Sajtótájékoztató

2020.10.06. 11:16

Az EMNP a tárgyalások visszautasításával vádolja az RMDSZ-t

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn Nagyváradon, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt Nemzetpolitikai és külügyi kabinetjének elnöke és Habinyák István, a Néppárt Bihar megyei elnöke. A tájékoztató főbb témái az önkormányzati választások és további politikai aktualitások voltak.

Tóth Ádám

Szilágyi Zsolt, a Néppárt Nemzetpolitikai és külügyi kabinetjének elnöke tájékoztatójának kezdetén kihangsúlyozta: „köszönjük minden magyarnak, aki elment szavazni és külön köszönjük azoknak, akik magyar párt jelöltjeire tették voksukat”. „Sajnálattal tapasztaltuk, hogy mind a bihari RMDSZ, mind az általuk félrevezetett magyarországi kormányszereplők az »esélytelen« magyar pártok ellen is kampányoltak. Ez nagymértékben demobilizálta és irányította a szupermágnesként működő Nemzeti Liberális Párt (PNL) irányába a magyar szavazatokat is. A szavazóbázis mintegy egyharmadát irányította a román pártok felé a mintegy két héten át több ezer robot-telefonhívás formájába sulykolt »esélytelen pártokra ne szavazz« kampány” – mondta a politikus. Hozzátette: „ennek eredményeként minden hetedik magyar szavazó nem magyar jelöltre tette voksát.

Szilágyi azt is elmondta: „A közvélemény-kutatások és az elmúlt négy év történései előre jelezték azt, hogy a PNL lesz a befutó. Az RMDSZ azt is tudta, hogy miután a városi vezetést elvesztették, mind a megyében, mind a városban csakis a Néppárt bejutásával lehet megteremteni a magyar jelenlétet a megye, illetve a város vezetésében. Éppen azért az RMDSZ a kampány utolsó hetében mindent megtett annak érdekében, hogy az EMNP jelöltjei ne juthassanak mandátumokhoz.”

„Az RMDSZ magára hagyta Margittát!” – jelentette ki a Néppárt volt megyei tanácselnök-jelöltje. „Mi sem Micskén, sem pedig Margittán nem indítottunk jelölteket azért, hogy hagyjuk nyerni az RMDSZ jelöltjeit, mégis elveszítették a választást. Fejlődés és teljesítmény híján a magyar szavazóbázis elfordult a politikától”. „Az RMDSZ eredménytelenségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Bihar megye eddigi megyei tanácselnökét, Pásztor Sándort a kampány ideje alatt gyakorlatilag eldugták.”

Szilágyi Zsolt azt is elmondta: „2018 júliusában már megtettük az első lépést az RMDSZ-szel való együttműködés felé. Összefogást javasoltunk. Visszautasították. Cseke Attila szerint ők kezdeményezték a tárgyalásokat 2020 júliusában. Csak két évet tévedett. Az RMDSZ szerint a magyar–magyar együttműködés abból áll, hogy ők felvesznek listájukra valakit egy másik táborból. Ez az egypártrendszer logikája. A mi összefogási javaslatunk a koalíció volt. Mi ellenfélként tekintünk az RMDSZre, ők viszont ellenségként tekintenek ránk.

Habinyák István, a Néppárt Bihar megyei elnöke külön köszönetet mondott minden olyan polgárnak, aki magyar jelöltre adta szavazatát a szeptember végi önkormányzati választásokon. Habinyák szerint „az RMDSZ csak tényekről beszél, de hallgat az előzményekről”. „A tárgyalások kezdetekor az RMDSZ már legelső levelében leszögezte, hogy a levelezéseknek bizalmas jellege van, és a nyilvánosságra hozataluk mindössze akkor történhet meg, ha a tárgyalások végkimenetele pozitív lesz. Ehhez képest Cseke Attila nyilvánosságra hozta ezeket – mondta.

A Néppárt Bihar megyei elnöke azt is elmondta: „az RMDSZ június 18-án írt levelében valóban felajánlott egy-egy befutó helyet a váradi és megyei listákon, de hamis az az állítás, miszerint a Néppárt ezt elutasította volna. Éppen ellenkezőleg. A Néppárt tárgyalóasztalhoz kívánt ülni, és koalíciós tárgyalásokat szeretett volna kezdeményezni minden erdélyi magyar politikai párttal karöltve. Mint később kiderült, Cseke Attila az MPP megyei vezetőségének is hasonló ajánlatot tett.

Ennek kapcsán okkal feltételezhettük azt, hogy az RMDSZ hamis ajánlattal állt elő, ugyanis levelében világossá tette, hogy az RMDSZ-en kívüli szervezeteknek egy befutó helyet biztosítanak. Azt is elmondta: „a levelezések közben, egy vezető beosztásban lévő RMDSZ-es és egy nagyváradi önkormányzati képviselő, tisztességtelen ajánlattal kerestek meg. Három órán át próbáltak meggyőzni, hogy fordítsak hátat a Néppártnak és csatlakozzak az RMDSZ szervezetéhez.”

Habinyák válaszlevélben reagált: „elmondtam, hogy a hasonló próbálkozásokat állítsák le, ugyanis a megvásárlási kísérletek nem fognak eredményeket hozni.”

„Ennek ellenére nem adtuk fel a próbálkozást, és újabb konkrét időpontot ajánlottunk fel a két szervezet megyei vezetőségének az egyeztetésre. Cseke Attila válaszlevelében továbbá sem kívánt reagálni meghívásunkra, mindössze egy »négyszemközti őszinte beszélgetésre« invitált. Erre a levélre már valóban nem válaszoltunk, hiszen úgy gondoltuk, az ilyen esetekben komoly tárgyalásokról van szó, nem pedig két személy eszmecseréjéről – tette hozzá Habinyák István, az EMNP megyei elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában