Szelektíven

2020.10.14. 11:25

Új hulladékgyűjtés egész Biharban!

Az Európai Unió szabványrendszerének megfelelően, egész Bihar megyében változik a hulladékgyűjtés módja. Mindez része Románia határidős vállalásának az Európai Unió felé, a háztartási hulladék kezelésére vonatkozóan. 

A Bihar megyei tanács alá tartozó Ecolect fejlesztési ügynökség már 4 éve elkezdte ezen program gyakorlatba ültetését. A versenytárgyalásokat követően Bukarestben is láttamoztatni kellett a teljes dokumentációt, így az árakat is, amely a költségek, kiadások, kötelező illetékek és járulékok összességéből áll. A rendszer egész Romániában kötelező. Ennek tudható be, hogy Belényesben, Margittán, Nagyszalontán, Érmihályfalván elkezdődtek a szerződéskötések. Ugyanakkor az uniós elvárásokat jelentős beruházások előzték meg, melyeket szintén uniós alapokból sikerült megvalósítani. Nagyszalontán például egy nagy kapacitású válogató létesült, és környezetbarát technológiával sikerült lezárni a régi hulladéklerakót. Mindez megyei szinten közel 50 millió eurót feltételezett, amit önerőből nagyon nehezen sikerült volna előteremteni, forrásokat elvonva más beruházásoktól.

A lakosság kevés információval rendelkezik, de a többség elkötelezett a szelektív hulladékkezelés mellett. Tény az, hogy mostantól a hulladékgazdálkodás több pénzbe kerül, hisz azt a megye régióiban egy komoly létszámú személyzet és logisztikai erőforrás kell majd gyakorlatba ültesse. Az is alapigazság, hogy senki sem szeret fizetni. Az önkormányzatok eddig „mesterségesen” nyomott árakkal dolgoztatták a szolgáltatókat. A döntés azonban kikerült a hivatalok közvetlen befolyása alól, és az Ecolect cégen keresztül, a bukaresti versenyhivatal felügyelete mellett, a költségekkel arányos árképzés nyomán az árak emelkedni fognak. Czenk Ferenc, a régiós pályázaton győztes AVE szalontai igazgatója kijelentette: ez az emelkedés annak függvénye, hogy ki mennyi szemetet termel. Vagyis az ötfrakciós hulladékgyűjtést mennyire hatékonyan sikerül gyakorlatba ültetni. Minden hulladéktípust más kukába, zsákba kell helyezni, és aki jól szelektál, a vegyes hulladék havi egy vagy két ürítésével, háztartásonként 35 lej körüli árat kell fizessen a szolgáltatónak.

Az újrahasznosítható hulladék esetében nincs ilyen korlátozás, tehát az üveget, műanyagot, papírt minden gyűjtési időpontban, többletköltség nélkül ki lehet helyezni. Szelektív lesz mindenütt, méghozzá 5 különböző frakció formájában! Fekete kukába a vegyes hulladékot, barnába a biológiailag lebomló hulladékot, zöldbe pedig az üveget kell majd gyűjteni. A papírt és kartont sárga zsákba, a műanyagot és fémet pedig kék zsákba kell majd kihelyezni a szolgáltató által közölt napokon. A gyűjtéshez használt edényzetet és zsákokat a szolgáltató ingyenesen köteles biztosítani, és szigorúan külön elszállítani a külön szelektált hulladékot. Nagy előrelépés ez a közösségeknek, hisz európai szintű hulladékgazdálkodást vezetnek be Bihar megye minden településén, és ennek óriási környezetvédelmi értéke van. Egyelőre a lakosság csak a kiadásokat, a megváltozott feltételek szokatlan, többletfeladatot jelentő körülményeit látja. Sokan azonban messzebb tekintenek, tudván, hogy a hulladékgazdálkodást illetően Bihar megye is megérkezik a XXI. századba.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában