tartalmas beszélgetés

2020.09.14. 17:52

Nem egy asztal mellett ülő, nyakkendős polgármester

Bónisz Sándorral, Hegyközcsatár község RMDSZ-es polgármesterével nem volt könnyű asztalhoz ülni, hiszen ottjártunkkor a sitervölgyi ivóvízhálózat építését ellenőrizte éppen.

Tóth Zsigmond

„Az elmúlt négy év sikerein és buktatóin felbuzdulva indulok egy újabb polgármesteri mandátum elnyeréséért. Én nem a nyakkendős polgármesterek közzé tartozom, ugyanakkor nem a nagy szónoklatok és ígéretek embere vagyok, az életem a munkáról és a tettekről szól. Ha kellett, télen traktorra ültem, és éjszakánként Nagy István Róbert alpolgármesterrel egyetemben reggelre letakarítottuk az utat a hótól” – nyilatkozta a polgármesterjelölt. Azt is elmondta, hogy az elmúlt négy év polgármestersége alatt fontos volt számára a kapcsolatok kiépítése a döntést hozó szervekkel, amelynek köszönhetően a megyénkben Hegyközcsatár községnek sikerült lehívnia a legnagyobb pénzösszeget, 2,3 millió lejt; ebből a Hegyköz fő útvonalait aszfaltozták le közel 11 kilométeren. Egy jól kiépített, határon átnyúló testvértelepülési kapcsolatot örökölt elődjétől, amelyet tovább fejlesztett az anyaországi Kaba településsel. Ennek eredményeként kölcsönösen részt vettek egymás hagyományőrző és kulturális rendezvényein, és közösen, a határon átívelő eurorégiós pályázat keretében egy könnyűszerkezetű színpadot nyertek, ezt főleg a falunapokon, mezei rendezvényeken használják. „A kapcsolattartás egyházainkkal, tanintézményeinkkel, egészségügyi intézményeinkkel, civil szervezettekkel, mezőgazdászokkal egyre jobb, amelynek eredménye most kezd kibontakozni” – mondta Bónisz Sándor. Az elmúlt négy év megvalósításairól megtudtuk, hogy folytatódott a vízhálózat bővítése – jelenleg Sitervölgyön dolgoznak saját buldoexkavárorral, amelyet pályázaton nyertek; eddig már egy kilométernyi hálózat van kész a házakhoz való bekötéssel együtt. Hegyközcsatárban a három mélyfúrású kút kevésnek bizonyult a nyári vízfogyasztáshoz képest, ezért fúrattak egy újat, ezzel megoldódott a vízellátás is. „Fejlesztettük a csatornahálózatot transzformátorállomásokat létesítve, kultúrházakat újítottunk fel, utcákat köveztünk le, új buszmegállókat építettünk, játszótereket létesítettünk, településeink főutcáin LED lámpatesteket szereltünk fel, egy kilométer járdát építettünk, az utak mentén állandóan takarítjuk a gyomot és a bozótot, esővíz-elvezető árkokat takarítottunk, ugyanakkor nagy hangsúlyt kapott a hagyományőrző, kulturális rendezvények támogatása is” – sorolta a polgármester.

„Megválasztásom esetén nagyobb hangsúlyt szeretnék fordítani a pályázatok adta lehetőségek kiaknázására, tovább harcolok a község fejlesztéséért, modernizálásáért, településeink utcáinak leaszfaltozásáért. Folytatódna a hatékony és gazdaságos LED lámpák cseréje a települések utcáiban, és a járdaprogram is, hiszen sajnos a régiek elkoptak. Nagyon fontos, hogy működésbe hozzuk a szennyvízelvezető rendszert, ugyanakkor kiépíteni ott, ahol még nincs. Terveim közt szerepel a helyi turizmus fejlesztése, bicikliutak kiépítése, tudatosítani a lakosokban a szelektív szemétgyűjtés fontosságát, tovább finanszírozni és megszervezni az eddigi és újabb kulturális, jótékonysági, egyházi hagyományőrző rendezvényeinket. Szeretném, ha mihamarabb befejeződne az after school épülete, hogy megkezdődhessen a délutáni oktatás, ugyanakkor terveim közt szerepel egy idősotthon létrehozása is. Az elmúlt napokban írtam alá, a jó testvértelepülési kapcsolatunknak köszönhetően egy szerződést, a határon átívelő eurorégiós pályázat megnyerésével kapunk egy 28 személyes kisbuszt” – tudtuk meg Bónisz Sándortól.

Borítóképünkön: Bónisz Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában