Válasz

2020.10.09. 11:38

Nem a nemzeti oldal ellen kell harcolni!

Válasz Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-elnök valótlan állításaira:

1. A helyhatósági választások véget értek. Értelmetlen ugyanazt a gyűlöletkampányt folytatniuk, mint szeptember 27-e előtt. Cseke szenátor az alázatról beszél, de közben ő maga folytatja az árokásást. Egyszerűbb lett volna, ha júliusban elfogadják meghívásunkat, és beindul a párbeszéd. Nem tették. Ahogyan Bukarest kezeli a magyarokat immár száz éve, ugyanazzal a dölyfös többségi arroganciával kezelik önök is a számbeli kisebbségben lévő magyar nemzeti oldalt. Ez hiba, változtassunk ezen!

2. Tárgyalásra hívó levelünket azzal honorálták, hogy egyik főemberük ajánlatot tett megyei elnökünknek: adja el magát, cserébe felkerül a listára! Ő viszont kiállta az erkölcsi próbát, és hű maradt közösségéhez. Ez volt az RMDSZ tisztességes ajánlata? Nem tudhatjuk, hogy az önök szervezetén belül milyen viszonyok uralkodnak, de felszólítjuk önöket, hogy a korrupciót, a lefizetést, a megvásárlást ne honosítsák meg az erdélyi magyar politikában. Maradjanak ezek Bukarestben!

3. Semmilyen jelöltet nem állítottunk román pártok színeiben. Nem is kampányoltunk román pártoknak. Aki ezt állítja, hazudik. A Néppárt és az Erdélyi Magyar Szövetség mellett kampányoltunk. Nem titok viszont, hogy Ilie Bolojan a liberálisok nevében több településen is azt kérte a román szavazóktól, hogy támogassák a mi jelöltünket. Miért lenne ez baj? Mindeközben Hunyad és Beszterce-Naszód megyékben, harminc év után először, az RMDSZ jelöltjei a PSD-ALDE-Pro Romania koalícióval valamint a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a parasztpárttal (PNTCD) indultak és kampányoltak. Tisztelt Cseke úr, ön mint frakcióvezető és SZKT-tag ezt támogatta és megszavazta! Ki kampányolt tehát román pártok mellett, ki biztatta a magyarokat, hogy román jelöltekre szavazzanak? Valóban igaz: más szemében a szálkát, magadéban a gerendát...

4. Az „esélytelen” magyar pártok ellen folytattak negatív kampányt két hétig. Az eredmény az lett, hogy a magyar szavazók egyharmadát áttolták román pártokhoz. Ez soha nem történt eddig meg. Ugyanúgy, mint Margitta és Micske elvesztése, ez is teljes mértékben az RMDSZ felelőssége. Mondjuk ki tisztán: magyar nemzettársaik ellen kampányoltak. Mindannyian veszítettünk emiatt! Most legalább be kell látnunk, változtatni kell! Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt országos választási szövetségben indult. Ezt hosszas tárgyalások előzték meg, ellentétben az RMDSZszel, a két párt vezetői tárgyalóasztalhoz ültek. A megegyezés szerint Bihar és Szatmár megyékben a néppárt, illetve a polgári párt színeiben indultunk. Ha nem ismeri a helyzetet, megkérjük, legalább ne magyarázza félre.

5. Az erdélyi minimumról szóló tárgyalást 2008-ban és 2009-ben indítványoztuk. Bár az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum formailag megalakult, az RMDSZ vezetői mindig visszautasították az érdemi tárgyalásokat. Ugyanakkor 2004-ben a román politikum többségi támogatásával változtattak a választási törvényen, 2008-ban szintén, hogy a magyar nemzeti oldal politikusai ne tudjanak a rajthoz állni. 2012-ben az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzése után, az önök által megbízott egyén feljelentése nyomán több ezer támogatónkat hallgatták ki a rendőrségen. Önök csak kajánul mosolyogtak mindeközben. Igen, kedves Cseke Attila, a román állam erőszakszervezeteit használta fel az RMDSZ arra, hogy a mi támogatói körünket megfélemlítse! Rendőrt küldtek annak fejére, aki aláírásával támogatott bennünket. Annyi önkritika tehát megférne, hogy belássák: az akkor megindított mesterkedéseik egyik eredménye, hogy egyre több magyar fordult és fordul el a közélettől. Sem ide, sem oda nem szavaz. Akik ezt a folyamatot elindították, azok az ön kollégái. Tőlük érdeklődjön, mielőtt bennünket vádol azzal, amit az RMDSZ művel immár közel másfél évtizede. Az, hogy eredményes partneri viszonyban vagyunk egyik vagy másik román párttal, egyáltalán nem bűn, a politikának ez a lényege. Fogj össze másokkal, hogy a közösségednek java legyen belőle! Azt tehát, hogy ki kampányolt román párt jelöltjei mellett, ne rajtunk kérje számon, hanem saját kollégáin Hunyad és Beszterce-Naszód megyékben.

6. Végezetül engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk, hogy a Kárpát-medencében a Bihar megyei RMDSZ vezetősége volt az egyetlen határon túli szervezet, amely 2004. december 5-e után Gyurcsány Ferencet és társaságát meghívta és vendégül látta. Tudjuk, hogy kollégáival együtt ön is a meghívók és szervezők között volt. Ugyanabból a gyökérből kinőtt politikusok vezetik azóta is a Bihar megyei RMDSZ-t. Semmilyen megtisztulás nem történt azóta. Sőt! És most önök neveznek bennünket becstelennek? Éppen ezért a Bihar megyei RMDSZ nevében alázatról, tisztességről vagy erkölcsről beszélni egyszerűen abszurdum. Mindennek van egy határa! 7. A választások elemzését természetesen mi is elvégezzük. Biztosan meglátjuk a hibáinkat is. Jól tudjuk, egyik tábor sem lesz erősebb, ha a másikat gyengíti. Reméljük, ezen a választáson erre végre önök is ráébredtek. Jó tanulság lehet ez mindannyiunknak: nem a másik tábor jelöltjei ellen kell kampányolni, hanem azért, hogy minél több magyar menjen el, és szavazzon magyar jelöltre! Amikor már nem ellenségként, hanem ellenfélként fognak tekinteni a nemzeti oldal jelöltjeire, amikor rádöbbennek, hogy azok is magyar közösség tagjai, akik más politikai keretben képzelik el a munkát, akkor sok minden meg fog változni. Önökön múlik, hogy ez a pillanat mikor jön el. Egyúttal gratulálunk a megválasztott magyar polgármestereknek és tanácsosoknak. Bízunk benne, hogy a következő négyéves mandátumban közösségünk jólétének ügyében képviselőink össze tudnak majd fogni, és nem ellenségként, hanem magyar testvérként fogják őket kezelni.

 

Nagyvárad, 2020. október 7.,

Habinyák István, Szilágyi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában