Emlékezés

2020.10.09. 09:51

Nagyszalonta a megmaradás ünnepén

Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő aradi eseményekre emlékeztek október hatodikán Nagyszalontán. Az idei megemlékezés rendkívüli helyen és körülmények között zajlott. A központi park, benne a hajdúvárosi, forradalmi zarándokhely, a Kossuth szobor tere felújítás alatt áll, ezért a főhajtásra a Csonka-torony tövében gyülekeztek a városvezetők, a civil szervezetek és egyházak képviselői, a más években megszokotthoz képest minimális jelenléttel, az egészségügyi korlátozó intézkedések betartásával.

A megjelenteket Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte, majd röviden emlékeztetett a történtekre: „A forradalom vezetőinek kivégzésével az osztrák uralom meg akarta felemlíteni a szabadság eszméit terjesztő embereket. Példát akartak statuálni, hogy senki ne merjen a forradalomra gondolni. A kegyetlen lépés azonban fordított hatást ért el. Megtanította, hogy a forradalom eszméit, a szabadság eszméit soha nem szabad feladni, akkor sem, ha a koronások halálra ítélnek érte. A 13 aradi vértanú halála így nemesedik gyászból és veszteségből a kitartás, a megmaradás ünnepévé, mely évről évre emlékeztet: itt vagyunk, itt maradunk, megmaradunk! (…) Fejet hajtunk forradalmi nagyjaink előtt, a vértanúk előtt, akik megtanítottak arra, hogy a szabadság eszméit nem szabad feladni, akkor sem, ha korona általi halállal riogatnak bennünket.”

A főhajtás perceit Gali Teréz előadóművész énekével és gitárjátékával tette emlékezetesebbé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában