Interjú

2020.09.23. 13:00

„Szükség van a város gondoskodó szerepére”: beszélgetés Pető Dalma nagyváradi helyi tanácsossal

– Az elmúlt négy évben nagyváradi helyi tanácsosként sokféle ügyben emelte fel a szavát, illetve mutatkozott aktívnak. Hogyan tovább?

– Ügyképviseletet szeretnék ezután is folytatni. Az elmúlt években meghallgattam az embereket, és segítettem, ahol erre szükség volt. A szavakat az esetek többségében tetté változtattam, hiszen a bizalmat csak munkával lehet megalapozni. Ezt a munkát szeretném folytatni, azzal a szándékkal, hogy emberközpontúvá tegyük a polgármesteri hivatalt és az annak alárendelt intézményeket.

– Mit jelent Önnek ez az emberközpontúság? Kik azok, akiknek a képviseletét leginkább felvállalja?

– A következő években mindenképp fontos lesz számomra az, hogy mit szeretnének a nagyváradi nők. Mik a gondjaik, illetve ezeket hogyan oldjuk meg együtt, csapatban. Annak is tudatában vagyok, hogy sok olyan értékes nő van, aki sokkal többre lenne képes, ám eddig nem találtak rá a megfelelő kibontakozási lehetőségre. Szeretném, ha az ilyen nők egy váradi csapat tagjaivá válnának. Szeretném, ha minél többen dolgoznánk a közért.

– Polgármesterjelöltként Cseke Attila egy ötven pontos csomaggal állt elő. Kérem, említsen néhány pontot, amelyekhez saját kezdeményezéseivel kapcsolódna.

– Elsősorban a kultúra területén, valamint szociális témákban lennének ötleteim.

– Kezdjük akkor a kultúrával…

– A helyi önkormányzatnak ötven százalékban finanszíroznia kellene a két színház által szervezett fesztiválokat. A Szigligeti Színház évente több fesztivált szervez, rengeteg művész, társulat, kisegítő személyzet és néző érkezik városunkba, nem kevés költséggel. Fontos a fesztiválok támogatása, mert a kulturális turizmust is elő lehet segíteni ezzel, tanuljunk Gyula város példájából! Önkormányzati képviselőként több kérvényt is iktattam, amelyben kértem a színház által szervezett fesztiválok támogatását, mindeddig sikertelenül.

Egy másik elképzelés a képzőművészeti életre vonatkozik. Kellene egy üzlet, ahol minőségi munkák lennének kitéve váradi és Bihar megyei alkotóktól. Jó lenne egy hasonló a minőségi kézműveseknek is. Utóbbi kapcsán fontos megemlíteni, hogy a nagyváradi várban jelen pillanatban a mesterek utcáján csak két alkotó van. Jó lenne, ha gazdagabb lenne a minőségi kézműves tevékenység a várban A minap Pázmán Idával, a Kézművesház vezetőjével beszélgettem, aki elmondta, szerződésük decemberben lejár, és már meg is kapták a felszólító levelet, hogy év végéig ki kell költözniük. Ha nem kapnak segítséget, ha nem állunk ki a két alkotó mellett, akik még a várban vannak, januártól már az sem lesz…

Folytatni kellene a nyári színház korszerűsítését is. A kezdeményezésemre korábban kicserélték a nézőtér padozatát, de ennyi nem elég. Korszerűsíteni kell a nyári színház hang- és fénytechnikáját. Időszerű lenne a produkciók létrehozásához szükséges alapvető feltételek megteremtése, öltözők, nézőtéri mosdók, technikai helyiségek felújítása, az elektromos hálózat cseréje. Egy sátorszerűen fedett nézőteret lehetne kialakítani.

– Javaslom, folytassuk a szociális témákkal.

– Nagyváradon rengeteg olyan esettel szembesülök, amikor időseket lakoltatnak ki. Nincs olyan hét, hogy ne telefonáljanak, most két esetben is kérték a segítséget: egy idős kilakoltatott hölgy a Rogériuszon lakik egy garázsban, egy idős férfi pedig a családjával annak a háznak az udvarán, amelyből kilakoltatták. Egyszerűen nem lehet segíteni. Éppen ezért lenne fontos, amit Cseke Attila is javasolt: az önkormányzat építsen és működtessen idősotthont, hiszen jelenleg Váradon csak egyházak üzemeltetnek ilyeneket. Ezekben az otthonokban helyet lehetne biztosítani a szerény anyagi körülmények között élő időseknek is.

Ugyancsak életszerű az a terv is, hogy működtessen szociális konyhát az önkormányzat, hiszen ezek üzemeltetésének terhe ma az egyházi és civil szervezetekre hárul. Folytatva az előző példát: a garázsban lakó idős hölgy esetében is Rajna Józseffel vettem fel a kapcsolatot, hogy legalább legyen mit egyen a bajba jutott néni. Az Együtt vagyunk! önkéntes-hálózat működése alatt is azt tapasztaltam: nagyon sok a kisjövedelmű, idős váradi ember, szükségük van a segítségre, szükség van a város gondoskodó szerepére.

– Mi az, amivel a városháza működésével kapcsolatban elégedetlen?

– Több magyar, illetve magyarul is kommunikáló alkalmazottra lenne szükség a hivatalban és az alárendelt intézményekben. A minap tapasztaltam én is – ami miatt korábban többen szóltak már felháborodva – az ügyfélfogadó piramisban: az ügyintéző mellett magyar név van kitéve, de amikor magyarul szóltam hozzá, azt válaszolta, beszéljek románul. Mikor a nevére hivatkoztam… a válasz az volt, hogy a név nem feltételezi a magyar nyelv ismeretét. Én azt mondom, legyen elég ebből a látszatmagyarságból, hiszen nagyon sok jó, ügyes, tapasztalt magyar él a városunkban. Lenne kikkel pótolni a csak nevük alapján magyar embereket!

 

Fizetett politikai hirdetés 10487

Comandat de UDMR Bihor, Tipărit la SC Inform Media Press SRL, Tiraj 7722, Cod AEP 23200009

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában