választási program

2020.09.23. 10:12

Zatykó Gyula: Még soha nem indultunk ilyen jó esélyekkel 

Összegezte portálunknak választási programját, majd felvázolta gondolatait a választás tétjéről és saját esélyeiről Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi polgármesterjelöltje.

Tóth Ádám

Az EMNP tanácsosjelölt-listájának első helyezettje, a Néppárt nagyváradi polgármesterjelöltje lapunknak elmondta, hogy a pártja még soha nem indult ilyen jó esélyekkel helyhatósági választásokon, mint most. Ezt igazolja a Bálványos Intézet múlt héten nyilvánosságra hozott reprezentatív közvélemény-kutatásának az eredménye, amely szerint a nagyváradi választók 59 százalékának személy szerint is élvezi a bizalmát, annak ellenére, hogy a tájékozatlanabb megkérdezettek egy része nem ismeri a munkásságát. Azt is kiemelte, hogy a felmérés szerint a nagyváradiak többsége azokat a célokat támogatja, amelyek a választási programjában szerepelnek, és egyetért a városfejlesztésben elért eredményekkel, amelyekben maga is szerepet vállalt.

A kampány során zajlott lakossági találkozókon is kiderült, a nagyváradi magyar választók abszolút többsége értékeli a városvezetés által indított városfejlesztési projekteket, amelyekben a polgármester tanácsadójaként maga is részt vett. Szorgalmazza az együttműködést más pártokkal és elítéli a gyűlöletkampányt és a feszültségkeltést. Véleménye szerint Nagyváradon a lakosság sokkal bölcsebb és tájékozottabb, mint egyes jelöltek gondolják. Szerinte a választók átlátnak a politikusok megtévesztő üzenetein, ezért Nagyváradon már nem működik az eddigi választásokon kijátszott magyar vagy román kártya, az etnikumközi feszültség szítása.

Zatykó Gyula úgy gondolja, a magyar választók értékelik a polgármesteri tanácsadóként a lakosság és a magyar ügyek érdekében tett erőfeszítéseit és elért eredményeit, egyetértenek azzal, hogy konstruktív módon együttműködött a városvezetéssel és jelenlétével felvállalta a magyar ügyek képviseletét. „Az eredmények magukért beszélnek: sikerült megvédeni, sőt előtérbe helyezni a magyar történelmi és kulturális örökségünket, sikerült láthatóbbá tenni a magyarság jelenlétét a város életében, például a román lakosok is büszkék a magyar neveket viselő, gyönyörűen felújított szecessziós palotákra, a magyar történelemhez kötődő várra és egyre többen éltetik a városalapító Szent László kultuszát” – foglalta össze a jelölt, de kitért arra is, hogy mivel személy szerint részese a város infrastruktúráját, egészségügyi intézményeit korszerűsítő projekteknek, a zöldövezetek fejlesztésének, az élhetőbb város alakításának, és a kétnyelvűség bevezetésének, a rendkívül magas bizalmi indexét ennek is tulajdonítja.

A Néppárt polgármesterjelöltje kiemelte, hogy a tíz fejezetbe foglalt, mintegy száz programpontot magába foglaló kampánya, a köztiszteletnek örvendő, kiváló emberekből álló jelöltlistájuk megfelelő garanciát nyújt a választóknak arra, hogy jó kezekbe adják képviseletüket. Ígérte, hogy megválasztása esetén az elmúlt évek sikeres stratégiáját folytatja a választásokat fölényesen nyerő nemzeti liberális többségű városi tanácsban, és alpolgármesterként, sokkal erősebb hatáskörrel, a város operatív vezetésében. Zatykó arra is rámutatott, hogy „mivel a nagyváradi RMDSZ az elmúlt ciklusban nemcsak ellenzéke volt a város országosan is elismert polgármesterének, hanem gyűlöletkampányt is folytatott ellene, de még a lakosságot is ellene uszította, aligha képzelhető el, hogy a Néppárt jelöltjén kívül más magyar alpolgármestere lehetne a városnak”. Szerinte nem túlzás azt állítani, hogy a mostani választásoknak az a tétje, hogy lesz-e ismét magyar alpolgármestere Nagyváradnak vagy sem. Hogy legyen, az „a Néppárt tanácsosi listájára leadott szavazatokkal érhető el, mert az alpolgármester a bejutott tanácsosok közül lesz megválasztva az első tanácsülésen. Ilyen módon a Néppártra leadott szavazatok lesznek a hasznos szavazatok”.

Zatykó Gyula végül megköszönte a Néppárt kampánycsapatának és szimpatizánsainak a konkrét segítséget, a szimpatizánsoknak a támogatást és kifejezte meggyőződését, hogy a választók többsége változást akar a magyar képviselet stílusában, mert megelégelte a harminc éve tartó egy helyben topogást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában