Berettyószéplak

2020.10.13. 16:00

Jövőre megújulhat az útszakasz

Az észak-erdélyi autópálya építésének megkezdése óta, mintegy tizenkét éve komoly gondot jelent a helybelieknek a Bisztraterebes és Berettyószéplak közötti országút állapota: Széplakon szinte elviselhetetlen a zajártalom. De van remény, ugyanis jövőre lehet megújul az az országút-szakasz.

Pap István

Tizenkét évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni az észak-erdélyi autópálya bisztraterebesi szakaszánál, és azóta az ottani községeket összekötő utat gyakorlatilag tönkretették az arra járó teherautók. A napokban Helmeczi József berettyószéplaki olvasónk fordult panasszal szerkesztőségünkhöz, mondván, hogy hiába kérték az elmúlt években mind a helyi, mind a megyei önkormányzatot arra, hogy tegyenek valamit a helybeliek érdekében, mindeddig minden kérésük süket fülekre talált. „Pedig mi nem kérünk sokat, csak annyit, hogy a Berettyószéplakon áthaladó országút-szakaszra, mintegy három-négy kilométernyi útra tegyenek új aszfaltréteget, hogy ne dübörögjenek annyira a községen áthaladó teherautók.” Elmondta, hogy az út olyan kátyús és rossz minőségű, hogy az amúgy is hangos teherautók amikor áthaladnak rajta, elviselhetetlenül nagy zajt csapnak. „Mi nem azt kérjük, hogy leállítsák a forgalmat itt, hisz belátjuk, hogy azt nem lehet, de legalább egy aszfaltcsík kerülne az útra, hogy a kamionok ne dübörögjenek annyira, és az országút mellett lakók legalább pihenni tudjanak” – fogalmazott Helmeczi József.

Talán jövőre

Az ügyben tájékoztatást kértünk Pásztor Sándortól, a Bihar Megyei Tanács leköszönő elnökétől, aki emlékeztetett arra, hogy a Nagyváradot Szalárddal, Margittával és Berettyószéplakkal összekötő egykori megyei út immár tíz éve országút. Mint mondja, akkoriban éppen azért adták át ezt az utat országos kezelésbe, hogy könnyebben lehessen pénzforrást találni annak felújítására. A megyei tanács és az Országos Közúti Infrastruktúra-Kezelő Vállalat (CNAIR) közötti tárgyalások nyomán tavaly megújult a Margitta és Sárszeg közötti rész, és a CNAIR ígérete szerint október végéig elkészül a Sárszeg–Szalárd közötti szakasz felújítása is. Itt még hátravan a Szalárd és Bihar közötti szegmens, amely amúgy is valamivel jobb állapotban volt, mint az imént felsorolt útszakaszok. A továbbiakban Pásztor Sándor bejelentette, hogy a CNAIR jövő évi tervei között szerepel a Margitta és Berettyószéplak közötti országút felújítása is. Itt problémát jelenthet az, hogy márciusban elkezdődik az autópálya-építés is pont a bisztraterebesi szakaszon, de remélhetőleg ez nem lesz gátja annak, hogy az említett Margitta–Berettyószéplak országútszakasz megújuljon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában