Oktatás

2020.10.05. 09:02

Szabó Ödön: A kormány nem kezeli jól a diákok ingázási ügyét

A pedagógusok, oktatási szakpolitikusok körében konszenzus van abban, hogy az iskolaelhagyás elleni küzdelem egyik fontos eleme a diákok ingázásának a megkönnyítése, a szülők tehermentesítése. Az elmúlt időszakban sikerült ingyenessé tenni az ingázást, azonban a döntés kivitelezése igen sutára sikeredet. Erről a témáról tartottak megbeszélést a minap az érintettek.

Two girls waiting behind their friends to get off school bus

Fotó: Getty Images/iStockphoto

„Nem kérdés, segíteni kell minden eszközzel azt, hogy azoknak a diákoknak, akik a településükön nem tudnak anyanyelvű iskolába járni, vagy olyan szakképesítésre, amire vágynak, a család anyagi helyzetétől függetlenül legyen lehetőségük ingázással eljutni az oktatási intézménybe – tájékoztatta lapunkat Szabó Ödön, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa. – Az idei tanévig az országos rendelkezéseknek megfelelően a diákok egy maximált bérletár erejéig ötven százalékos kedvezményben részesültek. Ugyan kissé bonyolult rendszerben történt az elszámolás, azonban működött. Az idei tanévtől egy olyan országos döntés született, amely teljesen átírja a rendszert, éspedig olyan formában, hogy százszázalékos bérlettámogatást ír elő a diákok számára. A végrehajtási utasítások azonban szinte teljesen összezavarják a még eddig valahogy működő rendszereket is. A vidéki közszállítást elvégző cégek elégedetlenkednek, hisz a diákok szállításáért a bérletek ellenértékét nem kapták még meg, és több esetben megtagadták a diákok szállítását a törvény által előírt módon. Az iskolaigazgatók petíciókkal, helyzetleírásokkal fordultak az oktatási minisztériumhoz, ahol egyelőre az látszik, hogy egyáltalán nem voltak felkészülve az új helyzetre.”

Az említett megbeszélésen Szabó Ödön kifejtette: „Nem lehet folyton ilyen helyzetbe hozni a diákokat, szülőket, iskolavezetőket, hogy rajtuk csattanjon az ostor a rossz minisztériumi előkészítés miatt. A szaktárcánál a közoktatásért felelős államtitkár az elmúlt egy hónapban nem a minisztériumban volt, hanem kampánykörutakon, hisz jelöltként szabadságot vett ki. Felelőtlenség volt a minisztérium és a kormány részéről felső ágazati döntéshozatali szint nélkül hagyni iskolakezdéskor a közoktatási területet. Sajnos a rossz döntés miatt most mindenki szenved, hisz látjuk a kapkodást, az átgondolatlan intézkedéseket, az amúgy sem stresszmentes környezet további túlterheltségét. Most hirtelen adatbázisokat, bérletek elszámolásához táblázatokat, dokumentumokat, hiányzási adatsorokat kérnek a helyett, hogy időben jól előkészítették volna ezt az új döntést”.

Mint kiderült, a megfelelő elszámolási rendszer hiányán túl külön megnehezíti az oktatási intézmények helyzetét az is, hogy a nyár folyamán a kormányzat nem engedélyezte a nyugdíjba vonuló vagy a rendszerből kilépő adminisztratív személyzet pótlását, és így a megnövekedett bürokratikus terheket több helyen kevesebb személyzettel kell ellátni, ami szinte lehetetlen. „Nem szabad ennyit kísérletezni ezzel az oktatási hálózattal, és nem lehet megspórolni a munkaerőt” – hangzott el a megbeszélésen. A jelenlévők részéről egy sokkal egyszerűbb alkalmazási javaslat hangzott el, miszerint a diákok bérletét maga az érintett cég kellene benyújtsa a kifizetést végző, illetékes államigazgatási intézményhez. Az iskola csupán annyit kellene igazoljon, hogy az illető diák valóban oda van beiratkozva, tehát ingázó. A megbeszélés végén a jelenlévők egyetértettek azzal, hogy nem kell mindent túlbonyolítani, és tényként könyvelte el mindenki azt is, hogy a kormány nem kezeli jól a diákok ingázási ügyét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában