programtervek

2020.09.03. 12:41

Szent László kultuszának ápolása és váradi operaház a tervek között

Szent László kultuszát ápoló állandó kiállítás, nagyváradi opera- és operettszínház, irodalmi múzeum létrehozása – többek között ez szerepel Imre Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete által indított önkormányzati képviselőjelölt programtervei között.

János Piroska

Egy olyan állandó jellegű Szent László kiállítást szeretne létrehozni a nagyváradi várban, amely nem csupán egy egyszerű tárlat lenne, hanem rendezvényeket, iskolai tevékenységeket, tudományos konferenciákat lehetne szervezni köré – mondta el Imre Zoltán önkormányzati képviselőjelölt a várbeli sajtótájékoztatón, amely a második állomása volt annak a sorozatnak, amelyen Zatykó Gyula polgármesterjelölt a helyi tanácsosok listáján szereplő első tíz személyt szándékozik bemutatni. Ennek a kiállításnak a megszervezése komoly feladat lenne, hiszen történészekkel kell együttműködni, gyűjteményt kell létrehozni, illetve megtervezni. „Úgy érzem azonban, hogy miként az Ady Endre Emlékmúzeumban is újraélesztettük az Ady-kultuszt, úgy itt az ideje, hogy a Szent László-kultuszt is újra az emberek tudatába csepegtessük” – tette hozzá a képviselőjelölt. Az ötletnek három évvel ezelőttre visszanyúló előzménye is van: a 2017-ben megrendezett Szent László Napokra ellátogató Balog Zoltán, Magyarország akkori Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere Nagyvárad polgármesterével találkozott, ennek során hangzott el az igény egy ilyen jellegű kiállításra. Az ötletet akkor a polgármester támogatta is, illetve a miniszter részéről is elhangzott, hogy a magyar kormány is segítené a kezdeményezést eszközökkel, bemutatandó tárgyakkal. „Ez az ötlet időben kicsit elhúzódott, de az elkövetkező ciklusban én mint polgármester vagy alpolgármester mindenképp ezt a vonalat fogom erősíteni” – tette hozzá Zatykó Gyula polgármesterjelölt.

Operaház és irodalmi múzeum

A tegnap bemutatkozott képviselőjelölt tervei között szerepel egy, a filharmóniai előadásoktól különálló, nagyváradi operaház létrehozása is, amely helyet adna a váradiak által kedvelt operettelőadásoknak is. Példaként Kolozsvárt említette, amely három – magyar, román és egy magánkézben levő – operaházat is „el tud bírni”. Emellett ugyancsak régebb óta érlelődik egy olyan irodalmi múzeum létrehozásának gondolata, amely nemcsak Adyról szólna, hanem bemutatná például a Váradon megalakult Holnap Irodalmi Társaság többi tagját is, mint például Juhász Gyulát, Dutka Ákost vagy Babits Mihályt, de a sort folytatni lehetne Nagy Endrével vagy akár Krúdy Gyulával is. „Egy olyan nagyváradi irodalomi múzeumot szeretnénk létrehozni, amelyben a többi hírességeink is helyet kapnának. Ezt megvalósíthatónak tartom, épületet és anyagot is lehetne találni hozzá, hiszen nagyon jók a kapcsolatok a Petőfi Irodalmi Múzeummal is” – jegyezte meg a képviselőjelölt.

Egy negyedik elképzelésként egy barokk zenei fesztivál megrendezése hangzott el. „Fogarason egy hasonló jellegű várban már évek óta megrendezik a reneszánsz fesztivált. Várad számára – barokk és szecessziós város lévén – találóbb lenne egy barokk zenei fesztivál, autentikus hangszerekkel, külföldi előadókkal, amely révén bemutatnánk azt, milyen volt a város barokk kori zenei ízlésvilága, mi volt az akkori zeneirodalom legfontosabb vívmánya” – fejtette ki Imre Zoltán önkormányzati képviselőjelölt.

A szökőkutak városa

„Minden jól fejlődő városnak igen fontosak a szökőkutak. Ezek jelenleg nálunk el vannak hanyagolva, bár tervek vannak a megújításokra” – fűzte hozzá Imre Zoltán ahhoz az elképzeléséhez, amely szerint a termálvizekben gazdag Körös-parti várost a „szökőkutak városává” emelné. Egy szökőkút-felújítási projekt már folyamatban is van, két évvel ezelőtt Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó javasolta egy, a Margit-szigeti zenélő szökőkúthoz hasonló létrehozását Nagyváradon. „A megvalósíthatósági tanulmány készen van, szerintem hamarosan a licitfolyamat is elindul. Ez a szökőkút a nagyvásártéri (December 1. park) szökőkutat váltaná fel, azt ugyanis már nem lehet a kellő mértékben modernizálni, így a város egy teljesen újat fog építeni helyébe” – tette hozzá Zatykó Gyula polgármesterjelölt.

Borítóképünkön: Zatykó Gyula (jobb oldalon) és Imre Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában