Tervek

2020.09.16. 10:30

Moldován Gellért: Mentsük meg a magyar örökséget!

Folytatódott szeptember 15-én az Erdélyi Magyar Néppárt választási sajtótájékoztató-sorozata. Zatykó Gyula, a Néppárt nagyváradi polgármesterjelöltje ezúttal a párt listáján szereplő tanácsosjelöltek közül Moldován Gellértet mutatta be.

Tóth Ádám

Moldován Gellért közel harminc éve büszke nagyváradi lakos. Az ő nevéhez főződik a nagyváradi augusztus huszadikai kenyérszentelés gyakorlata, ugyanakkor a Szent László Egyesület és az Erdélyi Magyar Néppárt minden évben adventi koszorút állít fel minden magyar számára, amelynek szervezésében szintén szerepet vállal. Ezek mellett a Szent László lovas szobráért szervezett imaláncok szervezője és lebonyolítója. Bevallása szerint ezek a programok azért születtek, hogy megmentsék a magyar kultúra megmaradt szeleteit. A pedagógiában és teológiában is jártas jelölt fő programja a Rulikowski temető körüli problémák orvoslása. Felháborítónak tartja a tízévente kiváltható sírhely-díjak irreálisan magas árát. Jelenleg tíz lejbe kerül egy négyzetméter sírhely a Rulikowskiban, egy bekerített sírkert akár négy-öt négyzetméter is lehet, ami akár évi kétezer ötszáz lejes bérleti díjat jelenthet. Szerinte ezt az összeget legalább felére kellene csökkenteni. Emellett szorgalmazná a száz évnél idősebb sírok műemlékekké nyilvánítását. Ezeknek a síroknak a legnagyobb része értelemszerűen magyar – jegyezte meg. Félő, hogy ezek a gondozatlan sírhantok gazdát cserélnek és az emlékekkel együtt tűnnek el. A jelölt legalább ennyire fontosnak tartja a temető rendszeresebb gondozását. Kiemelten fontos ezek közül a szúnyogok irtása, ami lassan ellehetetleníti a sírkert látogatását a nyári időszakban. Mivel egyre több lopást és rongálást regisztráltak a temetőben, terveik szerint videókamerás biztonsági rendszer lehetne a megoldás az ilyen típusú esetek meggátolására. Hozzátette: eljött az idő, hogy megmentsük a magyar örökséget.

„Innen már nem lehet hátrálni” – tette hozzá Zatykó Gyula. A váradi magyarok legkedveltebb temetkezési helyéről van szó, és lassan az utolsóról. A műemlékvédelemre visszatérve elmondta, nem várják el, hogy a ki nem fizetett temetkezési helyek ne kerüljenek eladásra. A védettség mindössze annyira kötelezne, hogy a száz évnél idősebb sírok fejfái, keresztjei megmaradjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában