Képviselet

2020.10.21. 22:31

Folytatja tanácsadói munkáját Zatykó Gyula a nagyváradi polgármester mellett

Folytatja polgármesteri tanácsadói tevékenységét Nagyváradon Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke. Az Ilie Bolojan (korábbi váradi polgármester) mellett dolgozó Zatykó, most az újonnan megválasztott Florin Birta mellett dolgozik tovább, változatlan szerepkörben.

Tóth Ádám

Lapunk megkeresésére Zatykó Gyula elmondta: „Polgármesteri kampányom során többször is elmondtam, hogy Nagyváradnak csak akkor lehet magyar alpolgármestere, ha a Néppárt jelöli azt, saját tanácsosainak sorából. Azzal, hogy a Néppárt nem tudott bejutni a tanácsba, ez az esély szertefoszlott. Már biztossá vált, hogy Nagyváradon újabb négy évig nem lesz magyar alpolgármester, így újra felértékelődött a magyar tanácsadói tisztség szerepe. Ezen tisztség betöltésére ismételten engem kértek fel, amit örömmel vállaltam.”

Zatykó azt is közölte, több folyamatban levő projektet is szeretne nyomon követni és befejezni, amelyet az elmúlt három évben kezdett el. Ilyen a villamoskocsikban elhangzó megálló-elnevezések magyar nyelven történő bemondása, vagy a városháza felújítását követően kikerülő magyar szimbólumok elhelyezése. Ide sorolta azt is, hogy a „lehetőségekhez mérten” a felújított polgármesteri hivatalban elkezdődik majd a magyar ügyfélfogadás. „A Főutcán (Republicii) is elindult egy olyan folyamat, amely történelmi visszatekintést nyújt egyes utcák elnevezésére. Az említett zónát már ellátták bizonyos információs szövegekkel, szeretnénk ezt kiterjeszteni a belvárosra is. Ez szintén az én kezdeményeztem és szeretném kézben tartani végleges lebonyolításáig” – tette hozzá a politikus.

Mint mondta, a jövőben azokat a projekteket is szeretné megvalósítani, amelyek polgármesteri programjában szerepeltek. Ilyenek például az általános, vagy infrastrukturális fejlődéssel kapcsolatos tervek, illetve a jellegzetesen magyar ügyek. De a Városi Főkertészeti Hivatal megalapítását is szorgalmazni fogja.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen jellegű az új megegyezés, elmondta, hogy azt szerződés biztosítja, és addig marad érvényben, amíg az aktuális polgármester – ez esetben Florin Birta – tisztsége tart, vagyis négy évig.

Kihangsúlyozta, az általa betöltött tanácsadói tisztség nem csak a magyar ügyekre korlátozódik. „Mérnök lévén rengeteg javaslatom van az infrastruktúra terén, a műszaki megoldások terén, vagy éppen a zöld energia felhasználása terén is. Ezeket nyilvánvalóan egyszerűbb lett volna ismertetni a tanáccsal, ha alpolgármesteri pozícióban helyezkedek el, de folytatom a munkát és nem adom fel” – fűzte hozzá Zatykó Gyula.

Borítóképünkön: Zatykó Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában