Színházmúzeum

2020.10.14. 09:17

Egy szívvel-lélekkel készülő múzeumról

Több mint egy éve adtunk hírt arról, hogy Varga Vilmos és Színésztársai Partiumi Színházi Gyűjteménye néven színházmúzeum nyílik Nagyvárad szívében. Azóta mindennapjainkba befurakodott egy világjárvány, ami mindenki életét átrendezte, ám a munka – ha jelenleg akadályokba is ütközik – nem állt le.

János Piroska

Tavaly szeptember végén Kiss Törék Ildikó színművész és Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Pável utca 10. szám alatti épület első emeletén található, PKE tulajdonában levő épületrészben nagyváradi színészek életpályáját, munkásságát bemutató színházmúzeum létesül. A 2019 márciusában az egyetem által megvásárolt épületet részben a felsőoktatási intézmény fogja használni, két termet és egy raktárrészt azonban a készülő színházmúzeum rendelkezésére bocsátottak. A gyűjtemény létrehozásának gondolata a huszonöt éves évforduló jegyében a Kiss Stúdió Alapítvány részéről már három éve megfogalmazódott, végül az egyetemen talált otthonra. Az állandó kiállítás mellett a termek pódiumbeszélgetések, felolvasóestek, konferenciák helyszínéül is fog szolgálni.

Az épület külső felújítása már tavaly megtörtént, jelenleg a termek is készen állnak a színházi relikviák fogadására. A drapériák és a filmek, digitális fotók vetítésére alkalmas képernyő már a helyére került, ám a magyarországi műhelyben készült tárlókat a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések miatt még nem sikerült áthozni a határon – tudtuk meg Kiss Törék Ildikó színművésztől, a gyűjtemény megálmodójától.

A kiállítási tárgyak rendszerezésével, leltározásával Tavaszi Hajnal levéltáros, művelődéstörténész foglalkozik. Eddig közel kétszáz tárgyat regisztrált, ezek letétként szerepelnek a múzeum tulajdonában. A leggazdagabb hagyaték a gyűjtemény névadójaként szereplő Varga Vilmos színművészé, tőle a filmek, fotók, fellépőruhák, lemezek mellett az érdeklődők láthatják majd többek között Madách Az ember tragédiájának rendezési munkapéldányát is. Weiss István fotóművész alkotásainak értékes gyűjteménye digitális formában kerül nagyközönség elé.

A kiállítási tárgyak között szerepel továbbá többek között Papp Magda színművész ruhái, tőle származó gazdag fényképes hanganyagok, illetve korabeli újságcikkek, Vindis Andrea a múzeum rendelkezésére bocsátotta édesanyjától, Csiky Ibolyától származó fotókat, levelezéseket, műsorfüzeteket. A gyűjteményben szerepelnek majd Szabó József Ódzsa rendező levelei, Mogyoróssy István színművész hagyatékából műsorfüzetek, plakátok, illetve festmények is, valamint Földes László személyi tárgyai, fényképei, továbbá a Gábor család, Gábor József és Gábor Katalin gazdag fényképöröksége is. „Tárgyalások folynak a Halasi családdal és Belényi Ferenc lányával, Óss Enikő révén pedig Varga Tibor relikviáiból is részesülünk” – tudtuk meg Kiss Törék Ildikó színművésztől.

Fotók: Alexandru Nitescu

Ezekből az anyagokból olyan szerves kiállítást lehet létrehozni, amelyen a személyek, tárgyak összekapcsolódnak. Egy összefüggő hálózat alakul ki, amely által a Thália világa iránt érdeklődők előtt egy érdekes világ tárul majd ki – mondta el megkeresésünkre Tavaszi Hajnal, a kiállítási anyagok feldolgozásával foglalkozó levéltáros, aki hozzátette: igyekeznek olyan szövegrészleteket bemutatni, amelyek jellemezték a szóban forgó színművészeket. A színházkedvelő közönség mellett a gyűjtemény fontos szerepet tölthet be múzeumpedagógiai szempontból a diákok, egyetemi hallgatók számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában