Szép Kor

2020.10.10. 09:00

Időszakos kiadványban mutatkoznak be a Bihar megyében működő magyar nyugdíjasszervezetek

Szép Kor címmel ezer példányban ingyenes időszakos kiadvány jelenik meg nyugdíjasokról, nyugdíjasoknak (és nem csak). Az első szám egyebek mellett bemutatja a Bihar megyében működő nyugdíjasszervezeteket, jó tanácsok olvashatóak benne és négy, köztiszteletben álló idős személyiségnek az életútja.

Ciucur Losonczi Antonius

Az újságot a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete adja ki, melynek alapítását még alpolgármesterként Biró Rozália jelenleg RMDSZ-es parlamenti képviselő kezdeményezte 2004-ben. Ezért a tegnapi sajtótájékoztatón ő mutatta be a kiadványt, illetve az ennek összeállításában, szerkesztésében szerzőként is részt vállaló, a közösségünket jól ismerő és széles körű tapasztalattal rendelkező Kiss Emőke klinikai szakpszichológus és Dérer Ferenc újságíró.

Biró Rozália hangsúlyozta: a cél, hogy a szépkorúak egy kicsit a figyelem középpontjába kerüljenek, hiszen eddigi életútjuk során sok mindent lettek az asztalra, éltetik a közösséget. Példaképeink lehetnek, értékelnünk és támogatnunk kell őket. Emellett a Bihar megyei magyar nyugdíjas mozgalmak tevékenységeinek is teret szerettek volna biztosítani, illetve ezek elérhetőségét is közölték: Romániai Magyar Nyugdíjasok Szövetsége- Nagyszalonta, Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete- Nagyvárad, Városi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület- Nagyszalonta, Őszi napsugár- Bihardiószeg, Szépkor Nyugdíjas Egyesület- Érmihályfalva, Nyugdíjas klub- Székelyhíd.

Kiss Emőke Kodály Zoltán azon gondolatát idézte, miszerint „csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, idős, s csak ezekből lehet boldog ország, boldog nemzet”. Hangsúlyozta: nem mindegy, hogy gyermekként vagy fiatalabb korunkban hogy bánunk az idősekkel, hiszen ugyanaz a sors vár majd ránk is. Ezért kell már a felnővő generációknak tudatosítaniuk azt, hogy az időseket meg kell becsülni. Sajnos olyan esetekkel is találkozott, hogy az öregeket kitaszítottak a családjaik, vagy akár tettleges bántalmazásig fajult a köztük levő viszony. Sokan nem értik meg azt, hogy idősebb korban változhat a személyiség, például a betegségek hatására. Vannak, akik a nyugdíjba vonulásuk után teljesen inaktívakká válnak, míg mások abból kiindulva, hogy a munka a legjobb orvosság, továbbra is jönnek- mennek, rendezvényekre járnak, ápolják a kapcsolataikat. Manapság a járvány miatt még jobban előtérbe kéne kerülnie az egészségügyi felvilágosító munkának, és az is hasznos lenne, ha egy felmérés készülne arról, hány idős ember él egyedül, vagy szorul segítségre- vélekedett a pszichológus.

Dérer Ferenc arról számolt be, hogy négy köztiszteletben álló idős személyről, az immár 95 esztendős Dánielisz Endre tanárról, helytörténészről, Dukrét Géza tanárról, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökéről, Boros József tanárról és Pásztai Ottó vegyészmérnökről, a Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnökéről írt portrécikkeket, akiket már több évtizede óta ismer. Az anyagok csak kivonatok, hosszabban majd egy előkészületben levő honlapon lesznek közzétéve- jelezte.

Az újsághoz az egyesületeknél és az RMDSZ-nél lehet hozzájutni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában