választmányi gyűlés

2020.10.06. 14:57

Hátrább lépett a bihari RMDSZ meghatározó politikusa

Kamarazene, lézerkardok és egy visszalépés- hétfő este az állami filharmónia koncerttermében választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete, melyen a testület jóváhagyta, hogy kik szerepeljenek a szenátori- és képviselőijelölt listán a december 6-i parlamenti választásokon.

Ciucur Losonczi Antonius

A filharmóniában tartott rendezvényen Meleg Vilmos igazgató, váradi RMDSZ-elnök üdvözölt mindenkit. Szokatlan módon, de a helyszín, illetve október 6. miatt egy rövid zenés-kulturális műsorral kezdődött a gyűlés, melyen fellépett egy vonósnégyes, valamint Meleg Vilmos szavalt.

(a mikrofonnál) Cseke Attila

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke politikai tájékoztatójában felidézte, hogy országos szinten „totálisan kaotikus állapotok” uralkodtak az elmúlt fél évben. Három példát említett: a belügyminiszter ajánlásokat fogalmazott meg egy katonai rendeletben, este 11 órakor kellett figyelni a híradásokat, hogy másnap mit szabad tenni, és a tanévkezdést. Ennek aztán az lett a következménye, hogy a társadalom felemásan ítéli meg a történéseket, és már azt gondolja: semmi sincs úgy, ahogy mondják. Ezzel szemben szerinte az RMDSZ jól vizsgázott, az önkéntesek tették a kötelességüket. A helyhatósági választásokon Bihar megyében 245 önkormányzati képviselői és 21 polgármesteri tisztséget szereztek, de „fájdalmas”, hogy három elöljárói pozíciót nem sikerült megtartaniuk. „Az elemzéseket el kell végezni, hiszen senki sem tökéletes, a hibákból lehet tanulni és tovább kell haladni”- fogalmazott.

Arra is kitért a honatya: a magyar-magyar verseny 88-12 arányban alakult, 2016-ban 86-14 volt, vagyis erősíteni tudtak a pozíciójukon. Megjegyezte: a kampányban több „kísérletnek” a helyszíne volt Bihar megye, hiszen a nemzeti minimumot átlépve, most fordult elő először az, hogy együtt kampányolt egy román és egy magyar párt és annak jelöltjei, illetve az is, hogy román párt színeiben induljanak magyarok. Azt is elmondta: július végén az RMDSZ írásban befutó helyet ígért az EMNP-nek Váradon és a megyében, és ezt többször megismételte. A kampányban nem válaszolt a támadásokra, a mocskolódásokra. Tiszta vizet kellene végre önteni a pohárba, és talán nyilvánosságra kéne hozni a levelezéseket- közölte. Ezután arra is kitért a politikus: arra nincs ráhatása az RMDSZ-nek, hogy a román térfélen mi történik, hogy román közegben a románok hogy szavaznak. Hangsúlyozta: a bemutatott projekteket határozattervezetek formájában szeretné viszont látni. Váradon 50 tervet ismertetett, tehát ha csak minden második héten benyújtanak egy-egy előterjesztést, máris van két évre elegendő anyag.

Végül Cseke Attila bejelentette: öt nap alatt sikerült 20.500 aláírást összegyűjteni, melyek szükségesek ahhoz, hogy az RMDSZ indulhasson a parlamenti választásokon, ezeket a gyűlésen át is adta az országos RMDSZ részéről jelen levő Oltean Csongornak. Négy személy (Cseke Attila, Szabó Ödön, Biró Rozália és Derzsi Ákos) jelezte indulási szándékát, és egy belső konzultáció után a Megyei Állandó Tanács (MÁT) feltöltötte a listákat. Ezek szerint a sorrend a következő, a szenátusi listán: Cseke Attila, Szabó József, György-Csáki János vállalkozó, Herman Ferenc színművész, dr. Ritli László gyermekorvos, korábbi egészségügyi miniszter, dr. Balogh Ildikó Kinga fogorvos; a képviselőházi listán pedig: Szabó Ödön, Biró Rozália, Derzsi Ákos, Borsi Imre Lóránt, Meleg Vilmos, Nagy Árpád szalontai frakcióvezető, Karsai Attila érmihályfalvi alpolgármester, Hegyesi Zsolt székelyhídi városmenedzser, Deák Andrea margittai iskolai aligazgató, Boros István lelkipásztor, Kovács Ádám Attila autómérnök, menedzser és Dulău Dianna biológiatanárnő.

A hozzászólások rendjén Derzsi Ákos bejelentette: visszalép, nem kíván indulni a parlamenti választásokon, illetve lemond a váradi helyi tanácsban megszerzett mandátumáról, valamint az ügyvezető alelnöki tisztségéről is. Az RMDSZ tagságát azonban megtartja, csak „a fedélzetről levonul a hajótestbe”, és a továbbiakban a kereszténydemokrácia értékrendjének előmozdításáért kíván tenni, mint a romániai magyar kereszténydemokrata mozgalom alelnöke. (Mint kiderült, a helyének betöltéséről a listán a MÁT fog dönteni, a váradi helyi tanácsban pedig Hunyadi István színművész csatlakozik helyette a Szabó József, Kádár Hunor és Pető Dalma alkotta új frakcióhoz).

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke azon véleményének adott hangot, hogy az RMDSZ vezetőinek fényhordozókká kell válniuk, hogy elvigyék a világosságot mindenkinek, ezért egy-egy lézerkardot ajándékozott Cseke Attilának és Szabó Ödönnek.

Cseke Attila és Szabó Ödön kezében már fénylik a lézerkard

Biró Rozália úgy vélte: az RMDSZ mindvégig becsületes eszközökkel kampányolt, de nehéz harcolni fegyver nélkül „saját nemzettársaink becstelenségével szemben”.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra kérte a jelenlevőket: tapssal nyilvánítsanak köszönetet annak a három volt polgármesternek, akik nem folytatják munkájukat: Kosztandi Mihály (Vámosláz) nem pályázott újabb mandátumra, míg Pocsaly Zoltánt (Margitta) és Bónisz Sándort (Hegyközcsatár) nem választották újra. Ugyanakkor azt is kérte, mindenki vonja le a megfelelő tanulságokat. Azon meggyőződésének is hangot adott: azzal, hogy a néppártos Zatykó Gyula az interjúiban állandóan a városvezetést fényezte, tulajdonképpen lapátszámra hordta a szavazatokat a PNL-nek és ezt várják el továbbra is tőle.

Pásztor Sándor, a megyei tanács leköszönő elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt négy és fél évben igyekeztek minél többet költeni a magyar kultúrára és az oktatásra, hiszen mások aligha fogják ezt tenni, ki kellett tehát használni a lehetőséget.

Borítóképünkön: Derzsi Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában