határrendészet

2020.10.20. 15:11

Családlátogatás csak az ingázásra vonatkozó feltételek mellett

Több kettős állampolgárságú, Magyarországon élő olvasónk kérdezte szerkesztőségünktől azt, hogy bár hazajönnének Romániába meglátogatni szüleiket, rokonaikat, nem merik megtenni, mert nem tudják azt, hogy visszatérve Magyarországra karanténba kell-e vonulniuk.

Pap István

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa erre a kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ilyen jellegű utazások esetén az ingázókra vonatkozó szabályok a mérvadók. Ha a magyar–román állampolgár a határtól Magyarország területén 30 kilométeres sávon belül él, a szülők látogatása nem haladja meg a 24 órát, valamint Románia területén a magyar határvonaltól 30 kilométeren belül tölti el ezt a 24 órát, akkor a Magyarországra történő visszaérkezéskor a polgár nem kerül semmilyen járványügyi megfigyelés alá. Bármilyen feltétel hiánya esetén az általános beutazási szabályok lépnek életbe, azaz hatósági házi karantént rendelnek el a Magyarországra visszaérkezővel szemben, ha Magyarország távolabbi pontjáról utazik Romániába, illetve ha itt több mint huszonnégy órán át tartózkodik, vagy ha a román–magyar határtól harminc kilométernél messzebb utazik Romániában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában