Ünnepség

2020.09.21. 12:00

Temetőkápolnát avattak Várasfenesen

Református temetőkápolna épült Várasfenesen az RMDSZ és mások anyagi támogatásával, melyet vasárnap délelőtt avattak fel. 

Ciucur Losonczi Antonius

Az ünneplő gyülekezetet és a meghívottakat Pataky Ildikó lelkész köszöntötte, Mózes V. könyve 8. fejezete 2. versével. Felidézte, hogy a beruházás első lépéseit 2018 januárjában tették meg egy telekügylettel, amikor kiválasztották a mostani, megfelelő helyet. Két tervrajz is készült, az anyagi forrásokra való tekintettel döntött az egyik mellett a presbitérium. A szükséges engedélyek 2019 augusztusában lettek meg, a munkálatok szeptemberben kezdődtek el. A koronavírus-járvány dacára 2020 májusában már pirosban állt az épület, kulcsra kész állapotba augusztus végére került. Az ingatlan 200 négyzetméteren terül el, a kivitelezés költsége 310 ezer lej volt.

Az ünnepi istentiszteleten Dénes István Lukács, a Bihari Református Egyházmegye esperese hirdette Isten megtartó igéjét a 100., hálaadónak nevezett zsoltár alapján. Prédikációjában kiemelte: ez a hálaadás alkalma azért, hogy Isten megáldotta a helyi közösség életét, most éppen abból a szempontból, hogy elkészült a temetőkápolna. Megjegyezte: az utóbbi időszakban gyakran megfordult itt, részt vett örömteli és szomorú találkozókon egyaránt, és azt tapasztalta, hogy ez a gyülekezet nemcsak élni akar, hanem tenni is azért, hogy jobb legyen a közösség jelene, és szebb a jövője. „Szeretettel akarnak dolgozni, példamutató összefogással. A mai világban különösen fontos ez a minta, hogy másokban is tudatosuljon az, hogy Isten mindig megáldja a mi munkánkat. Hiába ugyanis az emberi akarat, elhatározás, ha nincs rajta Isten áldása. A hálaadás a köszönetnyilvánítás egyik formája, gyenge viszonzása annak a kegyelemnek és szeretetnek, melyekkel Isten megajándékoz bennünket. A hála összeköt, mert a bibliai értelemben hálás ember meglátja a felebarátot, a testvért másokban. A hála ugyanakkor csak örömmel, vigadozással valósul meg, és a hálaadás része az is, hogy Isten útmutatásait, parancsait követem az életemben. A hálát adó ember szolgáló ember, és akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra van” – fogalmazott a tiszteletes.

Szabó József megyeitanácselnök-jelölt hangsúlyozta: a célok eléréséhez szükség van erős közösségre, csapatmunkára és együttműködésre. Borsi Imre Lóránt, a megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke arra hívta fel a figyelmet: hármas ünnep ez a nap a Belényes-medencei magyarok számára, hiszen délelőtt kápolnát adnak át Várasfenesen, délben óvodát avatnak Köröstárkányban, délután pedig Bocskai-szobrot lepleznek le Kisnyégerfalván. Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke azt kívánta a jelenlevőknek: tudjanak megbocsátani, figyelni egymásra, és soha ne vegyék le Isten kezét a keresztjükről.

Az ünnepségen közreműködött Fenesi János költő, és emléklapokat, valamint bibliajelzőket adtak át. A ravatalozót bárki használhatja, felekezeti hovatartozás nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában