Fejlesztés

2020.10.09. 11:09

Hármas együttműködésben megújult a Szent László Líceum távhőrendszere

Ciucur Losonczi Antonius

Amikor évekkel ezelőtt a Szent László Római Katolikus Líceum átköltözött a Kanonok sorról az egykori Szent Vince-, vagy ahogyan még sokan ismerik a régi váradiak közül, a Nogáll-intézet épületébe, ahol akkoriban addig a Partenie Cosma Gazdasági Líceum működött, ez egyúttal azt is jelentette, hogy az ingatlan gyakorlatilag visszakerült az egyházhoz. Központi állami támogatásban így nem nagyon bízhatott a tanintézet, ezért megpróbált más források után nézni. Ennek szerepét a Pro Schola Sancti Ladislai Egyesület vállalta magára, és sikerült támogatást nyernie a megyei tanácstól, valamint a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség is biztosított összeget a beruházáshoz. Ennek az összefogásnak köszönhetően sikerült tehát a fűtésrendszert korszerűsíteni. A számlák is kisebbek lesznek, illetve „többé nem fázunk”- magyarázta Zalder Éva egyesületi elnök, a líceum korábbi igazgatónője.

Konrád Katalin jelenlegi igazgatónő örömét fejezte ki, hogy konkrét összeget kaptak, amivel lehetett, és tudtak mit kezdeni. Köszönetet mondott minden diák és pedagógus nevében az egyesületnek, amiért elkészítette a tervet, és elszámolt a pályázattal, valamint a püspökségnek és a megyei tanácsnak is. „Most már tényleg nem fázunk, hiszen a munkálatokkal elkészültek. Áttértünk a szekunder rendszerről a prímér rendszerre, és most már a vízcsapból meleg víz is fog folyni. Van két nagy tartály, amiből a meleg vizet biztosítják a konyhai résznek, illetve mindenki meleg vízzel moshatja meg a kezét. Ugyanakkor a 750 diákunk télen is jó melegben, biztonságban tanulhat az osztálytermekben”- fogalmazott.

Szabó József megyemenedzser azt nyilatkozta: természetes, hogy Pásztor Sándor tanácselnök, illetve az RMDSZ-frakció egy ilyen kezdeményezés mellé állt. Még a tavasszal megszavazott 2020-as költségvetésbe került be az a 220 ezer lejes tétel, amit a megyei önkormányzat büdzséjéből sikerült átcsoportosítani. Az egyeztetések és a közbeszerzési procedúrák miatt kissé elhúzódott ugyan a folyamat, de a cél mindenképpen az volt, hogy még a hideg idő beállta előtt a rendszer működőképes legyen. A pincében különben látszik is, hogy milyen sok új berendezést szereltek be.

A megyei tanács, mivel nem hozzátartozik hozzá az iskolahálózat, közvetlen módon nem biztosíthatott forrást a Szent László Líceumnak, ezért pályázta meg az összeget a tanintézet mellett működő civil szervezet- tudtuk még meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában