Illegális szerek

2020.10.20. 13:41

Feltételezett drogügyletek miatt nyomoznak

A múlt héten több házkutatást tartottak feltételezett drogügyletek miatt az ország számos megyéjében, többek között Nagyváradon is. Egy személy házi őrizetbe is került emiatt.

A 43 éves nagyváradi S. D. egy kannabiszalapú alternatív gyógyszereket forgalmazó boltot vezetett, mindeközben az árut egy Iași megyei férfinak is továbbadta, O. F.-nek, aki két boltot tartott fent ott. A két férfit pénteken fogták el. Az ügyészek előzetes letartóztatást ajánlottak, azonban a Iași-i törvényszék úgy döntött, hogy elég a házi őrizet, azzal a feltétellel, hogy nem beszélhetnek egymással, és az ügyben szereplő más személyekkel sem. A döntést szombat este hozták meg, és nem jogerős.

A váradi férfi ügyvédje szerint még ezt sem kellett volna, ugyanis a boltban forgalmazott termékek mind legálisak, azoknak nincs pszichoaktív hatása. A termékekben van ugyan THC (a kannabisz pszichoaktív hatóanyaga), de annyira kis mennyiségben, hogy így azok nem nevezhetők kábítószernek. Kérvényezték, hogy minden terméket ellenőrizzenek, ugyanis azok THC-tartalma 0,2 százaléknál kisebb, így pedig lehet használni orvoslásra.

A Iași megyei ügyészek azonban más állítanak: álcázták magukat és bevásároltak az ottani boltban, marihuána származékokat vettek, melyeket bevizsgáltattak, és az eredmény szerint ezek THC-tartalma magasabb volt a megengedettnél, illetve CBD-t (a kannabisz nem pszichoaktív hatóanyaga) is tartalmazott.

Egyébként a nagyváradi üzletben a DIICOT már nyolc hónappal ezelőtt is vizsgálódott, eljárást is indítottak, de a boltot nem zárták be, ugyanis az akkori ellenőrzések szerint a termékek THC-tartalma valóban nagyon kicsi volt, a nullához közelített.

A boltot fenntartó egyesületet S. B. a feleségével, G. D.-vel együtt alapította. A bolt mellé egy webshopot is létrehoztak, ahol különböző olajokat, krémeket, magvakat lehet vásárolni. A weboldal szerint a termékeket Ausztriában és Spanyolországban gyártják, és számos európai országban terjesztették már szét azokat. Olyan betegségeket kezelnek velük, mint az asztma, ízületi gyulladás, szorongás, érrendszeri és onkológiás megbetegedések. A weboldalon a CBD jótékony hatásairól is írnak. Az egyesületnek egyébként van egy ültetvénye Madarászon, illetve terveik között szerepelt a terjeszkedés nemcsak Váradon, hanem Erdély több részén is.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában