családias hangulat

2020.09.02. 17:59

Nyárutó: mini rendezvénysorozattal nyitják az őszt Váradon

A Szent László Napok családias hangulatát pótolandó rövid rendezvénysorozattal készül a nagyváradiak számára a Szent László Egyesület. A szeptember 5–13. között megrendezendő Nyárutó részleteit sajtótájékoztatón ismertették.

Fotó: János Erzsébet

János Piroska

A Nyárutó nevet viselő rendezvénysorozattal nemcsak az idén elmaradt Szent László Napok találkozásait szándékozzák pótolni, hanem a helyi, partiumi és erdélyi művészeket is támogatni szeretnék, ezt a vonulatot pedig a jövőre tervezett királyi hétre is továbbvinnék – tudatta Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője. A szeptemberi rendezvénysorozat 5-én, szombaton, 18 órától debütál a váradiak számára már ismert Akiknek szívesen tapsolunk elnevezésű esttel, Török Sándor ezúttal Vindis Andrea színművésznőt fogja kérdezni. A beszélgetést a Soroglya zenekar fellépése követi. Szeptember 8-án, kedden 19.30 órától Thurzó Zoltán zongoraművész tart divatbemutatóval egybekötött koncertet, amelyen Florin Mircea Ganea basszista, a bukaresti operaház tagja mellett meglepetésvendégekként fellép Borbíró Timea (fuvola) és Mezei Menyhért (hegedű). A különleges koncerten, amelyhez hasonlón két évvel ezelőtt vehetett részt a váradi közönség, ezúttal a Rebecca Cotrău helyi divattervező által megalkotott kisestélyik csodálhatók meg. A román királyi házban is ismert divattervező egy-egy ruhakölteménye kimondottan erre az alkalomra, zenei inspiráció által született meg – jegyezte meg Thurzó Zoltán zongoraművész.

A rendezvénysorozatot szeptember 13-án, vasárnap délután fél öttől a Nőileg magazin szerkesztőivel folytatott beszélgetéssel, majd rövid szünet után, 19 órától a kolozsvári Transylvanian Saxophone Quartet komolyzenei koncertjével zárják. Utóbbi kapcsán érdekességként elhangzott: az együttes népzenei elemeket, például széki népdalok feldolgozását is beépíti repertoárjába. Mindegyik esemény helyszíneként a nagyvárad-újvárosi református templom udvara szolgál, szabadtéri helyszín lévén rossz idő esetén a rendezvény elmarad. Az ingyenes rendezvénysorozatot az aktuális járványügyi óvintézkedések betartásával szervezik meg, belépéskor testhőmérsékletet mérnek, kézfertőtlenítés történik, a maszkhasználat kötelező, illetve az előírt távolságtartásra is figyelnek – mondta el Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke. Az eseményekre a templom udvarának Kálvin János utca 1. szám felőli bejáratán lehet belépni. Az rendezvénysorozatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

Borítókép: az esemény főszervezői

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában