Megoldások

2020.09.08. 10:03

Richter József: Bors fejlődésének ára nem lehet az önfeladás

Bors községben a fejlődés és a jólét látszata ellenére nem hiányoznak a minden helyi lakost érintő, megoldásra váró gondok, melyeket sok esetben évtizedek óta görget maga előtt a település vezetése, ahelyett, hogy megoldaná őket. A fejlődésnek ára van, és ezt az árat a borsi lakosok fizetik meg – mondta Richter József, a Néppárt helyi polgármesterjelöltje. A 64 éves, mechanikát oktató pedagógus megoldási javaslatokat is felvázolt bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

Tóth Ádám

A Néppárt önkormányzati képviselőjeként tevékenykedő politikusa szerint visszatérő, sürgős megoldásra váró gond, hogy az egyértelmű tiltótábla ellenére a nehéz gépjárművek sokasága egyszerűen áthajt Bors lakóházak alkotta részén, súlyos környezeti terhelésnek kitéve a lakosokat ezzel, az önkormányzat pedig nem tesz hatékony lépéseket e jelenség ellen. Ugyancsak nagy gond a kavicsbányák túlzott elszaporodása, melyek több helyen már a lakóházakhoz egészen közeli parcellákon nyílnak meg. Ezzel kapcsolatban Richter József elmondta: a tisztázatlan földügyek miatt történhetett ez meg, hiszen a borsi polgárok számára teljesen átláthatatlan a községben zajló ingatlanvásárlások és -eladások, tulajdonoscserék folyamata. Az önkormányzat amúgy sem tesz eleget a lakosság informálására vonatkozó törvényi kötelezettségének, az emberek egyszerűen nem tudják, mi zajlik a községben, így a földből „kinövő” újabb és újabb kavicsbányák mögötti gazdasági ügyletek, azok a községre nézve hasznos vagy káros volta is rejtve van előlük.

Egy másik káros hatása a kavicsbányák túlburjánzásának az EMNP polgármesterjelöltje szerint, hogy lassan nem marad tere a mezőgazdasági tevékenységnek, amely pedig jellemzően a borsiak hagyományos megélhetési forrása. Ezt az ágazatot, és a község lakóinak életminőségét kedvezőtlenül befolyásolja a volt Alumina gyárnak a közelben levő zagytározója is, melynek mérge már a hetvenes évek óta használhatatlanná tette a környék kútjainak vizét, ma pedig időzített ökológiai bombaként egyszerre fenyegeti a község és Nagyvárad lakosainak egészségét.

Richter József külön kitért a község szerinte legégetőbb problémájára is, ez pedig a közbirtokosság máig vissza nem szolgáltatott területeinek kérdése. Richter szerint az önkormányzat harminc év alatt ebben az ügyben sajnos nem a magyarok, a község lakosainak érdekeit szolgálta, hanem a földek elkótyavetyélésével, a tulajdonjogi szálak összekuszálásával lehetetlen helyzetbe hozta azokat, akik jogos jussukat kérték vissza, ugyanakkor helyzetbe hozta a törvény kiskapuit ismerő, ingatlanspekulációra játszó, a közbirtokosság földterületeiben a meggazdagodás eszközét látó embereket. Az ősök földjeit nem szabad elvesztegetni – fejtette ki a polgármesterjelölt, aki ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a helyzet tisztázására és rendezésére. Ehhez viszont az kell, hogy a választáson mindenki lelkiismeretére hallgatva arra szavazzon, aki reményt adhat a változásra – tette még hozzá az EMNP polgármesterjelöltje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában