Oktatás

2020.10.15. 13:10

Zöld forgatókönyv az iskolákban

A legtöbb Bihar megyei tanintézményben a zöld forgatókönyv szerint zajlik a héten az oktatás, kivételt ez alól mindössze két település oktatási intézményei képeznek: október 13–19 között Barátkán (Bratca) és Biharhosszúaszón az iskolák és óvodák a sárga forgatókönyv szerint fognak működni, vagyis a diákok egy része a tanintézmény falain belül, egy részük pedig online részesül oktatásban. A döntést a Bihar megyei vészhelyzeti bizottság hétfői gyűlésén hozták meg. A sárga forgatókönyv ugyanakkor azt is jelenti, hogy csak az óvodások, az alsó tagozatosok és a cikluskezdő (ötödik és kilencedik), illetve a cikluszáró (nyolcadik és tizenkettedik) osztályok látogathatják hagyományos módon az iskolát, természetesen a járványügyi intézkedések betartásával.

A korlátozást a megyei járványhelyzet kielemzését követően hozták meg. Az előírások szerint amennyiben egy településen az új megbetegedések száma meghaladja az ezer főre eső 2-es küszöbértéket, és a tanintézmények nem rendelkeznek a kisebb csoportok kialakításához elegendő hellyel, az oktatás a sárga forgatókönyv szerint folytatódik. Barátkán ez az érték 2,95, Biharhosszúaszón pedig ennek csaknem kétszerese, 5,48.

Ennek ellenére a megyei hatóságok nem léptették érvénybe a vörös forgatókönyvet, amelyet a jelenleg érvényben levő szabályozás szerint akkor kell alkalmazni, ha az ezer főre eső új megbetegedések száma meghaladja a hármas küszöbértéket. A többi kétszáz tanintézményben a zöld forgatókönyv szerint zajlik az oktatás, kivételt képeznek természetesen azok, ahol koronavírus-fertőzést igazoltak a diákok, avagy a tanárok sorában: ők két hétig online tanórákon vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában