes közötti szakaszon. Felidézte ennek a munkálatnak is a történetét, mely 2007-ig nyúlik vissza, akkor kötötték meg ugyanis az első felújítási szerződést, amelyet hét év után bontottak fel, mert a munkálatok elképesztően lassan haladtak, hiszen a kivitelezők mindössze nyolc százalékát végezték el a felvállalt munkának. 2018-ban és 2019-ben újratendereztették a munkálatot, melynek eredményeképpen hamarosan be is fejeződik a felújítás. „Már csak Félixfürdőnél és Robogányban vannak kisebb munkálatok” – jegyezte meg a miniszter.

Visszafordíthatatlan

A sajtótájékoztatón Bode kifejtette, hogy visszafordíthatatlanul halad előre az Észak-erdélyi autópálya építése, ugyanis 2020-ban öt, összesen 110 kilométernyi szakasz kivitelezésére írtak vagy írnaak alá szerződést, ezek között van a Berettyószéplak-Biszraterebes közötti rész is. Hozzátette, hogy az idén uniós forrásból finanszírozták a sztrádaépítés költségeit, kivéve a Vaskapu (Poarta Salajului, Szilágy megye) és Szilágynagyfalu (Nusfalău, Szilágy megye) közötti szakaszt, melyet az új költségvetési ciklus programjából finanszíroznak majd. 85 kilométeren kezdik el a munkát 2021-ben, köztük a berettyószéplaki részen is, és várhatóan 2023-ban be is fejeződnek itt a munkálatok. A miniszter bejelentette, hogy december 2-án adják át a forgalomnak a Bákót elkerülő, harminc kilométers utat, melynek mintegy a fele autópálya-szakasz, egy nappal később, csütörtökön pedig a dél-erdélyi autópályának a Szászsebes és a gyulafehérvári leágazás között megépült tizenöt kilométernyi sztrádaszakaszát adják át a forgalomnak. A miniszter szót ejtett a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út megvalósításáról is, melyet országos premierként a helyi és megyei önkormányzatok és az országos intézmények közösen valósítanak majd meg. A CNAIR feladata lesz megszerezni a beruházásra a finanszírozást, a két megye és megyeszékhely önkormányzata pedig a beruházás dokumentációját állítja össze. Kifejtette, hogy a gyorsforgalmi utat uniós finanszírozással akarják megvalósítani, de van egy másik finanszírozási lehetőség is, ti. egy az Egyesült Államokkal partnerségben elképzelt honvédelmi projekt keretében is megépülhetne az az út, mely a Baltikumot Szalonikivel összekötő, Európát észak-déli irányban átszelő úthálózat egyik szakasza lenne. Bejelentette továbbá, hogy a minisztérium az idén 42 millió lejt költött, illetve költ a megyén áthaladó országutak karbantartásra. Biharban ötszáz kilométernyi autóút van, az említett pénzösszegből kétszáz kilométernyi utat újítottak fel.

Villamosítás

Lucian Bode említést tett egy másik nagy horderejű beruházásról is: jövő év tavaszig elkészülnek a műszaki dokumentációk, és közbeszerzésre lehet bocsátani a Kolozsvár-Nagyvárad-Biharpüspöki vasút villamosítását. Ennek a beruházásnak az összköltségvetése 1,8 milliárd euró, melynek keretében egy közúti felüljárót is építenek majd Kolozsvár közelében a vasúti sínek fölött. Elmondása szerint jövő év áprilisában vagy májusában lehet meghirdetni a közbeszerzési eljárást erre a célkitűzésre. A miniszter elmondta, hogy a következő négy évben mintegy 9,3 millió eurót lehet majd elkölteni a közúti infrastruktúra fejlesztésére abból a harminc milliárd euróból, mely az Európai Helyreállítási Terv részeként áll majd Románia rendelkezésére. Ez az összeg akár növelhető is, ha más szakterületeken nem sikerül majd lehívni az összes rendelkezésre álló pénzt.

Köszönet

A sajtótájékoztatón felszólalt Ilie Bolojan, Bihar megye tanácsának az elnöke is, aki két dolgot köszönt meg a Szállításügyi Minisztériumnak: egyrészt fontosnak nevezte azt, hogy a helyi és megyei önkormányzatok átvehetik a CNAIR-tól a kisebb horderejű, de a helyi közösségek számára mégis jelentős infrastrukturális beruházásokat, Bihar megyében ezek közé tartozik az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út, illetve az Élesdet és a Belényest és Vaskohsziklást elkerülő út projektje, mert így most már minden beruházásnak van felelőse. Köszönetet mondott azért is, mert a minisztérium támogatta a Bihar megye számára fontos infrastrukturális beruházásokat. Végezetül felhívtuk a figyelmet arra, hogy az élesdi lakosok egy része amiatt aggódik, hogy a város elkerülő útja valójában a városon keresztül fog haladni. Erre válaszolva Bolojan elmondta, hogy a nyomvonal megállapítására kidolgoztak egy eljárást: első körben három lehetséges nyomvonalat jelölnek meg, ezek közül egy szakbizottság kiválaszt kettőt, majd újabb elemzések és szelekció során választják ki a végső nyomvonalat minden releváns szempontot figyelembe véve.

Borítókép: Lucian Bode szállításügyi miniszter nyilatkozik a sajtónak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában