Szigorítások

2020.10.21. 08:27

Koronavírus: újabb korlátozások Bihar megyében

Kötelező a maszkviselés kedd óta szabad téren is Szentandráson, Barátkán és Biharhosszúaszón, döntött a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság. Időközben egy vársonkolyosi idősotthonban is fertőzési góc alakult ki.

BN-összeállítás

Az említett három településen, Szentandráson, Barátkán és Biharhosszúaszón azért rendelték el a maszkviselést szabad téren is, mert az ezer lakosra számított esetszám az elmúlt tizennégy napos időszakban meghaladta a hármat. A maszkot minden ötévesnél idősebb embernek viselnie kell. Az ezer lakosra vetített esetszám Biharhosszúaszón (Husasău de Tinca) a legmagasabb (4,81), míg Szentandráson 4,09, Barátkán pedig 3,34 esetszámot számítottak ki ezer lakosra. Ezen a listán sorrendben következik Harangmező (Hidişelu de Sus) 2,90 esetszámmal, Pusztahollód 2,50, Hegyközpályi 2,25 és Szentmárton 2,14 esetszámmal ezer lakosra számítva. Nagyvárad a nyolcadik a listán, itt néhány nap alatt nőtt meg az esetszám 1,60-ról 2,06-ra. Ez azt jelenti, hogy Nagyváradon folytatódhatnak a beltéri tevékenységek, de csak a hely befogadóképességének maximum harminc százalékát lehet kihasználni. Általános szabály, hogy ott, ahol az elmúlt tizennégy napban az esetszám kisebb vagy egyenlő 1,5-tel ezer lakosra vetítve, ott a beltéri tevékenységek folytatódhatnak a hely befogadó képességének ötven százalékáig, ha az esetszám 1,5 és 3,0 között mozog, akkor csak a helyszín befogadóképességének maximum harminc százalékát lehet egyszerre kihasználni, ha pedig az esetszám meghaladja a hármat, akkor a lokálokat, bárokat, más vendéglátóipari egységeket, valamint a múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak beltereit is be kell zárni. Mindezen általános szabályok ellenére a katasztrófavédelmi bizottság nem zárt be minden tanintézményt az említett három településen, arra hivatkozva, hogy a helyszínen végzett epidemiológiai vizsgálatokból az derült ki, hogy a helyi iskolás korcsoportot nem érinti a fertőzés. A Bihar Megyei Tanfelügyelőség is elemzi a járványhelyzetet, és eddig csak a szentandrási óvodákat zárták be, ugyanakkor az összes biharhosszúaszói óvoda és iskola, és minden szentandrási gimnázium a sárga forgatókönyv szerint működik, azaz a diákok egy része bejár a tanintézménybe, a másik része pedig otthonról, online kapcsolódik be az oktatásba. Bihar megyében az összes többi tanintézmény a zöld forgatókönyv szerint működik, azaz minden diák jár iskolába. Ez azonban változhat a katasztrófavédelmi bizottság erre vonatkozó külön döntése nélkül is, ha egy tanintézményben legalább három fertőzöttet találnak.

További szabályok

A szálláshelyek lokáljai, vendégfogadó belterei napközben 6–22 órák között tarthatnak nyitva legtöbb ötven százalékos kapacitáson, ha az esetszám az elmúlt tizennégy napban nem haladta meg az 1,5-ös átlagot, míg 1,5–3,0 közötti esetszámnál maximum harminc százalékos kapacitáson működhet a szálloda, panzió lokálja, a 3,0 esetszámot meghaladó települések esetében csak az adott helyen elszállásolt személyek látogathatják a lokált. Amennyiben ezek a helyek be vannak zárva, akkor is lehet ételeket főzni, illetve ételeket, italokat árusítani, de ezeket nem lehet helyben elfogyasztani. A teraszokon lehet ételt, italt fogyasztani, de az asztalok között minimum kétméteres távolságnak kell lennie, és egy asztalnál maximum hat személy ülhet, ha nem egyazon család tagjai. Nem lehetnek azonban nyitva a diszkók, a klubok, a bárok, a bevásárlóközpontok játszóterei és játéktermei, valamint az ezekben működő bárok, klubok, diszkók sem.

Fertőzési góc

Hetvenöt személy kapta el az új koronavírust a vársonkolyosi Dumbrava szociális otthonban (képünkön), ahol a lakók és az alkalmazottak között is van fertőzött ember. Ez már az ötödik szociális központ Bihar megyében, ahol felütötte fejét a kór. A mostani eset kapcsán dr. Daniela Rahotă, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy múlt csütörtökön tizenhét személyt teszteltek a Dumbrava szociális otthonban, és mindegyik eredmény pozitív lett, mind a lakók, mind a dolgozók körében. A DSP egyik epidemiológia csapata szombaton kiszállt a helyszínre, mindenkit leteszteltek, és mint kiderült, a hatvan lakó közül ötvennyolc, a huszonhárom alkalmazott közül pedig tizenhét személy lett fertőzött. Jelenleg senki nem hagyhatja el a központot, mindenkit megfigyelés alatt tartanak, és akinek súlyosbodik az állapota, azonnal behozzák a nagyváradi városi kórházba. Rahotă hozzátette, hogy tizennégy nap után újratesztelnek mindenkit, addig mindannyian karanténban maradnak. Bihar megyében először augusztusban jeleztek koronavírus gócpontot szociális otthonban, konkrétan a rézbányai (Băiţa) idősotthonban, szeptemberben a jádremetei (Remeţi) felnőtt fogyatékosok rehabilitációs központjában és a margittai Szent Antal Otthonban jelent meg a betegség, október elején pedig a tenkei keresztény otthonban történt tömeges megbetegedés.

Borítóképen: a vársonkolyosi szociális otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában