Koncert

2020.10.20. 10:00

Thurzó Zoltán zongoraművész is részt vett a horvátországi Beethoven-maratonon

Törő Enikő

A komolyzenei világ idén ünnepli Beethoven születésének 250. évfordulóját. Ez alkalomból a horvátországi Eszéken maratoni napot tartottak, melyre számos európai zenészt meghívtak, többek között a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművészt is. ,,Körülbelül másfél hónappal ezelőtt Goran Filipec, a maratoni nap főszervezője keresett meg azzal, hogy egy remek ajánlata lenne a számomra. A nagyváradi fellépésén ismerkedtünk meg, a két hanglemezem így került a kezébe, és a Youtube-on is követ. Az ajánlata nem más volt, mint engem is meghívni erre a maratonra, ahol Beethoven mind a 32 zongoraszonátája hallható volt” – mesélte portálunknak Thurzó Zoltán.

A koncertet az Eszéki Régészeti Múzeumban rendezték meg október 10-én, horvát, szerb, osztrák, francia, orosz, görög, monte carloi zongoraművészek léptek fel, Magyarországot és Romániát egyben Thurzó Zoltán képviselte. A koncertet gyakorlás előzte meg, melynek a közeli zeneiskola és zeneakadémia adott otthont. Az egynapos Beethoven-maratonon Thurzó Zoltán zongoraművész három szonátát (Op. 14. nr. 1., Op. 22., Op. 53.) adott elő, körülbelül 75 percben.

,,Öt csodálatos napot tölthettem a párommal Horvátországban, Nagyvárad hírét is magammal vittem – az esemény egynapos, de a szervezők mindenkit öt napra hívtak. Az ottani sajtó nagy érdeklődést mutatott Magyarország és Románia iránt, Nagyvárad különösen érdekelte őket. Hatalmas megtiszteltetés volt a számomra ez a fellépés” – fejtette ki Thurzó Zoltán lapunknak, örömmel mesélve el azt is, hogy több külföldi meghívásban is részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában