Oktatás

2020.09.11. 13:13

Tornai Melinda: El kell dönteni, hogy most pánikolni, vagy tanulni akarunk

Nagyszalontán hétfőn a „sárga forgatókönyv” szerint csengetnek be az Arany János Elméleti Líceumban. Az iskolakezdés részleteiről Tornai Melinda iskolaigazgatót kérdeztük.

Forrás: Facebook/Arany János Elméleti Líceum, Nagyszalonta

János Piroska

Frissítés: Egy csütörtök délután tartott online tájékoztatás során Dumitru Țiplea prefektus a megyei vészhelyzeti bizottság ülését követően bejelentette: aktualizálták a megye településeinek járványügyi forgatókönyveit. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) hétfőn közölt adataival ellentétben így jelenleg Bihar megyében 18 településre érvényes a sárga forgatókönyv, Nagyszalonta pedig a sárga besorolásból átkerült a zöldbe. Mindez azok után, hogy Szalonta is a „sárga forgatókönyvre” készült, így az érintett oktatási intézményeknek most aktualizálniuk kell terveiket. Az új forgatókönyv-ajánlásokat itt lehet böngészni.

Sok más iskolához hasonlóan a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban is különleges körülmények között kezdődik meg a 2020–2021-es tanév. Hétfőtől a tanintézményben a hibrid oktatás lép életbe, vagyis amíg egyesek az iskola falain belül tanulnak, mások online követik a tanórát. Az alsó tagozaton két váltásban folyik majd az oktatás, a felső tagozatosak és a középiskolások közül pedig az 5., 8., 9. és 12., illetve a végzős 11. szakosztályok, vagyis a cikluskezdő és -záró osztályok tanulnak majd az osztálytermekben. A többiek (6., 7., 10., 11.) hibrid oktatásban vesznek részt, vagyis míg az osztály egyik része az iskolaépületben tanul, addig társaik online követik a tanórát, kamerán keresztül. Ez természetesen heti váltásban fog működni – tudtuk meg Tornai Melinda igazgatótól. Ez a helyzet két hét múlva, az ezer főre eső megbetegedés számának függvényében változhat. Jelenleg így az iskolában a hibrid oktatás 273 diákot érint, 799 pedig azoknak a száma, akik visszatérhetnek az iskolaépületbe.

Az iskolában több óvintézkedési előírásnak is eleget kell tenniük: a tanteremben a diákok között kötelező az egy méter távolság, az informatika és multimédiás laborban található számítógépek billentyűzetét le kell fóliázzák, és minden csoport után fertőtlenítsék, illetve két csoport egymás után csakis egy félórás szünetet követően használhatja a laborokat, miután fertőtlenítették, kiszellőztették azokat.

Diákonként két anyagmaszkot kapnak a megyei tanácstól, illetve egyet (ha az összeg engedni, kettőt) az iskola maga varrat a diákok számára, ennek költségét a diákok utaztatására fenntartott összegből veszik el. Ugyanakkor a hivataltól is kapnak egyszer használatos maszkokat, így szeptemberre biztosított a diákok maszkellátása. Az iskola az eddigiekben semmire nem kapott anyagi fedezetet: sem maszkra, sem fertőtlenítőszerre, sem pedig az osztályok online tanításhoz szükséges eszközökkel való felszerelésére – tudtuk meg az iskolaigazgatótól –, a mindehhez szükséges összegeket az iskola költségvetéséből vonták el. Ez azért is volt lehetséges, mivel március, az online oktatásra való átállás óta spórolni tudtak, és nagyobb munkálatokba sem kezdtek. Az osztályok felszerelése pedig óriási összegbe kerül, hiszen olyan optikai zoom-mal rendelkező kamerákra van szükség, amelyek segítségével a tanórát online követő diák is tudja elolvasni azt, mi van a táblára írva – jegyezte meg Tornai Melinda.

Az előírásoknak megfelelően minden épületben egy elkülönítő termet kell kialakítaniuk, amibe azokat a diákokat viszik, akik valamilyen egészségügyi problémára panaszkodnak. Itt az asszisztensnő megvizsgálja őket, és ha szükség van rá, szól a közegészségügyi igazgatóságnak, vagy háziorvoshoz küldi a diákot. Az iskola épületéből azonban idegen nem viheti el a gyereket, így ha bármilyen probléma van, legelőször a szülőnek szólnak. A törvény előírásait nagyon szigorúan számon kérik az iskoláktól, mindezen előírások pedig rettenetes precizitást igényelnek, a tanárnak mindent felügyelnie kell, arról pedig nem szólnak, mi van, ha a tanári kar kidől – jegyezte meg az igazgató. Az iskolákba való beléptetés is rengeteg embert igényel, és bár az oktatásban közvetlenül érintett tanárok létszámával nincs gond, a meglévő humánerőforrás nem elegendő az iskolában – tudtuk meg.

A hétfői tanévnyitót a tömeg elkerülése érdekében kisebb csoportokban szervezik meg, ugyanakkor az elmúlt napokban már lezajlottak a szülőértekezletek, az órarendet is elkezdték kialakítani. „El kell dönteni, hogy most pánikolni, vagy tanulni akarunk, és túlélni ezt a borzasztóan kemény időszakot” – fogalmazott az iskolaigazgató, aki kiemelte: minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy kézben tartsák a helyzetet, és eredményes legyen ez az időszak is. Ehhez pedig az iskolában adott egy felelősségteljes tanári kar, amely mindenre nyitott, megértő és türelmes – tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában