Interjú

2020.10.20. 11:00

Megmutatni a tánc sokszínűségét: interjú Dimény Leventével a nagyváradi IDF-ről

IDF-sajtóanyag

– 2015-ben szervezte meg első alkalommal a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese az Infinite Dance Festivalt (IDF). Hogyan fejlődött azóta az esemény?

– Az elsőrendű cél az volt, hogy mintegy gyorssegélyként pótoljuk azt a hiányt, amit a nagyváradi kulturális kínálat mutatott: a táncművészeti alkotások jelentős hiányát. Ugyanakkor nagyobb láthatóságot akartunk szerezni a Nagyvárad Táncegyüttes részére. Fontos célkitűzésünk azóta is, hogy szélesíteni tudjuk a nézői, befogadói élményanyagot azáltal, hogy saját nézőinknek rálátást biztosítunk arra, hogy éppen mi történik a tánc műfajainak különböző területein. Hamar kiderült, hogy erre mekkora szükség van. Már az első kiadás nézői és résztvevői is jó hírét vitték a fesztiválnak, megismertek minket, elismerően nyilatkoztak rólunk a szakmai körökben, és eljutottunk oda, hogy már előre jelezték a társulatok a részvételi szándékukat. Most ott tartunk, hogy mind a magyarországi, mind a romániai táncos és színházi világban jegyezve vagyunk és figyelnek ránk.

– Idén először nyílt versenyfelhívást intéztek a táncos világ felé. Mi volt ennek a célja? Hány pályamű érkezett? Kik voltak a zsűritagok? Melyek voltak a válogatási szempontok?

– Már annyian jelezték előre, hogy jelen szeretnének lenni, hogy tulajdonképpen a helyzet kérte a továbblépést az előadásprogram összeállításához. Ez jól mutatja számunkra, hogy az Infinite Dance Festivalnak rangja van. Több, mint 60 címet küldtek be, olyanok is voltak, akik még be nem mutatott produkciót neveztek, csak, hogy jelen lehessenek. Válogatóknak egy magyarországi, illetve egy romániai szakembert kértünk fel – Lőrincz Katalin táncművészt, koreográfust, a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóját és Vava Ștefănescut, a bukaresti Nemzeti Táncközpont vezetőjét. Az ő munkájukat Jakobovits Márta keramikusművész segítette, aki a a város szellemiségét képviselte a válogatásban. Azt kértük a zsűritől, hogy a táncművészet lehető legtöbb műfaja jelenjen meg, illetve fontos volt az innovatív kortárs irányzatok megjelenése az alkotásokban. Ugyanakkor arra is figyeltünk, hogy a már megalapozott hírű alkotók mellett a fiatal generáció is helyet kapjon.

– Hogyan értékelték a résztvevők azt, hogy a pandémia ellenére is megszervezésre kerül a fesztivál? Milyen óvintézkedéseket foganatosítanak a szervezők?

– Ez egy hét hónapos hullámvasút volt: végig úgy dolgoztunk, hogy „ha” meg lehet tartani a fesztivált. Most is ott tartunk, hogy készen állunk a kezdésre, és el is kezdjük – „ha” még mindig lehet. A magunk részéről mindent megtettünk-megteszünk, hogy a legnagyobb egészségügyi biztonságban bonyolítsuk le a rendezvénysort. A résztvevők velünk vannak ebben a napról napra változó eljárássorozatban.

– Mit ajánl megtekintésre a fesztivál kínálatából?

– Mindenképpen azt ajánlom, hogy ne egy címben gondolkozzanak azok a nézők, akik rálátást akarnak kapni erre az igazán sokszínű kavalkádra. Bár egyenként minden előadást ajánlok, akkor derül ki igazán, hogy mennyire széles a kínálat, és mennyire sokszínű a tánc világa, ha valamennyi produkcióra nyitottak vagyunk.

Napijegyek és program

Október 20–25. között, az Infinite Dance Festival idején hosszabbított nyitvatartással várja az érdeklődőket a Szigligeti Színház jegypénztára. Az egyes napok előadásaira napijegyeket is válthatnak. Az említett időszakban a színházi jegypénztár nyitvatartása: kedd, csütörtök: 13–19; szerda, péntek, szombat, vasárnap: 12–19.

Napijegyek: október 21. napijegyek – 40 lej/4 előadás (október 20-a déltől október 21-e délig); október 22. napijegyek: 30 lej/2 előadás (október 21-e déltől október 22-e délig); október 23. napijegyek: 40 lej/3 előadás (október 22-e déltől október 23-a délig); október 24. napijegyek: 25 lej/2 előadás (október 23-a déltől 24-e délig); október 25. napijegyek: 40 lej/3 előadás (október 24-e déltől október 25-e délig).

A program (a műsorváltoztatás jogát fenntartják): október 20., kedd, 19 óra, Szigligeti Színház, nagyterem – Diótörő. R.: Györfi Csaba, Topolánszky Tamás. A GG Tánc Eger és a Nagyvárad Táncegyüttes koprodukciója, főpróba; október 21., szerda, 19 óra, Szigligeti Színház, nagyterem – Bolero. R.: Rovó Virág, Halász Gábor, Topolánszky Tamás. GG Tánc Eger; október 21., szerda, 21 óra, Szigligeti Stúdió – Noir. R.: Kovács Gerzson Péter. Imre Zoltán Program; október 22., csütörtök, 17 óra, Szigligeti Stúdió – Kis esti vakság. R.: Pataky Klári. Pataky Klári Társulat; október 22., csütörtök, 19 óra, Szigligeti Színház, nagyterem – Nihil Sine Deo. R.: Daniel Alexandru Dragomir. Contemporary Creative Dreamers; Ébredés (Awakening). R.: Marofka Mátyás. Létra Kulturális Egyesület; október 23., péntek, 17 óra, Szigligeti Stúdió – Aftereverafter (16+). R.: Horváth Nóra, Oberfrank Réka. Imre Zoltán Program; október 23., péntek, 19 óra, Szigligeti Színház, nagyterem – Wonderland. R.: Duda Éva. Duda Éva Társulat; Twins. R.: Frenák Pál. Frenák Pál Társulata; október 23., péntek, 21 óra, Szigligeti Stúdió – Bad Mamma. R.: Valentia de Piante Niculae. Indie Box; október 24., szombat, 17 óra, Szigligeti Stúdió – Mindennapi rabruhánkat. Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem; október 24., szombat, 19 óra, Szigligeti Színház, nagyterem – A Magyar Táncművészeti Egyetem színei; október 25., vasárnap, 17 óra, Szigligeti Stúdió – Szólótáncok. R.: Györfi Csaba, Joó Renáta. Nagyvárad Táncegyüttes; október 25., vasárnap, 18 óra, Szigligeti Színház, nagyterem – A tizedik vőlegény. R.: Juhász Zsolt. Duna Táncműhely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában