Turizmus

2020.10.27. 12:11

Bors is helyi érdekű turisztikai központ lett

A gazdasági minisztérium tizenkét romániai települést, köztük a Bihar megyei Bors községet és Vaskohsziklás várost helyi érdekű turisztikai központtá nyilvánította.

Fotó: Illusztráció

Pap István

A minisztérium október 22-iki közleményében tudatta azt, hogy a helyi önkormányzatok kérelmeit megvizsgálva, illetve a települések turisztikai potenciálját szem előtt tartva a Máramaros megyei Aknasugatagot országos jelentőségű turisztikai központtá, további tizenkét települést pedig helyi érdekű turisztikai központtá nyilvánította. Ez utóbbiak között szerepel a Bihar megyei Vaskohsziklás város és Bors község is. Jelenleg Romániában 52 országos jelentőségű és 87 helyi érdekű turisztikai központ van. Nagyváradot például idén májusban nyilvánították országos jelentőségű turisztikai központtá, aminek nyomán a város nagyobb eséllyel pályázhat a belvárosi turizmusélénkítő projektjeivel. Ugyanakkor Nagyvárad pályázott arra is, hogy nyilvánítsák országos jelentőségű fürdőturisztikai központtá is.

Lakossági elvárás

A most megszerzett státusz kapcsán Bátori Géza, Bors község polgármestere lapunknak elmondta: „Évek óta dolgozunk azon, hogy megkapjuk ezt a kormányhatározatot, és most megkaptuk. Hosszú távon az az elképzelésünk, hogy az országos státuszt is megszerezzük, ha komolyabb dolog fog itt kiépülni”. Az eddig a fejlett iparáról híres község profilváltásáról szólva a polgármester kifejtette: „Én úgy érzem, hogy az ipar működik, továbbra is jönnek a beruházások a községbe, ezért el kell indulnunk egy másik irányba, a turizmus irányába is. A lakosság is ezt várja”. Az elöljáró kifejtette, hogy a turisztikai központ státusz lehetőséget biztosít az önkormányzatnak, illetve a magánszférának is arra, hogy sikeresen pályázzanak turisztikai jellegű projektekkel. Sőt, immár az a lehetőség is fennáll, hogy közvetlenül Brüsszelbe pályázzanak turisztikai elképzelésekkel.

Vonzerő

A községnek vannak turistacsalogató látványosságai, emelte ki Bátori Géza: „van lovardánk, ahova Váradról is kijönnek az emberek lovagolni. Van levendulaparkunk, van egy szép parkunk Nagyszántón belső pincével. Vannak templomaink az 1700-as évekből, és ott van a legrégebbi házunk, szintén az 1700-as évekből, ami most közösségi házként és múzeumként működik. A nagyszántói közösségi házban állandó kiállításunk van kortárs művészek munkáiból. Ugyanakkor ne feledkezzünk el az eseményeinkről, a bogrács-, a káposzta-, a gomba-, a csülökfesztiválról, a községi napokról, hagyományőrző bálokról, melyek mind olyan események, melyek vonzzák, vagy vonzhatják a turistákat”.

Tervek

A polgármester a jövőbeni tervekről szólva elmondta, hogy az Iris hotelt (képünkön) szeretnék jobban kiaknázni, mert az egyelőre csak az átutazókat szolgálja ki. „Mi a jövőben azt szeretnénk, ha a turista nemcsak áthaladna a községen, hanem itt is maradna és több éjszakát is eltölthetne itt. Ezért a hotel mellett wellness-központot építünk, azon kívül magát a hotelt is bővíteni szeretnénk, és eseményházzá szeretnénk átalakítani” – árulta el az elképzeléseket. Hozzátette, hogy a termálvíz hasznosítását célzó beruházásokat is meg akarnak valósítani, illetve a vállalkozók is könnyebben építhetnek majd vendégházakat, vendégfogadókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában