Jegyzet

2020.10.13. 17:00

Lelki egészség, kiegyensúlyozottság?

Fotó: Illusztráció

Tóth Ágnes

Október 10-e, a lelki egészség világnapja 1994 óta, és célja felhívni a lakosság figyelmét a mentális egészség fontosságára.

Nelu Tătaru román egészségügyi miniszter ez alkalomból üzenetet írt nekünk, melyben rámutatott, hogy a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal teli időszakokban nagy szükségünk van a lelki kiegyensúlyozottságra, mentális egészségünk megőrzésére.

Nos ez a jó tanács amolyan fából vaskarika, vagyis olyan, mint amikor előbb gúzsba kötik a lábunkat, aztán felszólítanak, hogy szaladjunk... Értik ugye, mire gondolok. A hatóságok a pandémia miatt közel hét hónapja gyötörnek, rémisztgetnek, tiltanak, fenyegetnek, büntetnek és bezártságra ítélnek minket, a mentők idegszaggatóan szirénáznak hajnaltól éjfélig, a média félelemkeltő hírei agyonsokkolnak, felőrlik a tűrőképességünket, a nyugalmunkat, idegrendszerünket és ezt a pszichénk is súlyosan megsínyli. Egyre depressziósabbá válunk. Az ember ilyen körülmények között már attól az erőfeszítéstől is lelki beteg lesz, amivel megpróbálja azt legyűrni. Ne mondják nekem, hogy őrizzem meg a lelki egyensúlyomat és mentális egészségemet, miután mostanig arra törekedtek, hogy tönkretegyék.

Lelki egészség világnapja ide, vagy oda, kijelenthetjük, hogy lelki egészség akkor lesz, ha majd a VILÁG is egészséges lesz! Csakhogy évtizedek óta tapasztaljuk, hogy valakik épp arra törekednek, hogy a világ egyre rosszabb, és egészségtelenebb legyen mind pszichikai, mind fizikai szempontból és elgyengítsen minket, hogy erőteljesebben tudjanak uralkodni felettünk. Mert ez a világ hazug, erkölcstelen, agresszív, abnormális és mocskos!

Egy ilyen világban már alapból nem lehet mentálisan egészséges senki. Lehet ezer meg ezer pszichológus, pszichiáter, ha a hatalom tudatosan tesz minket tönkre lelkileg, aztán meg nagy ártatlanul, megkér, hogy őrizzük meg lelki és mentális egészségünket. Magam részéről oda se figyelek. Inkább nagyokat nevetek. Ez karban tartja majd a lelki egészségemet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában