Piacok bezárása

2020.11.12. 11:20

Cseke: A kormány ismerje be, hogy tévedett

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke úgy ítéli meg, hogy mind a kormány, mind pedig az államfő tévedett, amikor a járvány elleni védekezésre hivatkozva elrendelték a piacok bezárását.

Pap István

A kormány megalapozatlan, elhamarkodott döntést hozott, amikor a járványhelyzetre való hivatkozással elrendelte a zárt térben működő piacok bezárását, jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke. Mint mondta, ez a döntés nehéz helyzetbe hozza a hazai kis- és őstermelőket, ráadásul indokolatlan előnyöket biztosít a szupermarketek számára, amelyek továbbra is nyitva tarthatnak, csak épp nem hazai, hanem import zöldséget és gyümölcsöt forgalmaznak.

A kormányfő, látván azt a vitát, amit ez a döntés keltett, visszakozott, és kijelentette, hogy meg kell teremteni a nyílt téri piacolás lehetőségét” – fogalmazott Cseke Attila. Felidézte, hogy Florin Birta, Nagyvárad polgármestere azzal az ötlettel állt elő, hogy elbontják a piacok oldalsó falait. Cseke Attila kifejtette, hogy ebben a novemberi hidegben amúgy is nagyon kellemetlen az árusok számára egész nap álldogálni a piacokon, ahol nincs megoldva a beltéri fűtés, de ha még a falakat is kibontják, az csak még rosszabb lesz számukra. A politikus szerint a helyi és az országos vezetők nem ilyen furcsa, improvizált megoldási javaslatokkal kellett volna előálljanak, hanem egyszerűen vissza kellett volna vonniuk a döntést, és be kellett volna ismerjék azt, hogy tévedtek. A továbbiakban Cseke Attila elmondta, hogy kedden a parlament megszavazta azt a módosító javaslatot, mely kimondja, hogy készenléti állapot idején az érvényben lévő közegészségügyi rendelkezések betartásával maradjanak nyitva a zárt téri piacok. Cseke Attila hozzátette, hogy Klaus Iohannis államfőnek húsz napja van arra, hogy kihirdesse a jogszabályt, illetve visszaküldheti azt mérlegelésre a parlamenthez, vagy alkotmánybírósági normakontrollt kérhet. Kérdésünkre válaszolva Cseke Attila elmondta, a zárt téri piacok esetében nem kell semmilyen speciális járványvédelmi intézkedést bevezetni, elég az, ha ellenőrzik és betartatják az érvényben lévő általános járványvédelmi intézkedéseket.

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában