Ünnep

2020.10.13. 09:50

Szalagavató a püspöki palota kertjében

A járványügyi előírásokra való tekintettel szombat délben rendhagyó módon, a püspöki palota kertjében tartották a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum XII. B. osztályának a zenés-verses szalagavatóját, mely esemény Böcskei László megyés püspök „útra bocsátó” áldásával zárult.

Ciucur Losonczi Antonius

A koronavírus-járvány miatt szokatlan helyszínen és időpontban, a püspöki palota kertjének amfiteátrumában és október 10-én tartották a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum XII. B. osztályának a szalagavatóját, a járványügyi előírások tiszteletben tartásával, szép, napsütéses időben. A Pál Utcai Fiúk Mi vagyunk a grund című számának dallamai után a végzősök részéről a műsorvezetői szerepeket ellátó Nemes Patricia Melisa és Varga Brigita köszöntötték a megjelenteket, kiemelten a nagyváradi egyházmegye főpásztorát.

Böcskei László megyés püspök úgy fogalmazott: gondviselésszerűnek is tekinthető, hogy a püspöki kertben ünnepelhetnek együtt. Hangsúlyozta: a nagykorúsítás egy fontos esemény az ember életében, hiszen ez nemcsak valaminek a lezárása és egy újnak a kezdete, hanem nagyon sok mindenre meghívja és kötelezi azokat, akik felnőttnek tartják magukat. Azt jelenti: helyes önismerettel tisztában vagy azzal, hogy egy értéket jelentesz a családod, a közösséged számára, és ezt felismerve, élni tudsz ezzel. Felnőttnek lenni emellett azt is feltételezi: tudatában vagy annak, hogy a döntéseidnek súlya és következménye van. Ugyanakkor a felelősségvállalás ideje is ez, magadért és a környezetedért, hiszen te is egy kicsiny része vagy ennek a csodálatos teremtett világnak, egy egyedi alkotás – magyarázta a fiataloknak a főpásztor. „Éljetek úgy, hogy a veletek való találkozás ünnepszámba menjen” – buzdította őket, Kräuter Sebestyén egykori temesvári püspök mondását idézve. Majd azt tanácsolta nekik: ne felejtsék el soha azt, hogy amikor kiindulópontról beszélünk, akkor szólnunk kell egy meghatározandó célról is. Ne nézzék csak a csomagolást, a külsőségeket, hanem a tartalmat, a mélységet, a dolgok értelmét keressék, és a biztonságos utakat ne adják fel a megtévesztő ismeretlenekért.

Egy szép piros almát hozott magával Konrád Katalin igazgatónő, mely a végzősöket szimbolizálta, hiszen amíg eljutott végső, érett formájához, addig először volt egy kicsiny rügy, mely szeretett volna alma lenni, és ezen céljáért egész tavasszal és nyáron munkálkodott, megküzdve a széllel, esővel, napsütéssel, hogy aztán virág és növekedő, színesedő zöld alma váljék belőle. A gyümölcshöz hasonlóan növekedtek tehát a diákok is, támogatókra, segítőkre lelve, és megküzdve a fejlődésükért. Korábban Tóth Orsolya, jelenleg pedig Benedek Ramóna tanárnő az osztályfőnökük, ezért mindketten szóltak a XII B-sekhez. A kitűzők átadása után megható pillanatok következtek, amikor a fiatalok köszönetet mondtak a szüleiknek. Az ünnepségen közreműködtek a Rejtő-fivérek, illetve a tizenegyedikesek részéről Rejtő Dóra búcsúztatta nála nagyobb iskolatársait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában