Fejlesztések

2020.09.23. 09:08

Vincze Nándor: Munkával telnek a hétköznapok Tótiban

Ciucur Losonczi Antonius

Vincze Nándor a három alpolgármesteri mandátumának és ismertségének köszönhetően 2008-ban lett először Tóti RMDSZ-es polgármestere. „Ha az ember dolgozik, és ráadásul úgy, hogy mindenkinek jó legyen, azért azt az emberek értékelik”- indokolta meg azt, hogyan lett elöljáró egy olyan községben, melynek csupán 27 százaléka magyar. Negyedik alkalommal pályázza most tehát meg a polgármesteri tisztséget. „Szeretek fejleszteni, és inkább tenni szoktam, mintsem sokat beszélni”- fogalmazott hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. Megjegyezte: jelenleg sok uniós pályázatuk fut, illetve a román kormány által meghirdetett két projekt is folyamatban van. Emellett önerőből, a helyi költségvetésből is sok mindent megvalósítottak. Az EU-s finanszírozású beruházások közül a legnagyobb egy 3 millió euró értékű- ez egy ADI-társulás keretében jön létre: 23 kilométer út leaszfaltozása közösen Vámoslázzal és Dernával. Remélhetőleg az év végéig elkészülnek ezzel, és akkor minden utca szinte aszfaltos lesz. „Amire én nagyon büszke vagyok, és szeretném, hogy meglegyen, az egy összekötő út Tóti és Micske között, mely hasznos volna gazdasági és közösségi szempontból is”- hangsúlyozta a polgármesterjelölt. Hozzátette: van egy kultúrházfelújítási kisebb projektjük is, 300 ezer euró értékű összegben Cséhteleken.

A roma közösség felzárkóztatásának céljából after school épül Bozsalyon- ez egy 500 eurós beruházás, és a befejezésének céldátuma szintén az év vége- tudtuk meg. Három PNDL-s pályázatuk is „fut”: két híd épül (Tótiban és Rétimalomtanyán), valamint a csatornahálózat lefektetése mind az öt faluban. Próbálják a temetőket korszerűsíteni, és csak az idén 3 kilométer járdát építettek.

Egy GAL-pályázat keretében homokrakodó gépet vásároltak, de vettek fertőtlenítő berendezéseket is. Korszerűsítették a közvilágítást a főutak mentén, és pályáztak a mellékutcákra is. Tótiban körbekerítették az iskolát, és bővítették a vízhálózatot, még az utolsó tanyán is van ivóvíz. Szépítették a községházát, rendben tartják a zöldövezeteket, és térfigyelő kamerákat szereltek fel. A hétköznapok tehát munkával telnek, és a legnagyobb kihívást a pályázatok önrészének az előteremtése jelenti, ugyanis a község költségvetése elég szegényes, ezért ügyesen kell gazdálkodni, hiszen a tervek közt szerepel még egy strandnak a működtetése, a közbirtokossággal közösen egy halastó létesítése, az iskolák fűtési hálózatának felújítása, a fiatalok hazacsábítása és a közösségépítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában