Iskolakezdés

2020.09.15. 09:38

Szűkebb körben, de megtartották a tanévnyitót a Lorántffyban

A világjárvány és az emiatt megszületett szigorú szabályrendszer sem jelentett akadályt a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium számára: hétfő délelőtt, hagyományaikhoz híven, megtartották évnyitó ünnepségüket a váradolaszi templomban, állandó figyelemmel, hogy minden előírásnak megfeleljenek.

Fotó:

Pikó Stefánia

Az iskola vezetősége és tanári kara nem mondott le az évnyitó ünnepségről, inkább ennek hagyományos menetét alakítgatták át úgy, hogy az igazodjon a járványügyi előírásokhoz. Az ünnepséget általában az előkészítősök bevonulásával kezdik, ez most is megtörtént, azonban nem a tizenkettedikesek, hanem egy-egy szülő kísérte be őket, a végzős diákok pedig érintés nélkül köszöntötték a legifjabbakat, egy-egy szál virágot tartva a bevonulók fölé. Ezután a virágokat behelyezték egy vázába, hiszen szabályt szegtek volna, ha átadják őket a gyerekeknek. A padokban nagyon kevesen ültek, megtartva a kellő távolságot egymástól.

Csűry István református püspök tartott igehirdetést, melyben arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy az ilyen nehéz időkben is igyekezzünk megkeresni azokat a dolgokat, amelyekért hálásak lehetünk. „Áldjad én lelkem az Urat!” – hangzott az alkalomra kiválasztott ige. „Áldjuk az Istent, mert életben tart minket egy olyan világban, ahol egyre inkább eluralkodik a halálfélelem, és áldjuk, mert még ha ilyen szokatlan körülmények között is, de megtarthatták az ünnepséget, illetve örömteli az is, hogy egy szép új sportpályát adhattak át” – fogalmazott. Emellett arra intette a jelenlévőket, hogy ne felejtsék el, minden Isten akaratából történik, „még akkor is, hogyha nehezen értjük, még akkor is, hogyha olykor-olykor más a véleményünk (…), nekünk akkor is tudni kell, az Isten ezeket a próbatételeket azért helyezi elénk, hogy győzedelmeskedjünk fölöttük” – fogalmazott.

Az igehirdetést követően Szakács Zoltán iskolalelkész köszöntötte a diákokat, szülőket, tanárokat és a meghívott vendégeket, köztük Szűcs Évát, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanügyi előadó tanácsosát, Farkas Zsolt lelkipásztort, a KRE közigazgatási előadó tanácsosát, Dénes István Lukács esperest, Kőrösi Viktor Dávid konzult, Magyarország Főkonzulátusa képviseletében, és Cseke Attila szenátort, a nagyváradi RMDSZ polgármesterjelöltjét.

Soós Sándor iskolaigazgató beszédében elmondta, a járványhelyzet miatt az intézmény tizenhét osztályából csupán hat vehetett részt az ünnepségen: előkészítő, ötödik, kilencedik osztályok, tizenkettedik osztályok. Ismertette, hogy a tanévet frontális oktatással indítják, a termekben a diákokra pedig számos biztonsági korlátozás vár. „Az egyik legfontosabb dolog mégis az, hogy végre együtt lehetünk, és őszintén remélem, hogy ez sokáig így is marad” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy az elkövetkezendő időszakot nagyban meg fogja határozni a vírus terjedésének megállítása, a diákok és rajtuk keresztül a családok védelme. „Kérek mindenkit, hogy igyekezzen alkalmazkodni a szabályokhoz, utasításokhoz, melyeket igyekszünk eljuttatni minden érintetthez” – mondta az igazgató. Külön, kedvesen köszöntötte az előkészítős, ötödikes és kilencedikes diákokat, akiknek zöme most új környezetbe került. A kicsiknek kalandozást ígért a számok és betűk világában, a nagyobbaknak pedig minőségi oktatást, mely szilárd alapot fog jelenteni jövőjük számára.

„Tanuljunk egymástól”

Miután Szakács Zoltán beszámolt a nyári időszakban lezajlott korszerűsítésekről, az új számítógépek beszerzéséről, a díszterem ablakainak restaurálásáról, a sportpálya megújításáról, illetve az épület egy részénél gondot okozó vizesedés megszüntetéséről, felkérte Kőrösi Dávid Viktor konzult, hogy ossza meg az anyaország üzenetét.

„Szoktuk mondani, hogy a hit hegyeket mozgat. Mi nem hegyeket mozgattunk, nem a Királyhágót hoztuk közelebb Váradhoz, hanem ennél egy sokkal nagyobb dolgot tettünk, ez pedig nem más, mint a nagyváradi, a Bihar megyei, a partiumi, és általában az összerdélyi magyar infrastruktúrának a modernizálása, erősítése, vonzóbbá tétele. Ezt mi csináltuk, együtt. A váradi magyarság, ez az őshonos közösség, kisebbségi létére is csodákat tud véghezvinni. Életjelet ad magáról, dolgozik, tehát él, döntéseket hoz, összefog és sikereket ér el. Azt gondolom, hogy a nagyváradi, de a partiumi és általában az erdélyi magyar közösség erős, életképes, és a jövőben is ennek megfelelően kell viselkednie, terveznie. Az anyaország, a KRE és a nagyváradi magyarok összefogása Istennel akkor sem ismer lehetetlent, ha a beruházások nehézségei mellett még egy világjárvány is nyomorítja az életünket” – fogalmazott a konzul.

Cseke Attila RMDSZ-es polgármesterjelölt is beszédet mondott, aki Csűry István püspök igehirdetéséhez hasonlóan elsősorban azt emelte ki, milyen jó, hogy ilyen viszontagságos időkben is van minek örülni, hogy együtt lehetnek, és idén sem maradt el az intézmény szeptemberi ünnepsége. „Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk” – idézett Eötvös Lóránttól a szenátor. Továbbfűzve a gondolatot elmondta, a szülők is tanulhatnak a pedagógusoktól, de a gyerekektől is. Fontos, hogy megtaláljuk egymásban az egyedi értékeket, hogy figyeljünk egymásra, függetlenül kortól, nemtől, a társadalomban betöltött szereptől, tehát fontos, hogy igazi közösségként működjünk, hiszen csak akkor jöhet létre a fejlődés. „A tanítók kitárják az ajtót, de belépnünk magunknak kell rajta” – üzente a diákoknak.

Ezt követően Szakács Zoltán gitárkíséretében az ötödikes diákok előadtak egy dalt, melyet egy egyhetes, csapatépítő, történelmi „fejtágító” program keretében tanultak meg. Nem maradhatott el a fogadalomtétel sem, illetve a hűségösztöndíjasok megnevezése, akik a negyedik, illetve nyolcadik osztályok után is az intézmény diákjai maradtak. A templomi rendezvény után a megújult sportpályát is felavatták.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában