Művész család

2020.10.05. 15:41

Családi kiállítás nyílt a Tibor Ernő Galériában

Papp Gábor, Papp Lilli, és a lányuk, Papp Antónia múlt csütörtökön nyitották meg az első olyan kiállítást, melyen mindhárman megmutatják munkáikat. Az apa és lánya festményei mellett az édesanya kerámia-alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők október 15-éig.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

A Kreatív család című tárlat megnyitóján, a világjárvány okozta korlátozások miatt, csupán egy szűkebb kör vehetett részt, a szervezők azonban annál nagyobb szeretettel várják a művészetre éhező közönséget. „Ez a kiállítás azért is különleges, mert nem igazán fordult még elő galériánkban, hogy egy egész család állítson ki. Az elmúlt tíz évben, amióta tagja vagyok a galériának, nem volt ilyen” – fogalmazott Csathó Töhötöm művészeti vezető nyitóbeszédében. „Ismerjük Gábort, láttuk már sokszor alkotni, munkáin látható a kiforrottság, az, ahogyan a színfoltokkal bánik a vásznon, ahogyan párbeszédbe tudja ezeket állítani. A keszekuszának tűnő foltokból néhány vonallal egy nagyon is homogén kompozíciót képes létrehozni” – hangzott el. A művészeti vezető hozzátette, hogy Papp Gábor alkotásai beazonosíthatók, tehát a már kialakult sajátos stílusjegyeinek köszönhetően fel lehet ismerni, melyek az ő munkái. Jellemző rájuk a frissesség, az élénk színek (mely élénkség lánya munkáin is meglátszik), látszik, hogy az alkotóban ilyenkor tombol az energia, a ritmus.

„A feleségem nem intézményben tanult kerámiával dolgozni, hanem egy keramikustól Margittán, azóta ez a szerelme” – mondta Papp Gábor, aki néhány gondolat erejéig azért beszélt párja munkáiról, mert ő sajnos nem lehetett jelen. „Örülök és nagyon büszke vagyok, hogy a drága gyermekemmel együtt lehetünk itt, régóta dédelgetett álmunk volt egy közös kiállítás” – hangsúlyozta. Papp Antónia, a harmincegy éves ifjú művész pedig ezennel legújabb tagjává vált a galériának. Ő maga is köszöntötte a jelenlévőket, és elmondta, hogy bár képzőművészeti egyetemet is végzett (Nagyváradi Állami Egyetem), sokkal többet tanult az édesapjától, művészetének befolyása pedig valamennyire észrevehető a saját munkáin. Nem olyan régen kezdett el komolyabban foglalkozni a rajzolással, festéssel, így gyakran szokott kísérletezni, igyekszik minél tisztábbra kialakítani a saját stílusát.

A köszöntők befejeztével alkalom adódott lazább körülmények között beszélgetni az alkotókkal, akik sok érdekességet árultak el arról, mit, hogyan és miért csinálnak. Papp Gábor elmondta, hogy mivel ő megrendeléseket is vállal, nem várhatja meg mindig a nagy, súlyos érzelmekkel feltöltött ihletet. Nem lehet, és nem is kell mindig nagyon nagyot alkotni, a művész nemcsak a belülről kitörni vágyó, túlcsorduló érzelmek, megélések miatt akar alkotni, hanem pusztán a művészet szeretete miatt. Emellett folyamatosan szüksége van a visszajelzésekre, arra, hogy eljöjjenek mások és megnézzék az alkotásokat, hogy véleményeket mondjanak.

Ha kételyek gyötrik, mielőtt a nagyközönség elé, vagy bárki más elé állítaná munkáit, Papp Antónia az édesapjának mutatja meg legújabb alkotását. Ilyenkor ez az első visszajelzés, de mások érdeklődése, véleménye is fontos, hiszen ha ez pozitív, az motiváló erőt ad az út folytatásához.

A kiállításon két meztelen női „testrészletet” is látni lehetett, ezeket, meglepetésünkre, Papp Antónia készítette. „Ezeket én festettem, és én vagyok rajtuk” – mondta még nagyobb meglepetésünkre. Megkérdeztük hát tőle, miért szeretnek a művészek a meztelen női testekkel „foglalkozni”, miért festenek olyan gyakran és olyan sok aktot. Apa és lánya egybehangzóan adták a választ: mert gyönyörű, mert nagyon szépek a formák. Az aktok kapcsán be is indult egy beszélgetés, egy kis vita arról, hogy milyen a jó akt. Egy megemlített elmélet szerint az a jó akt, amely nem vált ki egyből szexuális vágyakat. A vita még sokáig tarthatott volna, de a már-már szemináriummá alakuló nyitóünnepségnek a leszálló hűvös este véget vetett.

Borítókép: a kiállítás megnyitója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában