Jutalom

2020.10.29. 12:01

Apáczai-díjban részesítették a nagyváradi születésű Kormányos László történelemtanárt

Idén is jutalmazza a pedagógusokat és a diákokat a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Az RMPSZ szaktestületei úgy döntöttek, hogy bár számos tantárgyverseny elmaradt, és a pedagógusok szakmai megnyilvánulásait, lehetőségeit is korlátozta a világjárvány, mégis jutalmazza az elmúlt tanévben kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért diákokat, illetve a pedagógusok számára kétévente meghirdetett Apáczai-díjra beérkezett tudományos munkákat.

Kormányos László

Ciucur Losonczi Antonius

A járványügyi óvintézkedések betartása okán nyilvános, ünnepi díjátadót azonban nem tud tartani, de a díjakat, a kisplasztikákat és az okleveleket az RMPSZ megyei elnökei helyi, zártkörű rendezvények keretében (betartva a járványügyi előírásokat) át fogják adni.

A 9. alkalommal meghirdetett Apáczai-díjra idén először, a világjárványtól függetlenül online módon lehetett pályázni az előző díjkiosztó – 2018. október – után megjelent tudományos munkákkal: szakkönyvvel (szerzőként vagy fordítóként), tankönyvvel, munkafüzettel, település- és iskolamonográfiákkal, folyóiratban megjelentetett, vagy a világhálón közzétett tudományos munkákkal, illetve rendszeresen működtetett tudományos-oktatási portállal a természettudomány, a humántudományok, valamint a pszichopedagógia területéről. A pályázati kiírásra 40 pályamunka érkezett.

Az RMPSZ Tudományos Tanácsa Apáczai-díjban részesítette mások mellett a nagyváradi születésű, jelenleg Székelyhídon oktató Kormányos László történelemtanárt (képünkön) Nagyvárad krónikája című munkájáért.

Kormányos László

„Megtiszteltetés számomra és természetesen örülök a díjnak, főleg azért, mert tudomásom szerint egyértelmű döntés született. Volt egy elérhetőség, ahová én is feltöltöttem a munkámat, és hivatalos tájékoztatás útján értesültem arról, hogy megkapom ezt a díjat. A Nagyvárad krónikája Várad várostörténetét dolgozza fel, a krónika műfaj szerint, tehát viszonylag rövid szócikkeknek a segítségével, kronológiai sorrendben haladva, kilenc témakörben, kezdve a városalapítással és lezárva az 1989-es rendszerváltás utáni aktuálpolitikai helyzetnek a tárgyalásával. Tanulmányok segítik az érthetőséget, illetve egyes koroknak a pontosabb megértését. A maga nemében ilyen típusú munka eddig nem jelent meg, illetve a kétezres évek elején a Budapest krónikája, de a váradi terjedelmében és szerkezetében ettől egy kicsit eltér. Az egyediséget, és az úttörő jelleget is értékelte tehát a bizottság. A tavaly júniusban kétezer példányban megjelent, több éven át készült kiadvány alapját ugyanakkor tulajdonképpen a doktori dolgozatom képezte” – nyilatkozta lapunknak Kormányos László.

Díjazott diákok

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Országos Elnöksége a Bolyaiak szellemisége jegyében 2008-ban hozta létre a Bolyai Farkas-díjat a matematika terén kiemelkedő eredményeket elért középiskolás diákok jutalmazására. A kitüntetés, hasonlóan a Kós Károly-díjhoz, emlékéremből, oklevélből és pénzjutalomból áll, amelyet országosan évfolyamonként egy-egy diák nyerhet el. Az előző tanévben matematikából elért összesített eredmények alapján 2020-ben Bolyai Farkas-díjjal jutalmazták a 11. osztályosok közt Árva Norbert Ákost, az Ady Endre Elméleti Líceum diákját, akinek felkészítő tanára Báthori Éva.

A megye legjobb IX., X., XI. és XII. osztályos tanulója címre, azaz a Mákvirág-díjra azon középiskolás diákok pályázhattak, akik kiemelkedő eredményeket értek el tantárgyversenyeken, kulturális és sportrendezvények díjazottjai, valamint példás magatartású tanulók. A tanulók a díjra megyénként pályázhatnak és elérhetik a bronz, ezüst, arany és gyémánt fokozatokat, aszerint, hogy a pályázó diák egyszeri, kétszeri, háromszori vagy akár négyszeri kitüntetett. Az elismerés odaítélésének szempontjai a kiváló tanulmányi eredmények, hazai és nemzetközi versenyeken, iskolán kívüli tevékenységeken, kulturális tevékenységeken való részvétel, valamint a jó magaviselet. Bihar megyéből bronz fokozatot érdemelt Bodnar Mónika-Brigitta (Ady Endre Líceum), Kun Édua Boróka (Ady Endre Líceum), Divin Judit (Ady Endre Líceum) és Bodi Mátyás László (Művészeti Líceum).

Kiemelt képünkön: Kormányos László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában